x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Balsamuri calde

Balsamuri calde

de Veronica Guzun    |    04 Ian 2006   •   00:00
Balsamuri calde
BARUL CASEI

Cata goliciune in suflet ramane dupa ce trec Sarbatorile! Daca ar fi sa ma exprim matematic, goliciunea in suflet este invers proportionala cu plinatatea stomacului. Vizitele nu ne mai bucura, dar si mai rau ne intristeaza linistea de dupa distractie; toate incep usor sa revina la normal, ne refacem dupa Sarbatori si incercam sa depasim "sindromul postfestinal". Iar ca aceasta trecere sa nu fie atat de brusca si debusolanta, am sa va dau cateva retete de "balsamuri" si "licori" calde. Caffe Mocha este preparata din cacao, zahar, apa, cafea, frisca si vanilina, toate aceste ingrediente, corect amestecate, formand o compozitie catifelata. Aceasta bautura este si foarte aromata.

Caffe Machiatto este o bautura care se aseamana cu caffe Latte, insa in loc de lapte se pune doar spuma laptelui, astfel obtinandu-se o compozitie mai cremoasa, acoperita cu spuma.

CAFE MACHIATTO
Ingrediente: o cana cu lapte si o treime de pahar cu espresso proaspat preparat, zahar dupa gust.

Preparare: Intr-o craticioara se fierbe laptele la foc mic, iar dupa ce a fiert se toarna in blender si se amesteca bine pana cand devine spuma. Apoi o parte din spuma se toarna intr-o ceasca, adaugandu-se espresso-ul cald. Deasupra, puteti adauga un pic din spuma de lapte ramasa in blender. Puneti zahar dupa dorinta. Caffe Machiatto este o bautura aromata care se serveste calda, in orice moment al zilei, in special dimineata. Nu este recomandata a se consuma, dupa ora 16:00.

CAFE MOCHA
Ingrediente: 1,5 linguri cu cacao, un sfert de pahar cu zahar, un sfert de pahar cu apa, trei pahare cu cafea proaspat preparata, un sfert de pahar cu frisca, vanilina dupa gust.

Preparare: Intr-o craticioara, cacaua se amesteca bine cu zaharul, apoi se adauga apa. Acest amestec se pune la fiert la foc potrivit. Se fierbe timp de trei minute, astfel mirosul de cacao devine mai puternic. Dupa trei minute, amestecul de cacao, zahar si apa se toarna in cesti mari. Se adauga cafeaua, frisca si vanilina si se amesteca bine. Se serveste fierbinte. Poate insoti de minune un desert sau poate fi o bautura energizanta de dimineata.

AROMA DE PORTO
Vinul Porto este un vin din regiunea Douro, care a facut din Portugalia o tara viticola recunoscuta in toata lumea. Douro este singura zona viticola care poate produce aceasta licoare. Vinul de Porto are o tehnologie complexa de preparare. In timpul fermentarii se adauga brandy (aproximativ 100 de litri de brandy la 450 de litri de vin), ceea ce opreste procesul de fermentare, dar si face ca vinul sa aiba o tarie alcoolica ridicata si un continut sporit de zaharuri. Astfel, putem spune ca vinul rubiniu de Porto se serveste in special cu preparate de cofetarie, dar se potriveste si cu aperitive. Vinul se matureaza in butoaie mari de lemn.

De obicei, Porto se serveste in pahare cu picior, avand cupa de forma lalelei, insa mai nou este servit si in pahare de Martini.
×