x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aperitiv la bere

Aperitiv la bere

de Veronica Guzun    |    07 Dec 2005   •   00:00
Aperitiv la bere
BARUL CASEI
Se crede ca snapsul ar fi un fel de lichior. Gresit! Spre deosebire de lichior, bautura traditionala germana nu contine zahar. Cuvantul "schnaps" vine din limba germana si inseamna rachiu. Este, de fapt, denumirea generica pentru toate bauturile dublu distilate din fructe fermentate (mere, piersici, capsune, struguri, banane, fructe de padure). Ca palinca noastra.

BUN CU TOATE. Cel mai cunoscut si popular este snapsul din piersici, acesta are 30 de grade tarie. Nemtii prepara snaps si din cereale. El are o culoare maronie si se serveste inainte de bere. Este, daca vreti, un aperitiv pentru bere. De aceea, October Fest este un festival al celor doua bauturi germane: snaps si bere. In Muntii Schwartzvald se prepara snaps din menta, care se numeste Rumple Minze. Se crede ca taria din menta a fost inventata de producatorul de bomboane, parizianul Francois Nicolas Appert, in 1810. Sotia lui Napoleon, austriaca Marie Louise, a luat reteta si a dus-o in Austria, unde a devenit foarte populara. Din Germania, "moda" snapsului s-a extins si in Tarile Scandinave si Austria. Taria aceasta se serveste intr-un pahar-degetar numit "Stamperl" (cinzeaca). Daca in Berlin el anunta berea, atunci in Alpii germani snapsul se serveste cu calcan. In sudul tarii, cel mai popular este snapsul din cirese insotit de sunca de Berlin. Iar cu snapsul din cereale, un bun digestiv, nemtii servesc portii mari de varza murata si mancare de mazare. Si, ca sa va convingeti ca snapsul chiar este o bautura care se combina cu orice, va pot spune ca nemtii pun cateva picaturi de tarie din fructe si in ceai sau in cafea, pentru a-i da mai multa aroma.

Martini de piersici

Ingrediente: 50 ml votca, 35 ml snaps de piersici, jumatate de piersica.

Preparare: Votca si snapsul de piersica se amesteca in shaker. Apoi, in acest vas se adauga cuburi de gheata si se agita din nou. Amestecul se toarna intr-un pahar cu Martini si se orneaza cu o jumatate de piersica.

Mint Julep

Ingrediente: doua parti de lichior de portocale, doua parti de whisky, 10 ml de votca, 10 ml de snaps de menta.

Preparare: Toate ingredientele se amesteca bine intr-un vas. Apoi se toarna intr-un pahar de Martini, racit in prealabil. Se orneaza cu frunze de menta si cu o felie de portocala.
×
Subiecte în articol: snapsul