ROMANIA CULINARA - BREBU, JUDETUL PRAHOVA
"Trebuie sa-l cunoasteti pe Ghiula. Pe el il cheama Gheorghe Tanase, dar trebuie sa avem si noi un ungur (si ne face cu ochiul). E un personaj fascinant. A fost vreo 30 de ani cioban. E cel mai potrivit pentru a va vorbi despre viata la munte si bucatele de la stana", ne-a spus Alin Ciupala, muzeograful, devenit ad-hoc nesperatul ghid in documentarea noastra.
POVESTI DE LA MUNTE. Oprim in satul Brebu. Aici locuieste fostul cioban Gheorghe Tanase. De cum am intrat in curte, ne-am aflat intr-o gospodarie taraneasca, tipica. Intr-o parte caruta. Pe un gard erau agatate haturile. Un manzat cuminte ne privea nedumerit. Mai tarziu, ne-a fost prezentat si "un fost tovaras de munca" a lui "Ghiula" - un caine ciobanesc. Splendit exemplar. Talie inalta si o blana stufoasa. Smocurile de par albe si negre parca fusesera aranjate de un stilist pentru patrupede.
Cand l-a vazut pe insotitorul nostru, ciobanului i s-a inseninat fata. "Viata la munte? Cum e sa fii cioban?", a inceput discutia, repetand intrebarile noastre.
"E grea viata la munte. Nu e usor sa pleci de acasa in luna mai, sa-ti lasi gospodaria doar pe mana nevestii, si sa te intorci, tocmai toamna. Asta daca te mai intorci, ca Doamne fereste, se pot intampla multe! Esti in creasta muntilor, in salbaticia naturii. Animalele, dar mai ales oamenii, devin fiare". Continua. "Eram copil, aveam vreo zece ani. Intr-o seara, tata mi-a spus ca ma ia cu el la munte, la stana. De pe Valea Doftanei ne duceam cu un trenulet. Timpul a trecut... Si la stana am descoperit o alta fata a lumii. Acasa nu as fi trait-o niciodata. Cu vremea, cand am ajuns sa avem 125 de oi, ale noastre, tata mi-a dat 70 de oi si mi-a spus sa ma descurc singur".
La stana, unde erau si alti ciobani ("vreo 12 fartati") se adunau cam vreo 1.000 de oi si alte animale (vaci, magarusi, caini).
"Nu ne permiteam nici o clipa de neatentie. Uneori, nu aveam timp nici sa rasuflam. De dimineata ne sculam si mulgeam oile. Duceam laptele, il strecuram, dupa care il puneam in chegatoare de lemn. Apoi, mulgeam vacile. Puneam separat telemeaua de branza de vaci. Branza fermentata o lasam apoi in basici si in piele de vaca, bine curatate. Ii dadeam cu sare si 8 zile o tineam la dospit in «cotete» de branza. Primavara faceam imparteala."
Citește pe Antena3.ro
CAIET DE RETETE
| ||
URDA DULCE CU MARARPOTROACELE - CIORBA DE MIELPotroacele este o ciorba din burta, carne si mate de miel si nu lipseste de la nici o sarbatoare. Dupa ce s-a taiat mielul se iau matele si se spala foarte bine. Apoi se freaca bine cu sare si malai si iar se spala, dupa care se oparesc si se limpezesc in apa rece. La fel se face si cu burta. Se toaca matele, burta si carnea si se pun la fiert. Dupa ce au fiert, se adauga doi morcovi, taiati rondele, o ceapa tocata marunt si o mana de orez. Se mai lasa sa fiarba. La sfarsit se presara verdeata si se drege cu un ou.BULZ CU BRANZA DE BURDUFPANDISPAN CU URDASe face un pandispan simplu. Se iau sapte oua si se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca bine cu sapte linguri cu zahar si cu putina coaja de lamaie. Albusurile se bat cu un praf de sare si se toarna peste galbenusuri. Se amesteca, apoi se pune faina, cam vreo sase-sapte linguri. Urda se omogenizeaza cu zahar, oua, zahar vanilinat si un praf de sare. Se ia o tava, se unge cu putin unt, se pune urda si peste ea se toarna pandispanul. Deasupra se presara zahar vanilinat si se da la cuptor. |