x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Tradiţia în designul contemporan

Sfatul designerului: Tradiţia în designul contemporan

de Georgiana Teodorescu    |    12 Iun 2008   •   00:00

Imaginile prezentate sînt realizate în tîrgurile de design de la Milano şi Paris de anul acesta şi dovedesc un interes sporit al designului contemporan faţă de influenţele etno. Să le acordăm atenţia cuvenită!


Tradiţiile unei ţări nu ţin cont de schimbările periodice ale trendurilor, nu se schimbă o dată cu trecerea anului, nu primesc modificări, şi, păstrate de milenii pentru valoarea lor, sînt respectate de oameni cu ardoare. Tradiţia se bazează pe zei, Dumnezeu, astre, natura dominantă şi puterea ei (vînt, apa, foc, spirit) şi elemente naturale (in, cînepă, lemn, piatră, minerale, fildeş, aur şi argint) nimic artificial, nimic fals, totul fiind îmbrăcat într-o semnificaţie cu un înţeles ascuns pentru timpurile de acum, dar cu o bogată istorie în spate. Şi pentru că se remarcă însă ca tendinţă pe plan internaţional ca tendinţă, astăzi vom enumera cîteva dintre motivele populare existente pe mapamond, cu elementele caracteristice etnografice, utilizate în designul actual.

Asia

Astăzi, mulţi artişti contemporani combină elementele tradiţionale ale unei ţări cu elemente din arta modernă. De exemplu, artiştii chinezi utilizează uleiuri şi vopsele de ultimă generaţie sau chiar graffiti pe hîrtie de orez sau reali­zează în programe computerizate imagini cu Buddha. Culoarea tradiţională asiatică este roşul, simbol al focului, al dragonului, semn zodiacal important în cultura asiatică şi poate fi utilizată pentru un singur perete, pentru accente sau ca fundal pentru un tapet cu imprimeu cu evantaie, flori de cireş sau măşti. Designul specific Asiei se bazează pe lucrurile realizate manual, în special origami şi kirigami. Este recunoscută utilizarea în decorarea interioarelor a celui mai fabricat şi mai căutat material din Asia: mătasea (pentru tapiserii, draperii, tapet, lenjerie de pat şi feţe de masă).

Pentru tapiserii de scaune şi huse de canapele de exterior sînt utilizate imprimeuri cu faimoasele grădini în miniatură, bonzai şi muntele Fuji. Decorarea dining-urilor cu piese din porţelan de China este o alegere simplă şi de efect, avînd în vedere calitatea ridicată a pieselor, cît şi frumuseţea acestora.

Africa

Măşti, tipuri de scris, însemnări, modele şi tipare în desen, ţesături cu împletituri speciale, cărţi cu poveşti despre lumea africană sînt adesea întîlnite în casele colecţionarilor şi iubitorilor de artă africană. Cel mai frumos mod de manifestare a artei africane este prin sculptură. Corpul omului este cel mai utilizat motiv pentru aceste sculpturi. Pe lîngă acesta, zeităţile şi animalele în diferite poziţii şi cu proporţii desfigurate sînt elemente specifice culturii africane.

Fiecare sculptură primeşte o anumită semnificaţie: elefantul este semnul prosperităţii, datorită măreţiei corporale, bogăţiei în fildeş, frumuseţii, leul fiind semnul puterii, agerităţii şi dominaţiei asupra celorlalte animale. Girafa este considerată semnul verticalităţii, al dreptăţii şi al echilibrului, păsările cu penaj viu colorat sînt din nou semne de frumuseţe şi veselie.

Măştile sînt la fel de cunoscute în arta africană, oamenii împrumutînd aceste măşti pentru a se preschimba din oamenii obişnuiţi în zeităţi, animale, forţe ale naturii. Picturile băştinaşilor sînt simpliste, însă se leagă de măreţia Africii, a deşertului, a Nilului, de piramide, plantaţii de frunte şi diamante.

 

America latină

Cultura acestora se trage din generaţiile vechi de maiaşi şi incaşi, înaintea venirii spaniolilor în secolul al XVI-lea. După colonizarea lor, culturile au fuzionat şi a reieşit spi­ritul vesel, colorat şi personal al Americii Latine.

Cele mai cunoscute piese de decor din arta latină sînt piesele vestimentare viu colorate, piesele de mobilier pictate manual cu diferite modele de flori şi animale din pădurea tropicală.

Jade este piatra ornamentală utilizată în împodobirea măştilor, obsidian este o rocă vulcanică folosită pentru sculpturi de zeităţi care prevedeau viitorul şi destinul fiecărui om şi stucco (amestec de apă, agregat şi liant), pentru decoraţiunile exterioare şi interioare.

India

Fiecare religie şi filozofie conţin o nuanţă personală, metafore şi similitudini între culturile de pe diferite teritorii. Imaginaţia bogată şi umanizarea zeilor şi astrelor, caracterizarea oamenilor, scopul vieţii şi idealurile vieţii sînt transpuse şi interpretate în artă. Cele mai interesante forme de design pentru India sînt broderiile în piatră atît de perfect realizate în special pentru locuinţele bogate, ca simbol de prosperitate, tradiţionalismul şi înclinaţie religioasă a familiei.


Dacă doriţi o cameră cu o anumită tendinţă sau stil este indicat vă adresaţi unui designer. Acesta va şti elementele componente, coloristica, materialele utilizate, cît şi puterea acestora asupra psihicului dumneavoastră. Daca veţi aduna într-o cameră toate elementele componente ale unei culturi, veţi încărca pereţii cu măşti, veţi posta statui peste tot şi veţi utiliza tapet cu imprimeuri puternice, veţi avea un amalgam de obiecte tradiţionale într-un cadru neadaptat şi probabil deloc caracteristic acelui stil

×
Subiecte în articol: sînt idei pentru casa ta