ARGUMENT
Am incercat in aceste cateva pagini sa extragem cat mai multe elemente definitorii pentru arta culinara elena, asa cum se prezinta ea azi in Grecia, dar si in comunitatea greceasca din Romania. Cu siguranta asupra unor subiecte va fi necesar sa revenim, candva. Pana atunci insa sa semnalam cateva lucruri. In Grecia masa incepe cu "mezedes" (antreuri sau aperitive). Ele sunt picante si deschid pofta de mancare. Grecii prefera salatele (de la salata de crevete la cea de hering sau tzatziki), fel de fel de chiftelute (de cartofi, de dovlecei, de ceapa picanta), fructe de mare. Dar si maruntaie de vita sau de miel, intre retete numarandu-se ficatul marinat, splina umpluta si intestinele impletite sau "gardumba" (mai intai fierte in apa cu ulei de masline, unt, lamaie si condimente si apoi prajite in grasimea care ramane dupa evaporarea apei - de unde si celebra expresie "mate fripte", pe care o regasim la Caragiale).
De asemenea, nu va veti aseza niciodata la o masa greceasca fara a fi poftiti sa gustati din felurite "pite" (placinte), cu umpluturi dintre cele mai diverse: "tiropita" (placinta cu branza), "spanakopita" (placinta cu spanac), "chortopita" (placinta cu ierburi salbatice foarte fragede, precum papadia si untisorul), "kreatopita" (placinta cu carne)⦠Supele sunt pentru greci mancaruri complete, cele mai cunoscute fiind "magyritza" (supa de miel pentru Pasti), supa de linte, de fasole, de naut ori din carne si sunt drese adesea cu sos "avgolemono", preparat din ou si zeama de lamaie. Intalnim de asemenea preparate din vanat ("kynigi"), din carne de pasare ("pouleriki"), din carne ("kreata") ori din tocatura ("kimades"), dar cele mai indragite feluri de mancare au ca baza pestele ("psaria") si fructele de mare ("thalassina"). Am fi nedrepti sa nu pomenim dulciurile ("glyka"), indeobste preparate cu miere si fructe. Restul va lasam sa descoperiti singuriâ¦Citește pe Antena3.ro