Tot vorbind despre zahăr și făină albă și despre efectele nocive ale acestora asupra sănătății și dietei, am primit multe mesaje mulți dintre voi în care îmi cereați să vă spun și soluții, ce dulciuri sănătoase puteți mânca sau să le faceți copiilor. Am zis să vin și cu exemple concrete, nu doar cu reguli generale cum să vă gătiți sau alegeți dulciurile. Deci 3 rețete dulci. Atenție, nu le spun deserturi fiindcă, vă reamintesc, ideea de desert este una nocivă în sine. Dulcele trebuie mâncat separat de masă, ca gustare, sau, varianta pe care o recomand eu, ca mic dejun.
1. Brioșe cu afine
Timp total de preparare: 35 de minute
Ingrediente:
- 1/3 de cană de miere
- 2 ouă
- 1 cană lapte de cocos
- 1 linguriță de zeamă de lămâie
- ½ de cană de ulei de cocos, topit
- 1 cană și jumătate de făină integrală de grâu
- 1 cană și jumătate de făină de ovăz
- 4 lingurițe de praf de copt
- ½ de linguriță de scorțișoară
- ½ de linguriță de sare de mare
- 1 cană și un sfert de afine sau orice alt fel de fructe de pădure preferați
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul în prealabil la peste 190 de grade Celsius. Puneți hârtie de copt în formele de brioșe sau ungeți-le bine cu ulei de cocos.
Într-un bol mic, amestecați laptele de cocos cu zeama de lămâie și lăsați să se odihnească 5-10 minute.
Într-un alt bol, puneți ouăle, mierea și uleiul de cocos și amestecați-le până se omogenizează.
Într-un alt bol, amestecați făina integrală de grâu, făina de ovăz, praful de copt, scorțișoara și sarea. Adăugați jumătate din acest amestec în bolul anterior (cel cu ouăle) și amestecați până se omogenizează. Adăugați jumătate din compoziția din bolul mic (cea cu laptele de cocos) și amestecați. Puneți și cealaltă jumătate din bolul cu ouăle, continuând să amestecați. Terminați prin a adăuga și restul din bolul cel mic, amestecând până se combină ingredientele. Nu trebuie să amestecați prea mult. Încorporați apoi afinele în aluatul rezultat și împărțiți-l egal în formele de copt.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute, până apare forma binecunoscută de brioșă. Lăsați-le 5 minute să se răcească puțin, după ce le-ați scos din cuptor.
Vezi celelalte două reţete, pe andreeasava.ro