x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluții practice pentru amenajarea și iluminarea grădinii

Soluții practice pentru amenajarea și iluminarea grădinii

27 Mai 2022   •   12:00
Soluții practice pentru amenajarea și iluminarea grădinii
Sursa foto: Unsplash.com

Spațiile verzi ale proprietăților trebuie tratate cu aceeași atenție în ceea ce privește amenajarea, ca și spațiile indoor. Deși grădinile sunt prin definiție deosebite, aspectul lor poate fi îmbunătățit, iar în acest sens pot fi folosite elementele de decor sau cele de iluminat. Află cum îți poți înfrumuseța grădina și cum o poți transforma astfel într-un spațiu de vis.

Iluminarea grădinii- pentru un plus de frumusețe în timpul serii

Indiferent de dimensiunile grădinilor, acestea pot fi amenajate cu bun gust atunci când sunt alese elementele potrivite. O tendință modernă și practică pentru a înfrumuseța un spațiu verde este folosirea de lămpi solare pentru grădină. Lămpile solare folosesc energia de la soare pentru a putea ilumina preț de câteva ore în timpul serii și nopții.

Un avantaj major al folosirii acestor produse este acela că energia este naturală, așadar nu există costuri pentru aceasta. Lămpile folosesc un acumulator care stochează energia solară, care este ulterior eliberată atunci când se lasă seara.

Lămpile solare sunt o soluție perfectă pentru grădini atât în ceea ce privește aspectul estetic, cât și în ceea ce ține de funcționalitate. Pot fi folosite lămpile solare pentru a crea o atmosferă deosebită seara, prin dispunerea lor la nivelul aleilor, terasei sau foișoarelor, dar în același timp acestea au un rol deosebit de important în protecția casei tale.

Lămpile solare îți vor oferi vizibilitatea de care ai nevoie pentru a ști exact ce se petrece în spațiul adiacent casei tale. Chiar dacă lumina acestor lămpi nu este similară cu cea a proiectoarelor, ele te vor ajuta să vezi activitatea la nivelul grădinii.

Proiectoarele pentru grădină sunt, în același timp, o opțiune perfectă pentru iluminarea spațiilor exterioare. Mult mai puternice, la nivel de intensitate a luminii, proiectoarele sunt special concepute pentru a oferi o vizibilitate perfectă.

În plus, proiectoarele sunt destinate și asigurării criteriului siguranței, fiind demonstrat faptul că intruziunile la nivelul proprietăților sunt mai rare atunci când există implementate aceste sisteme de iluminat.

De asemenea, prin poziționarea corectă a proiectoarelor, acestea pot oferi posibilitatea vizualizării activității la nivelul videointerfoanelor sau a camerelor, lucru ce sporește siguranța.

Amenajarea aleilor de acces

Pentru ca grădina să fie estetică, dar și practică, se poate lua în considerare placarea aleilor folosind piatra naturală. Ardezia sau piatra cubică sunt soluții deosebite de eficiente, iar aspectul va fi cu siguranță completate de folosirea corpurilor de iluminat potrivite.

 

Aleile de acces trebuie să permită deplasarea facilă, atât în ceea ce privește traficul pietonal, cât și cel auto.

Amenajarea zonei de recreere

Grădina poate fi un spațiu perfect pentru petrecerea timpului liber, așa că modificări se pot face la nivelul terasei, prin amenajarea de mobilier de grădină și a sistemelor de iluminat de tip ghirlandă, sau chiar la nivel de spațiu verde, prin amplasarea unui foișor care să asigure și protecție la intemperii sau soare, atunci când este folosit.

În același timp pot fi amenajate zone speciale pentru prepararea și servirea mesei, cum ar fi construirea unui grătar de grădină. În această situație corpurile de iluminat nu trebuie să lipsească, mai ales dacă timpul petrecut în această zonă implică și orele serii.

Amenajarea decorațiunilor de grădină

Folosirea decorațiunilor, cum ar fi ghivecele, piticii de grădină sau balustradele, este un aspect care schimbă imaginea grădinii tale. Poți crea unele elemente de decor, prin proiecte DIY, iar cu ajutorul lămpilor solare poți evidenția zonele amenajate cu acestea.

 

O grădină poate căpăta un aspect special și o funcționalitate pe măsură câtă vreme sunt alese și implementate aceste sfaturi. Iluminatul joacă un rol esențial în amenajarea grădinii, iar curățarea și implementarea elementelor de mobilier sau a celor decorative pune accentul asupra creativității. Imaginea grădinii depinde de toate aceste aspecte, așadar ele nu trebuie pierdute din vedere, ci implementate chiar dinainte de începerea sezonului cald.

×