x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Actorii şi umbrele lor

Actorii şi umbrele lor

de Rozana Mihalache    |    24 Oct 2010   •   00:00
Actorii şi umbrele lor
Sursa foto: Arhiva personală/

Tumultoasa şi incitanta viaţă a veşnic neferi­citului Peter Sellers, a cărui vocaţie era să-i facă pe oameni să râdă, a fost adusă pe ecrane în 2004, cu Geoffrey Rush în rolul principal.



Sellers a fost şi rămâne în continuare unul dintre cei apreciaţi actori de comedie din toate timpurile (şi în opinia mea chiar cel mai talentat), cunoscut mai ales pentru rolul inspectorului şef Clouseau din seria „Pantera roz". Filmul „The Life and Death of Peter Sellers"/ „Viaţa şi moartea lui Peter Sellers" încearcă să surprindă cele mai importante momente din copilăria lui Sellers, viaţa actoricească şi experienţele personale.

Pozând în geniu neînţeles, spunându-i-se că are faţă bună de radio şi acuzat că ar fi fost incapabil să-şi contureze o personalitate proprie, Sellers ar putea fi caracterizat drept o victimă a propriului său talent şi a exceselor care nu încetau să-l consume.
Dificil de lucrat cu el, mofturos, imatur, nesimţitor la nevoile celorlalţi, sfârşea prin a fi întotdeauna salvat de „geniul momentului".

THE LIFE AND DEATH...
Intuitiv în abordarea actoricească, Sellers a făcut roluri remarcabile în „The Ladykillers", „Pink Panther", spumosul „Murder by Death" (în care a jucat şi Truman Capote), „Lolita" sau minunatul „Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb", ultimele două semnate Stanley Kubrick.

Peter Sellers în rolul lui Clare Quilty a fost singurul lucru bun din „Lolita" lui Kubrick, un dezastru în care regizorul s-a impus în stilu-i caracteristic (chiar şi cu Nabokov scenarist), ratând esenţa romanului. Un actor magistral ca Sellers putea să facă aşadar orice, însă a decis să joace încontinuu - în toate aspectele vieţii sale ş rolul de măscărici.
Nu a fost uşor aşadar pentru regizorul Stephen Hopkins să găsească un actor pe „măsura" lui Sellers pentru „The Life and Death of Peter Sellers" (ecranizare a romanului omonim scris de Roger Lewis). şi într-adevăr nu a găsit unul „pe măsura lui", ci unul perfect, l-a găsit pe acela care s-a dezbrăcat de el şi s-a transformat în Sellers.

Geoffrey Rush te face să uiţi că e un actor care interpretează un personaj. El devine personajul. Primul australian care a câştigat un premiu Oscar (în 1996 pentru tulburătorul „Shine") şi cunoscut publicului larg drept „Căpitanul Hector Barbossa" din seria „Piraţii din Caraibe", Geoffrey Rush a fost o excelentă alegere pentru a-l întruchipa pe Sellers şi se poate spune acelaşi lucru şi despre felul în care l-a interpretat pe David Helfgott, pianistul schizofrenic din „Shine" sau pe Marchizul de Sade în „Quills" ş dar despre asta urmează să vorbim altădată.

Mai trebuie menţionat că „The Life and Death of Peter Sellers" i-a avut în distribuţie şi pe Stanley Tucci în rolul lui Stanley Kubrick, pe Charlize Theron ca Britt Ekland (cea de-a doua soţie a lui Sellers), pe Stephen Fry ca Maurice Woodruff sau Emily Watson foarte bună în rolul Annei Howe (prima soţie a lui Sellers).
Restul... e de văzut.

×
Subiecte în articol: viaţă şi stil