x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zambile şi narcise la ghiveci

Zambile şi narcise la ghiveci

de Cornelia Constantin    |    29 Ian 2009   •   00:00

Vă plac bulboasele de primăvară? Dacă da, e momentul să fiţi pe recepţie: în multe magazine au apărut zambilele şi narcisele la ghiveci. Dintre varietăţile disponibile puteţi alege câteva care să vă încânte cu parfum şi culoare.



Surprinzător sau nu, suntem mai aproape de primăvară. Nu, nu pentru că temperaturile ridicate din majoritatea zonelor ţării ne trimit cu gândul la un anotimp mai vesel şi mai cald, ci pentru că deja se vând în magazine flori de primăvară la ghiveci. Pentru cei care adoră plantele bulboase de primăvară dar nu au o grădină în care să le planteze, acesta este cel mai frumos moment. Multe hypermarketuri şi chiar florăriile de cartier au la vânzare diverse varietăţi de zambile şi narcise. Curând vor apărea irişii pitici, muscarii şi în final lalelele pitice.

CUM SĂ LE ALEGEŢI?
Dintr-o mare de flori e greu să alegi câteva pe care să le iei acasă. Aşa că trebuie să ştii exact la ce să te uiţi. Nu cumpăraţi plante cu toate florile deschise, pentru că se vor trece repede. Floarea se păstrează frumoasă cam o săptămână, dar din cauza temperaturii ridicate din camere trecerea ei se accentuează. De obicei într-un ghiveci sunt plantaţi mai mulţi bulbi de narcise, de exemplu. Dacă unul dintre bulbi are deja 1-2 flori deschise şi restul sunt boboci, e numai bine. Astfel de ghivece cu bulbi trebuie să alegeţi. Zambilele sunt plantate în general în ghivece individuale din plastic. Cumpăraţi un vas mai mult lat decât înalt, scoateţi zambilele din ghivecele iniţiale şi mutaţi-le uşor cu colet cu tot. După ce le-aţi aşezat în noul vas aşa cum vă doriţi, completaţi pământul de jur împrejur.

CUM SĂ LE ÎNGRIJIŢI?
Adoră lumina, deci nu le ţineţi departe de pervaz pentru că vor avea creşteri etiolate şi mai puţin interesante. Păstraţi-le la temperaturi cât mai scăzute cu putinţă (în jur de 10°C) aşa încât înflorirea să dureze mai mult. Udaţi moderat, pentru că bulbii putrezesc uşor în caz de exces de apă.

Sfat
Zambilele se pot aşeza şi în vaze transparente aşa încât doar rădăcinile să ajungă la apă.
Pentru hrănirea bulbilor se administrează îngrăşământ lichid. Dacă fixaţi bine bulbul pe marginea vazei nu există riscul să se răstoarne. Aşa puteţi supraveghea starea bulbului.

×
Subiecte în articol: mereu verde