x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Andu găteşte peşte cu legume

Andu găteşte peşte cu legume

24 Oct 2010   •   00:00
Ştiţi ce am mâncat eu ieri? Îngheţată. Da, ştiu că e cam târziu şi cam frig afară ca să mănânc îngheţată, dar am avut poftă. Şi cum toţi au grijă ca nu cumva să mănânc ceva ce mi-ar face rău, Ana, mătuşica mea, mi-a făcut o îngheţată din suc proaspăt de fructe. Mi-a cam îngheţat limbuţa când am gustat, dar pofta e poftă. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că mi-au spus că e ultima pe anul acesta, alta nu mai îmi dau. Răii....

Dar m-am liniştit între timp, pentru că după ce am făcut nani după masă m-a luat foamea. Văzusem că bunicul cumpărase nişte peşte de dimineaţă şi mă gândeam că ar merge să-l gătim... poate la cuptor sau fript. Am descoperit că avem nişte legume prin cămară şi cred că ar merge de minune cu peştele meu. Bunica era plecată prin oraş cu bunicul, aşa că de data aceasta ajutor în bucătărie mi-a fost Ana. Am curăţat legumele, le-am spălat şi le-am tăiat cum am putut noi mai bine. Apoi am curăţat peştele, l-am spălat şi l-am tăiat în bucăţi ca să ajungă la toată lumea. Am pus legumele într-un bol, le-am amestecat cu ulei şi condimente, le-am pus în tavă şi le-am introdus în cuptor. Ah... am pus şi puţină apă ca să nu se ardă, am uitat. Bun... jumătate din treabă era ca şi terminată, mai rămânea peştele. L-am pus şi pe el în tavă, l-am stropit cu puţin ulei, suc de roşii şi apă, am presărat ceva condimente peste el şi l-am pus şi pe el în cuptor, pe un raft mai sus. Căci peştele se face mai repede, după cum ştiţi. Ei... treaba fiind făcută, ne-am dus în cameră să ne jucăm. La un moment dat, am simţit aşa... un miros de ars. Vai... legumele noastre... peştele nostru... ce-am făcuuuut... Noi nimic, totul era în regulă. Numai vecinilor ieşiţi în faţa blocului să facă grătarul li se arseseră micii. Am zis bogdaproste pentru noi şi ce păcat pentru ei şi ne-am dus să scoatem peştele. L-am acoperit cu un capac ca să nu se răcească, am mai aşteptat cam... un sfert de oră şi erau gata şi legumele. Chiar la timp cu întoarcerea bunicilor. Cumpăraseră nişte usturoi, am făcut şi un mujdei şi... să petrecem dar. A fost atât de bun totul, încât mă gândeam să le duc şi vecinilor o porţie-două, ca semn de consolare că li s-au ars micii. Dar n-am mai avut când, căci, după ce m-am spălat pe faţă şi pe mâini, am plecat în cameră şi privind la televizor m-a luat somnul. Şi-am dormit... şi-am tot dormit şi când m-am trezit era deja seară, iar vecinii plecaseră la restaurant, de supărare că au rămas fără mâncarea lor preferată. Dar nu-i nimic, mai sunt zile şi săptămâna viitoare, cred că o să-i invit la mine la masă. Nu ştiu încă ce o să le prepar, dar va fi ceva asemănător felului lor preferat ars pe grătar. Asta e clar, pe cuvânt de Bebe Chef.


Peşte la cuptor cu legume
● Ingrediente:
4 cepe, 6 cartofi, 3 morcovi, 4 ardei capia, 4 roşii, doi peşti mari, 300 ml suc de roşii, o căpăţână de usturoi, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Peştii se curăţă, se eviscerează, se spală şi se taie bucăţi. Eu i-am presărat cu puţină sare, ca să fie mai gustoşi şi i-am introdus la rece cam zece minute. Apoi am aşezat bucăţile într-o tavă adâncă, am presărat cozi de pătrunjel întregi, sare şi piper. Am turnat un amestec din suc de roşii, puţin ulei, sare, piper şi apă. Când a fost cuptorul încins am introdus tava pe primul raft, căci peştele se face mai repede decât legumele şi îmi era frică ca nu cumva să se ardă.
Apoi, am curăţat morcovii, cartofii, ardeii şi ceapa, am spălat totul şi am tăiat felii subţiri.
Într-un castron mai mare am pus uleiul de mi-a rămas, sare, piper şi puţin pătrunjel tocat. Am pus legumele, le-am amestecat şi le-am pus într-o tavă tot adâncă. Am turnat deasupra puţină apă, am aşezat rondele de roşii şi le-am băgat în cuptor sub tava cu peşte. Am dat focul undeva la mediu spre iute şi am lăsat să se facă totul. După vreo 25 de minute am scos peştele, l-am verificat şi era gata. L-am acoperit cu un capac ca să stea cald, iar legumele le-am lăsat în cuptor până când au crezut ele de cuviinţă sau, mai bine zis, până când am văzut eu că s-au înmuiat puţin. Atunci le-am scos în farfurii, am pus peştele alături şi am presărat totul cu pătrunjel. Cine a vrut a turnat peste ele şi mujdei de usturoi, tare şi parfumat de-ţi muta nasul din loc.
Şi... atât. Poftă bună.

×
Subiecte în articol: bebe chef