x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bauturi de inceput

Bauturi de inceput

de Veronica Guzun    |    17 Mai 2006   •   00:00
Bauturi de inceput
BARUL CASEI
Bautura aperitiv trebuie sa fie placuta, racoritoare, sa "gadile" papilele gustative si, asa cum spune si denumirea, trebuie sa "deschida" pofta de mancare.
Exista trei bauturi aperitive principale: vermutul, bitterul si anisul. Acestea deseori sunt combinate cu alte bauturi alcoolice sau nonalcoolice, pentru a obtine cocteiluri. Alte aperitive foarte des folosite in amestecuri sunt: Campari, Absint, Unicum.

VERMUTUL. Se obtine din vin procesat amestecat cu zahar si cu arome obtinute din diverse ierburi si plante aromatice. De obicei, el se serveste in combinatie cu gheata si sifon, iar paharul se orneaza cu o felie de lamaie sau de portocala. Denumirea bauturii vine de la nemtescul "wermut", ceea ce inseamna pelin, planta care intra pe vremuri in compozitia bauturii, fiind principala planta aromata. Exista mai multe tipuri de vermut. Cel sec este potrivit in cocteiluri, in special intra in compozitia Martini-ului, servit cu o maslina verde. Vermutul rosu dulce se serveste "on the rocks" (cu cuburi de gheata) si este un ingredient important in cocteilul Manhattan. Vermutul alb (Vermouth bianco) este dulceag si nu se bucura de o popularitate la fel de mare ca si celelalte doua.

GIN MARTINI
  • INGREDIENTE: o lingura cu vermut sec, 100 ml gin, o maslina verde sau o felie de limeta, cuburi de gheata.
  • PREPARARE: Puneti paharul de Martini la congelator cu o ora inainte de a incepe sa preparati cocteilul aperitiv. In shaker amestecati ginul cu vermutul, apoi adaugati cuburi de gheata. Agitati energic. Varsati continutul in paharul de Martini tinut la rece. Ornati bautura cu o maslina verde sau cu o felie de limeta.
  • BITTERUL
    Bitterul este o bautura spirtoasa aromatizata cu substante vegetale amare, obtinute din coji, radacini, ierburi, fructe, plante aromate. Bauturile de acest tip au un gust amarui, asa cum specifica si denumirea lor. Cel mai cunoscut din categoria aceasta este Bitter Angostura. Istoria Angosturei incepe cu aproximativ 200 de ani in urma, in Germania. Un medic de origine venezueleana a incercat sa gaseasca un medicament pentru soldatii nemti care sufereau de dureri de stomac. El a preparat un amestec din ierburi, radacini si plante macerate in alcool. Aceasta bautura amortea stomacul. In prezent, bitterul este ultilizat si in deserturi, salate, fripturi. El intra in componenta cocteilului Manhattan.

    ANISUL
    Ingredientul de baza al bauturilor de tip anis este anasonul. Anisurile se obtin din produse naturale precum: alcool, angelica, anason de Paris, coriandru si alte plante puternic aromate. Pentru a fi servit, anisul este amestecat cu apa rece proaspata in care se pun cateva cuburi de gheata. Cel mai renumit aperitiv pe baza de anason este Ouzo, bautura traditionala greceasca, care in amestec cu apa isi pierde limpiditatea si devine laptos. O alta bautura este Anis del toro (Anasonul taurului). Acesta are o culoare inchisa si este consumat in special in Spania.

    ×