x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Trandafiri noi, pentru voi

Trandafiri noi, pentru voi

de Cornelia Constantin    |    28 Aug 2008   •   00:00

Sînteţi un fan al trandafirilor, dar şi al evenimentelor internaţionale din domeniul grădinăritului? Dacă da, vara aceasta v-a adus trei noi varietăţi de trandafiri lansate la Chelsea Flower Show, în Marea Britanie

Sînteţi un fan al trandafirilor, dar şi al evenimentelor internaţionale din domeniul grădinăritului? Dacă da, vara aceasta v-a adus trei noi varietăţi de trandafiri lansate la Chelsea Flower Show, în Marea Britanie

 
David Austin este un binecunoscut hibridizator britanic, care din 1961 încoace a lansat pe piaţă nenumărate varietăţi de trandafiri. Una mai frumoasă ca alta, dovadă fiind cele 14 medalii de aur cîştigate pînă acum la competiţiile de specialitate. Priceperea sa l-a făcut să îşi înfiinţeze propria afacere şi să-şi implice şi familia în această frumoasă pasiune. Aşa că acum fiul îi calcă pe urme. Pentru varietăţile lansate în acest an la Chelsea Flower Show, cei doi au lucrat împreună, şi rezultatele s-au văzut.

 

Young Lycidas

Este un trandafir încîntător, cu petale uşor dantelate, dispuse pe interior într-o minirozetă şi uşor laxe spre exterior. Are două tonuri de culoare care se transformă treptat sub soarele intens. Planta are creştere viguroasă, uşor peste 1 m, se ramifică frumos şi formează o tufă atractivă şi relativ simetrică. Florile pot să apară grupate pe vîrful crengilor şi au un parfum delicios. Trandafirul a fost numit astfel în cinstea poetului John Milton, a cărui aniversare are loc în acest an şi care în 1637 a scris poemul pastoral Lycidas.

 

Sir John Betjeman

Este o varietate modernă de trandafir, dar care seamănă destul de mult ca aspect cu cea menţionată mai sus. Florile sînt de un roz luminos, cu petale dispuse în rozetă pe interior şi laxe spre exterior. Diferenţa constă în numărul petalelor exterioare, care sînt mai puţine decît la Lycidas. Bobocii sînt mici, iar florile apar ca o explozie de culoare şi parfum plăcut. Culoarea rămîne la fel de intensă pe toată durata florii, lucru rar la un trandafir. Înfloreşte abundent, relativ compact şi este ideal dacă vă doriţi să-l formaţi pentru arcade şi pergole.

 

Wisley 2008

Aceasta este o varietate impresionantă, nu neapărat prin forma florilor, ci mai ales prin capacităţile sale de adaptare. Are un sezon mai lung decît alţi trandafiri, este sănătos şi rezistent şi produce flori chiar de la bază. Răspunde bine la tunderi şi are un parfum fructat.

×
Subiecte în articol: mereu verde