ROMANIA CULINARA - TESILA, JUDETUL PRAHOVA
Comuna Valea Doftanei. Satul Tesila. Ora doua, dupa-amiaza. Strabatusem, fara intrerupere, cararile serpuitoare de munte. Luncile verzi, florile de camp, casele albe de la poalele magurilor, vitele ce pasteau⦠Totul parea ca o panza a maestrului Grigorescu, pe care cu putin timp inainte o vazusem in muzeul dedicat lui din Campina. Ne-am oprit. Pe un indicator de la marginea drumului, cu sageata indreptata spre un drum pietruit de tara, era trecut numele unei pensiuni. "Oho, e departe de aici", ne-a spus taximetristul din Campina, care parea un cunoscator al locurilor. Am decis, totusi, sa urcam cu masina. "Crede, dar verifica!" s-a dovedit a fi o axioma. Dupa ce-am parcurs, pret de cateva minute de la drumul principal, un drum de tara, cu gospodarii taranesti de-o parte si de alta, am ajuns la pensiune.
PRIMIRE. Am deschis poarta. Aleea ne poarta pasii spre casa. Straturi de galbenele si cercelusi, daliute si carciumarese viu colorate, trandafiri parfumati ne-au spus, in lipsa gazdei, bun-venit. Socul a fost cand, in fata usii, a aparut un dulau. La prima vedere ne-am infiorat. Pasnic, fara sa latre, s-a apropiat de noi. Aveam sa aflam ca este mascota pensiunii. Il cheama Ringo.
"Poftiti, nu va face nimic. E obisnuit cu lumea", s-a auzit o voce. O doamna s-a apropiat de noi. Era proprietara, Geta Postolache. Prietenii si oaspetii casei ii spun Puia. Ne-a poftit sa luam loc. Ne-a oferit, obicei al casei, felii de cascavea si tuica. Am gustat doar cascaveaua (despre care aflasem in localitatea Traisteni).
Doamna Puia pregateste mancarurile intr-o bucatarie la vedere si isi intampina oaspetii cu o tuica si cascavea. Mascota pensiunii este un dulau pe numele Ringo |
SARMALE CU CARNE DE CURCAN
|
Se ia o varza potrivita, se curata de cotor si se opareste in apa cu sare si cu otet. Apoi se desfac frunzele si se curata de partea groasa. Pieptul de curcan se toaca, se amesteca bine cu putin orez, se adauga doua cepe tocate, doi ardei grasi, taiati marunt, o legatura de marar si un pic de orez. Se condimenteaza cu mai multe feluri de piper si se sareaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu foile de varza. Se asaza intr-o oala si se fierb in zeama de varza, la foc mic. Cu smantana si cu o mamaliguta aburinda sunt numai bune de mancat.
|
PLACINTA CU URDA
|
Se face un aluat de placinta din faina, apa si sare. Se imparte in sase parti egale si fiecare se unge cu unt, apoi se lasa sa se odihneasca zece minute. Se intinde fiecare bucata, se stropeste din nou cu unt topit, se impatureste si se lasa aproape o jumatate de ora la rece. Urda se amesteca bine cu zahar, oua, stafide, coaja rasa de lamaie si vanilie. Se intinde o parte din foi, se asaza intr-o tava, deasupra se pune compozitia de urda si se acopera cu foile ramase. Placinta se da la cuptor si se coace la foc potrivit. Se poate face si cu aluat de cozonac.
|