x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Varza decorativă în aranjamente

Varza decorativă în aranjamente

de Cornelia Constantin    |    04 Dec 2008   •   00:00

A venit frigul, dar să nu credeţi că s-au epuizat şi variantele de decor pentru exterior. Există unele care se pot folosi cu succes atât în casă, cât şi afară. Ele se bazează pe varză decorativă şi alte câteva plante companion aşa cum o să vedeţi în rândurile următoare.



Varza decorativă intră pe piaţă din octombrie în cele mai multe cazuri. Însă, apogeul ei ca dezvoltare şi vânzare coincide cu venirea frigului. Cum încep temperaturile să scadă, culorile sale umitoare devin accentuate şi atractive. Ea se foloseşte mai ales pentru decorul exterioarelor, fie simplu în ghivece, fie în aranjamente care de care mai deosebite. Se asociază cu ilex, iederă, pyracantha şi alte plante de sezon.

SOLUŢII DE INTERIOR
Din start vă spun că aranjamentele de interior cu varză decorativă nu vor ţine prea mult din cauza temperaturii. Ei îi place frigul ori în spaţiile interioare oricât aţi încerca temperatura va fi mult prea ridicată. Dar, puteţi ţine afară aranjamentul şi îl aduceţi în casă doar pentru a decora masa de exemplu. E un pic de bătaie de cap, dar merită.

LA TREABĂ
Ca să realizaţi un aranjament ca cel din imagine aveţi nevoie de un platou, cel puţin cinci verze decorative de mici dimensiuni, ilex şi hoya retusa. Desigur, mai aveţi nevoie de globuleţe mici, lipici, plase şi lumânări decorative. Luaţi platoul şi fixaţi lumânările mai întâi. De jur-împrejurul lor aşezaţi verzele. Ele se folosesc scoase din ghivece şi cu rădăcinile înfăşurate în plase asemănătoare cu tifonul.
Ilexul este şi el tot la ghiveci, altfel n-ar avea viaţă prea lungă. Se tratează la fel ca şi verzele şi este important să fie plante tinere, scunde şi uniforme la înălţime. Printre plăntuţe aşezaţi globuleţele. Puteţi face acest lucru în două feluri: fie formaţi o ghirlandă din globuleţe, fie fixaţi globuleţe în beţişoare decorative.
După ce le găsiţi locul potrivit la toate adăugaţi o «tuşă» finală: o crenguţă de hoya retusa. 

×
Subiecte în articol: mereu verde