Tencuieli cu bază minerală
Tencuielile minerale sunt cele mai cunoscute tipuri de tencuieli și sunt folosite la scară largă pentru o multitudine de clădiri. Din punct de vedere al calității, tencuielile de la Macostore oferă exact caracteristicile de care ai nevoie, indiferent dacă vorbim despre estetică, durabilitate sau protecție.
Tencuielile minerale au în compoziția lor materiale sub formă de pulbere, cum ar fi varul alb. Pe lângă acestea mai poate fi regăsit și un material de adaos, sub forma unor mici pietricele cu granulație mică, ce au rolul de a conferi tencuielilor aspectul deosebit. Acestea se vor observa cel mai bine în timpul aplicării materialului, atunci când, cu ajutorul drișcuirii este realizat și modelul specific tencuielii.
Tencuieli silicatice
Adesea confundate la nivel de denumire cu tencuielile siliconice, aceste tipuri de materiale sunt realizate din rășini și silicați, la care se adaugă materialele de umplutură, cum ar fi pietricelele de marmură cu diferite granulații.
Tencuielile silicatice oferă un grad ridicat de protecție, iar aspectul lor este unul deosebit. Ce este mai important însă este tocmai faptul că aceste tencuieli decorative au o rezistență foarte bună la factori exteriori și intemperii. De asemenea, tencuielile silicatice permit aerisirea pereților, dar nu permit formarea de mușchi sau mucegaiuri, ca urmare a umidității.
Tencuieli siliconice
Așa cum le spune și numele, tencuielile siliconice au la bază rășini siliconice. Acestea înglobează materialele de adaos, pietricelele de marmură și pigmenții folosiți pentru obșinerea culorilor specifice tencuielilor decorative.
Tencuielile siliconice se remarcă prin rezistența foarte bună la razele ultraviolete și la intemperii, indiferent de natura acestora. De cele mai multe ori, tencuielile siliconice lucrează ca o membrană impermeabilă, care nu permite umidității să afecteze substratul sau pereții construcției.
Tencuieli acrilice
Având la bază rășinile acrilice, tencuielile de acest tip conferă un grad sporit de rezistență la umiditate. Acest lucru înseamnă că apa nu se va infiltra în substrat, locuința fiind protejată cu ajutorul stratului de tencuială aplicat.
Aspectul hidrofobizant nu este singurul avantaj pe care îl oferă aceste tipuri de tencuieli. Ele lucrează foarte bine la nivel de elasticitate, ceea ce înseamnă că nu vor forma o acoperire rigidă, care cedează ca urmare a încărcărilor.
Tencuielile decorative sunt cea mai bună opțiune pentru amenajarea pereților exteriori, deoarece oferă un aspect plăcut dar și un grad ridicat de protecție.
Locuințele sunt expuse condițiilor mediului înconjurător, intemperiilor și razelor UV, așadar protejarea acestora cu un sistem potrivit de acoperire este o necesitate.
Tencuielile decorative pot fi aplicate și pe straturi de izolare termică, precum în cazul polistirenului. Calitatea finisajului este dată și de măiestria meșterilor care aplică materialul, deoarece deși tencuielile par a fi asemănătoare, ele se deosebesc tocmai prin finisaj.
Fiecare dintre aceste tipuri de tencuieli au o anumită granulație a materialului de adaos, care contribuie la obținerea efectului de acoperire dorit.
Alege pentru casa ta tipul dorit de tencuială decorativă și nu uita să fii atent la calitatea materialelor. În același timp alege un meșter experimentat pentru aplicarea tencuielilor, pentru a fi sigur că locuința ta capătă aspectul dorit și că este protejată în mod corect de intemperii.