x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluţii ingenioase pentru grădină

Soluţii ingenioase pentru grădină

de Cornelia Constantin    |    13 Noi 2008   •   00:00

Cei mai mulţi posesori de grădini mici se plâng că nu au suficient loc, aşa încât să amplaseze acolo tot ceea ce-şi doresc: un strat cu flori, o sursă de apă, un spaţiu de depozitare şi unul de odihnă... Iată câteva soluţii.



În mai toate grădinile mici există o problemă cu depozitarea unor obiecte diverse. Designerii britanici s-au gândit la câteva soluţii pentru mascarea tomberoanelor de gunoi şi pentru ca bicicletele să ocupe un spaţiu cât mai mic. Iată cât de bine a fost împărţit spaţiul, aşa încât să existe un strat cu flori cu un copac de talie medie, un bazin, o alee utilitară, un tomberon mascat şi două biciclete "parcate" ingenios. Practic, pe o suprafaţă mai mică de 10 mp e loc pentru toate.

ÎMPĂRŢIRE EFICIENTĂ
Intrarea în curte este uşor laterală, aşa încât împărţirea între aleea cu pietriş şi stratul de flori este una în părţi egale. Pentru strat s-au folosit flori puţin pretenţioase pentru zonă temperată.

Ele s-ar putea adapta şi la umbră parţială, pe măsură ce coroana copacului ar creşte în dimensiuni. Între peretele casei şi marginea bazinului se poate improviza un mic loc de odihnă, cu câteva scaune.

În preajma bazinul s-au plantat câteva flori scunde şi un mini-gard viu din buxus. Pe o parte a bazinului există un panou pe care se pot planta suculente decorative, cu condiţia ca şi zona respectivă să fie expusă în plin la soare. Dacă acel panou vi se pare incomod, puteţi să improvizaţi o mică pergolă şi să plantaţi trandafiri de o parte şi de alta a bazinului.

MASCĂ PENTRU TOMBERON

De cealaltă parte a bazinului, există un soi de dulap-mască de dimensiunea unui tomberon obişnuit. Când se face curăţenie în grădină tomberonul se poate scoate din mască.

Când se termină treaba se poate amplasa la loc şi se închid uşile. Deasupra acestei măşti se poate amplasa un strat scund de ierburi. Mascarea gunoiului, dar şi a altor obiecte într-o grădină frontală este foarte importantă.

SUPORT PENTRU BICICLETE

Pe peretele casei, dar nu chiar pe faţadă, se poate fixa un suport pentru bicicletă. În acest fel există un spaţiu al lor, dar care nu "mănâncă" din spaţiul alocat grădinii. Aici depinde de priceperea dumneavoastră, cum veţi reuşi să puneţi ideea în practică. Se poate chiar improviza un suport vertical de sine stătător.

Dacă aveţi un gard mai înalt puteţi să fixaţi suportul pentru biciclete pe partea lui interioară. Sau, dacă sunteţi de părere că spaţiul este prea mic, puteţi să scoateţi masca pentru tomberon în afara curţii.  

Până la urmă contează nu atât spaţiul disponibil, cât ce e important pentru dumneavoastră şi ce soluţii sunteţi gata să adoptaţi. Pentru că soluţii există chiar şi pentru situaţiile care par fără ieşire

×
Subiecte în articol: mereu verde