x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vine, vine primăvara…

Vine, vine primăvara…

de Adrian Parvu    |    01 Mar 2008   •   00:00

Cu chiu, cu vai a trecut şi iarna aceasta, o iarnă nici mai blândă, nici mai aspră decât altele. Cu ce impresii intrăm în primăvara lui 2008?

Cu chiu, cu vai a trecut şi iarna aceasta, o iarnă nici mai blândă, nici mai aspră decât altele. Cu ce impresii intrăm în primăvara lui 2008?

Omul de la ţară pare a fi mulţumit de cantitatea de zăpadă care a acope­rit câmpurile şi aşteaptă firul ierbii pentru a scoate la păşunat vita subnutrită şi costelivă cu care îşi duce zilele amărâte. Imediat vin Sfintele Paşti şi începem să tăiem beregatele mieilor. Cuiba­rele găinilor sunt pregătite pentru producţia de ouă roşii, dar şi pentru a pune la clocit următoarea ge­neraţie de puicuţe şi cocoşei. Viticultorii, legumicultorii şi proprietarii de livezi sunt gata să se apuce de treabă, în speranţa că vor mai rezista un an la concurenţa nemi­loasă cu usturoiul chi­nezesc, cartoful egip­tean, roşia bulgărească, merele tur­ceşti sau strugurii maghiari.

Orăşanul aşteaptă cu sufletul la gură listele de întreţinere pe ianua­rie şi februarie, facturile la electri­citate şi gaz, notele de plată la servicii devenite de lux, cum sunt cele de iluminat electric, telefonie fixă, cablu tv sau internet. Începe o nouă sesiune de schimbat bordurile, de cârpit gropile din carosabil, de plantat panseluţe şi de aruncat cu praf în ochii cetăţeanului. Majoritatea celor care locuiesc la bloc abia aşteaptă să dea căldura şi să nu mai aibă nevoie de costisitorul agent termic, supra­numit şi “moartea pensionarilor” sau “cancerul buzunarelor”.

Dar anul acesta vom avea şi alegeri, aşa că o bună bucată de vreme ne vom putea hrăni cu iluzii electorale bine ticluite, ne vom lăsa măcinaţi de patimi partinice şi ne vom îmbăta cu dulcea speranţă a prosperităţii. Da’ vom avea un nou Parlament, un alt guvern şi noi autorităţi locale. Iată de ce acum, în pragul primăverii, vă pro­pun un mic dicţionar conţinând cu­vin­te asupra cărora va trebui să me­di­tăm îndelung: competenţă, onestitate, corupţie, vilă, trandafir, şpagă, dosar, autostradă, pensie, imobiliar, medicament, pădure, contract, transparenţă, amantă, rapacitate, taxă, caşcaval, abureală, termopan, bozgor, buget…

Las cititorilor mei plăcerea de a completa acestă înşiruire de vorbe, ce nu se pot pune într-o ordine alfabetică, ci numai în devălmăşia subiectiv-sentimentală a fiecăruia dintre noi.  

×
Subiecte în articol: editorial