x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sofa sau canapea? Care e diferența?

Sofa sau canapea? Care e diferența?

10 Feb 2023   •   14:31
Sofa sau canapea? Care e diferența?

V-ați așezat confortabil?

Perfect! Atunci suntem pregătiți să vorbim pe larg despre mult disputata luptă între sofa și canapea.

Înainte de toate, trebuie să spunem care este diferența principală dintre cele două: sofaua este piesa de mobilier definită de prezența spătarului și a brațelor, în timp ce canapeaua este creată pentru odihnă în poziția așezat, oferind mai multe locuri pentru ocupanți. Firește că nu e chiar atât de simplu...

Să le luăm pe rând: sofaua este verișoara evoluată a canapelei, considerată varianta mai formală și mai sofisticată – genul de obiect pe care îl admirăm de regulă într-o sufragerie elegantă, în cabinetul unui avocat sau în lobby-ul unui hotel de lux. Este confecționată din materiale de înaltă calitate și are un design structurat. Dacă am face o paralelă între mobilier și moda vestimentară, sofaua ar fi echivalentul fracului – rafinat, elegant, impresionant.

Canapeaua pe de altă parte este ruda sa mai relaxată și mai noncoformistă. Este genul de obiect de mobilier pe care îl întâlnim într-un living primitor sau în camerele din campusurile studențești. Canapelele, fie ele simple sau canapele extensibile, pot fi confecționate și din materiale cu mai puține pretenții, cu finisaje textile sintetice, din combinații de diferite texturi și motive, care surprind prin creativitate. Păstrând paralela cu moda vestimentară, canapeaua este, să spunem, echivalentul treningului – confortabil, prietenos și ideal pentru relaxare.

Dar să nu uităm că dincolo de astectul estetic, există și diferențe care țin de funcționalitate. Trebuie spus că sofaua are, de cele mai multe ori, un stil superior. Creată pentru a fi extrem de comodă în poziția așezat, sofaua nu este cea mai bună alegere dacă vrei să tragi un pui de somn sau să te întinzi cu o carte în mână. Sofaua este locul perfect pentru a primi invitați la serate elegante sau pentru a așeza partenerii la o întâlnire de afaceri. Dacă piesa de mobilier pe care o cauți are ca scop relaxarea în fața televizorului sau acomodarea peste noapte a vreunui musafir, cu siguranță ai nevoie de o canapea de calitate, poate chiar de una extensibilă. Aceasta este o categorie pentru care designerii inovează constant, adăugând noi și noi accesorii și funcționalități cum ar fi suporturile pentru pahare, rezemători suplimentare și altele asemenea.

Dar care dintre cele două e cea mai bună alegere pentru a mobila sufrageria unei locuințe?

La fel ca în cazul oricărui obiect de mobilier, depinde de dimensiunile și de stilul de amenajare a camerei. Sofaua și canapeaua pot coexista în același spațiu dacă ne imaginăm o încăpere largă, împărțit de exemplu în două zone cu funcțiuni diferite: sufrageria unde copiii se distrează alături de prieteni, jucând jocuri pe consola video, și zona de birou, unde capul familiei și-a instalat biroul, și unde poate primi vizite de lucru într-o atmosferă formală, întrucâtva separată de cealaltă jumătate a camerei. Un astfel de living poate fi despărțit sau nu de un sistem cu glasvand ori de un paravan format dintr-un corp înalt de bibliotecă. Cert e că de-o parte a camerei, poate fi amplasat un ansamblu de canapele confortabile, dispuse cu fața la televizor, iar de cealaltă parte poate trona o sofa Chesterfield elegantă, perfect integrată în zona de birou.

Pentru modele și stiluri variate și de cea mai înaltă calitate, dar și cu sfaturi de specialitate pentru amenajari interioare, sunteți invitați pe rovere.ro și în showroom-urile Rovere.

×