x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sufrageria, adica locul de luat masa

Sufrageria, adica locul de luat masa

de Georgiana Teodorescu    |    26 Ian 2006   •   00:00
Sufrageria, adica locul de luat masa
IDEI PENTRU CASA TA
Separat sau inglobat in camera de zi, un loc bine organizat de luat masa este indispensabil fiecarei locuinte

Datorita proiectelor de locuinte sociale dupa care s-a construit majoritatea blocurilor de la noi (si care nu au avut prevazut spatiu pentru amplasarea locului de luat masa), sufrageria este asociata de multi cu camera de zi. In realitate, cuvantul "sufragerie" se refera strict la spatiul in care este asezat locul de luat masa. In cadrul locuintei, el are un rol mai mult decat functional. Din cele mai vechi timpuri a avut o semnificatie aparte in cadrul relatiilor domestice. De la banalele mese in familie pana la sarbatorirea ocaziilor speciale alaturi de prieteni, masa prilejuieste cele mai frumoase momente de peste zi, de peste an, de peste timp. Obiectul intalnirilor cu prietenii, suportul reuniunilor de familie, pretextul intalnirilor romantice, masa devine centrul de interes al locuintei. De aceea, spatiul alocat ei trebuie atent planificat.

DIMENSIUNI

Daca aveti o casa mare, cu spatii largi si incapatoare, lucrurile sunt clare. Puteti alege exact mobila pe care o doriti. Insa, in spatiile mici, masa tinde a devina multifunctionala. Mancam, vorbim, invatam, muncim si ne jucam asezati in jurul mesei. Pentru ca toate aceste activitati sa se desfasoare in conditii normale, iar rezultatul estetic sa fie satisfacator, trebuie creat un echilibru intre plin si gol, intre mobila si spatiu. Trebuie sa cunoasteti dimensiunile necesare unei bune functionari. Mobila trebuie aleasa in functie de locul pe care il aveti. Cele mai des utilizate mese sunt cele rectangulare sau rotunde, urmand cele patrate si cele ovale, la care se adauga cele extensibile. Indiferent de forma aleasa, fiecare loc la masa are nevoie de o latime minima de 60 cm si de o adancime de 40 cm. Scaunele sunt in relatie directa cu masa. Pentru modelele tip fotoliu, latimea locului la masa trebuie sa fie mai mare, de 65-70 cm. Pentru o buna pozitionare a mesei e importanta cunoasterea dimensiunilor spatiului necesar unei bune folosiri: de la 40-45 cm, cat ocupa un scaun in jurul mesei, la 70-75 cm pentru mutarea scaunului astfel incat cel care il ocupa sa se poata ridica. In jurul mesei e nevoie de un spatiu de minimum 100-105 cm pana la alta piesa de mobilier (40-45 pentru scaun si 60 pentru circulatie), iar pentru trecerea persoanei care serveste, minimum 90 cm.

Mentionez ca acestea sunt dimensiunile minime pentru asigurarea confortului necesar stilului de viata actual. Locul de luat masa, la fel ca si dormitorul matrimonial din numarul trecut, se poate improviza si inghesui in spatii meschine, obligati fiind de apartamentele mici in care traiesc multi dintre noi, dar care nu se pot numi confortabile. Deci atentie la dimensiunile mobilei pe care o cumparati!

SFATUL DESIGNERULUI
Desi de o buna perioada toate proiectele pentru case si chiar pentru ampartamentele din blocurile noi de locuinte au prevazut (de obicei in legatura directa cu bucataria si cu zona de zi) spatiu special pentru locul de luat masa, cuvantul "sufragerie" este inca folosit pentru a defini intreaga zona de zi a locuintei. Gresit!

Raportul corect si ideal intre mobila si spatiu si dimensiunile necesare unei bune folosiri a locului de luat masa. Pentru apartamentele de bloc nu se poate vorbi despre o sufragerie ideala, aceasta fiind de regula adaptata la spatiul modest existent

×
Subiecte în articol: luat masa