x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tapetul contemporan

Tapetul contemporan

23 Feb 2006   •   00:00

Fonoizolatia poate fi o investitie care estompeaza zgomotele de la vecini sau huruitul tevilor de apa / Cabana din barne pentru vacanta la doar 25.000 de euro.

Batrani saraci si case valoroase

Editorial de ADELA PARVU
Sunt sigura ca multi dintre voi ati auzit de batrani care traiesc la limita suportabilului din pensia mica, dar care detin o locuinta spatioasa, de multe ori intr-o zona buna. Multi dintre acesti batrani au familie, copii si nepoti, altii sunt singuri. Saracia ii face insa pe toti egali. In rautate. Sunt invidiosi, sunt barfitori si nu mai au nici o bucurie. Dar nici nu se gandesc sa faca vreo schimbare in viata lor. Romanii cred ca batranetea este urata si nu mai poate oferi nici o bucurie. Mirosul de naftalina, frigul in case, tinerii de pe strada artagosi si obraznici, politicienii corupti si vrajitori ai promisiunilor contureaza o lume a pesionarilor nostri. Se simt marginalizati. Se simt tradati ca dupa ani de munca nu au din ce sa traiasca decent, nu-si mai permit sa mearga la bai sau sa iasa din cand in cand la teatru.

Dar revin si intaresc ca acesti batrani au o casa a lor, care in ziua de azi reprezinta un bun, o bruma de avere. Ar putea-o valorifica. Spre exemplu, pensionarii care locuiesc in trei camere pot vinde si se pot muta in doua camere. Sau dintr-o zona centrala se pot muta mai la periferie. Ar putea astfel avea bani, ar putea sa-si ajute, eventual, si copiii sau nepotii care nu prea au sanse curand sa-si achizitioneze propria locuinta. Oricum, ar avea sansa unei schimbari in bine.

N-am inteles de ce multi batrani se cramponeaza de apartamentul lor, de casa lor atat timp cat este dificil sa o intretina. N-am inteles de ce exista aceasta frica a schimbarilor, de ce persista nostalgiile, de ce acesti oameni traiesc in trecut si nu au curajul sa vada cu alti ochi prezentul sau viitorul. Poate n-am inteles asta pentru ca nu sunt inca batrana, ar zice multi, dar asta nu inseamna ca nu ma gandesc la viitor. Vreau sa cred ca, atunci cand imi va albi parul, voi fi mai inteleapta pentru copiii mei si pentru mine. Vreau sa cred ca batranetea poate fi si frumoasa, nu numai sumbra si gri. Vreau sa cred ca si pensionarii de azi se vor gandi la o modalitate de a-si trai cu demnitate restul vietii. Mai bine sa-i vedem calatorind prin tara decat condamnati prin propriile decizii in case. Mai bine veseli, radiosi si intelepti decat rautaciosi, ranchiunosi si cu blestemele pe buze. Decat saraci in case valoroase, mai bine cu bani in locuinte mai modeste.

×