x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tipuri de scaune recomandate pentru bucătărie. Cum alegi modelul potrivit?

Tipuri de scaune recomandate pentru bucătărie. Cum alegi modelul potrivit?

19 Apr 2022   •   23:03
Tipuri de scaune recomandate pentru bucătărie. Cum alegi modelul potrivit?

Scaunele reprezintă unul dintre elementele cheie ale amenajărilor interioare. Alese de obicei în funcție de rezistență, design, culoare sau dimensiune, acestea sunt accesoriile care aduc un plus de valoare oricărei încăperi.

Totuși, este important de menționat faptul că fiecare spațiu are propriile necesități, astfel că nu există un model universal valabil pentru orice tip de decor. În bucătărie, de pildă, scaunele trebuie să fie diferite de restul casei și să se integreze armonios cu finisajele deja existente. Sunt indicate piesele durabile, cât mai confortabile, care să-i dea personalitate locului în care se pregătește și servește masa.

Tipuri de scaune recomandate pentru bucătărie

De regulă, atunci când îți amenajezi bucătăria, primul impuls este să alegi un set complet, cu masă și scaune din aceeași gamă. Însă, dacă îți dorești un decor modern, trebuie să știi că lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimii ani. Mulți oameni nu mai pun accent pe uniformitate, ci aleg să combine piese de mobilier chiar în stiluri și materiale diferite. Așadar, poți să asortezi, dacă îți face plăcere, scaune tapițate de bucătărie cu o masă din lemn și dulapuri metalice.

Alegerea articolelor potrivite ține, în primul rând, de nevoile și gusturile tale. Cu toate acestea, există câteva modele de scaune potrivite pentru bucătărie:

Scaune Tradiționale

Mereu în trend, aceste scaune din lemn, cu aspect clasic, sunt ideale pentru diferite tipuri de interioare. Se potrivesc atât unui decor tradițional, cât și unuia modern, așa că le poți alege dacă vrei produse care să fie în tendințe mulți ani de acum înainte.

Scaune Mid-Century Modern

Realizate dintr-o combinație de plastic și lemn sau metal, aceste piese de mobilier sunt adecvate pentru bucătăriile industriale, scandinave, retro sau urbane. Au un aspect curat, formă rotunjită, se mulează pe corp, iar șezutul și spătarul lor formează o singură parte turnată. Picioarele scaunelor sunt confecționate din lemn și poziționate înclinat, iar șezutul poate fi tapițat sau simplu.

Scaune Cantilever

Perfecte pentru o bucătărie modernă ori minimalistă, scaunele Cantilever au un design atipic. Spătarul și șezutul acestora, construite de obicei din model cu tapițerie, sunt susținute de două picioare metalice, care pornesc din fața scaunului, iar apoi se îndoaie în formă de L până în spate.

Scaune Parsons

Aceste tipuri de scaune sunt potrivite pentru interioarele formale. Cu cadru din lemn și tapițerie din orice material, modelele Parsons au un design simplist, fără detalii. Sunt ușor de integrat în diverse tipuri de amenajări, dar se potrivesc de minune în spațiile sobre.

Scaune Shabby Chic

Elegante, feminine și confortabile, scaunele Shabby Chic sunt o alegere perfectă pentru bucătăriile boeme și moderne, însă pot fi integrate și în decorurile contemporane. Cadrul acestora este din lemn, cu aspect antichizat, spătarul și șezutul sunt tapițate, scaunele având un design ușor vintage.

Scaune Ladderback

Folosite, de regulă, în bucătăriile rustice și clasice, scaunele Ladderback sunt fabricate în totalitate din lemn. Au spătarul înalt, compus 3-4 stinghii orizontale, poziționate la distanță egală unele de altele.

Cum alegi modelul potrivit pentru bucătăria ta

Scaunele potrivite pot face bucătăria să fie mai primitoare și atractivă. Totuși, pe lângă partea estetică, trebuie să ai în vedere și alte caracteristici legate de confort sau rezistență în timp. Vezi mai departe de ce trebuie să ții cont pentru alegerea scaunelor de bucătărie:

  • Dimensiunea șezutului – spre deosebire de alte tipuri de scaune, la cele pentru bucătărie se recomandă o lățime mai mare, între 38-48 cm. În ceea ce privește înălțimea șezutului, varianta standard este de 45-50 cm, pentru o poziție confortabilă și o distanță optimă de 20-25 cm dintre șezutul scaunului și masă;
  • Înălțimea spătarului – de obicei, spătarul scaunelor de bucătărie nu trebuie să fie prea mare, mai ales dacă încăperea nu este spațioasă. Înălțimea variază între 25-50 cm, în funcție de dimensiunea bucătăriei, înălțimea tavanului și a mesei folosite;
  • Tapițeria – dacă alegi scaunele simple, din plastic sau lemn, poți să le decorezi cu perne după preferințele tale. În caz contrar, ai la dispoziție piele naturală ori sintetică, o alegere potrivită pentru bucătărie, precum și materiale textile – stofă, in, catifea, bumbac etc, special tratate ca să reziste la pete;
  • Materialele pentru cadru – lemnul și metalul sunt preferate pentru durabilitatea lor, dar și plasticul poate fi o variantă pentru cei care își doresc un aspect deosebit.

Atunci când vrei să alegi scaunele potrivite pentru bucătăria ta ține cont și de stilul încăperii, spațiul disponibil și forma mesei. De asemenea, ai grijă să optezi întotdeauna pentru elemente care au un punct comun, mai ales când intenționezi să îmbini mai multe tipuri de scaune în același loc.

×