x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Brocciu" si ulei de masline

"Brocciu" si ulei de masline

de Mara Raducanu    |    25 Ian 2006   •   00:00
"Brocciu" si ulei de masline
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Astazi va propun un joc! Imaginati-va o masa incarcata cu bunatati: prajituri, fripturi asezonate cu salate de legume sau cu sosuri, peste, fructe si bauturi pentru toate gusturile. La masa: o multime de invitati infometati!
Oaspetii fixeaza mancarea si incep sa aleaga din ceea ce le place. A sosit momentul adevarului! Nu-i asa ca de multe ori sunteti tentati sa trageti cu ochiul la farfuria vecinului, sa vedeti ce si-a ales el? E in regula, putina inspiratie nu strica nimanui, dar v-ati gandit ca felurile de mancare alese "vorbesc" despre noi si despre personalitatea noastra? Vreau sa mananc ciorba de legume si refuz friptura sau aleg un covrig si refuz bucata de tort. Nu intamplator am gandit aceasta strategie, deoarece in Corsica, locul unde vom poposi astazi, oamenii au aceasta mentalitate, fiecare alegandu-si bucatele in functie de starea de spirit si de caracterul lor. Nu mananc acelasi fel doar pentru ca tovarasul de masa s-a hotarat sa guste asa ceva. Dimpotriva, aici mancarea devine parte integranta din viata fiecaruia. Adica, se dezvolta ceea ce corsicanii numesc "placerea de a manca".

BUCATE. Carnea de porc si preparatele din aceasta ocupa un loc de frunte pe mesele corsicanilor. "Lonzu" - fileurile de porc cum le numesc ei, "pancetta" - inima de porc si "figatellu" - un carnat al carui ingredient de baza este ficatul de porc. Buletele corsicane (preparate din carne de vita, porc, jambon, condimentate din belsug), supa de slanina si lapte, pui cu castane, iahnie de vita cu morcovi si iepurele corsican sunt doar cateva dintre bucatele ce fac cinste gastronomiei acestei parti de lume.

La capitolul lactate, un produs reprezentativ pentru corsicani este "brocciu", obtinut din zerul ramas dupa fabricarea branzei de oaie si de capra, adica "branza saracului" cum o numesc acestia, folosita la prepararea sosurilor, supelor si prajiturilor. Fara a fi pescari inraiti, corsicanii se bucura si profita din plin de influenta Marii Mediterane, iar specialitatile din peste si fructe de mare sunt nelipsite. Calamar si sardine in sos tomat, crustacee, moluste - toate sunt gatite apetisant si te cuceresc de la prima inghititura.

SANATOS. Uleiul de masline ramane, fara nici o indoiala, mandria corsicanilor! Aici, maslinul este considerat arborele vietii, iar uleiul un fel de licoare magica si, adesea, un medicament. Un adevarat simbol al artei de a trai sanatos. Desertul cel mai apreciat si totodata cel mai gustos este "fiadone", o tarta pregatita din lapte proaspat, 6 oua, zeama de lamaie sau lamaie rasa si 300 g zahar. Se bat ouale (mai intai se bat albusurile spuma, separat, si se amesteca apoi cu galbenusurile), se adauga laptele, treptat, zaharul si zeama de lamaie. Se omogenizeaza bine, se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, apoi se da la cuptor la foc mic.

Si cum fara un strop de vin sau de tarie mancarea nu are parca destula savoare, corsicanii stau bine la acest capitol, ba chiar se pot lauda cu o adevarata traditie. Vinul este insa preparat din cele mai neobisnuite fructe. Gasesti aici vin de nuci, de portocale si de mandarine. Dar va vor fi oferite si lichioruri de fructe sau tuica si credeti-ma ca va va fi imposibil sa refuzati invitatia plina de ospitalitate a corsicanilor! Si, vorba aceea : "nu lasa pe maine ce poti face azi!".

IEPURE CORSICAN

  • INGREDIENTE: un iepure, smantana, branza, ulei de masline, sare, piper, menta proaspata.
  • PREPARARE: Iepurele se taie si se rumeneste la cuptor in putin ulei de masline. Odata rumenit, se adauga branza proaspata, data pe razatoare, un pahar cu smantana, menta, sare si piper. Se lasa in continuare la cuptor, la foc mic, inca vreo 20 de minute. Se serveste cu broccolli.

    IAHNIE DE VITA CU MORCOVI

  • INGREDIENTE: 900 g carne de vita, o jumatate de kg de morcovi, 150 g ceapa, doua capatani de usturoi, un pahar cu vin rosu, 60 g de faina, sare, piper, ulei de masline.
  • PREPARARE: Morcovii se curata si se taie rondele. Ceapa se spala si se taie solzisori, iar usturoiul se curata si se piseaza. Carnea de vita se portioneaza si se prajeste in ulei de masline. Se adauga ceapa tocata marunt, usturoiul si morcovii. Se stinge totul cu un pahar cu vin, adaugandu-se si apa pentru a acoperi carnea. Sosul se ingroasa cu putina faina. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se da la cuptor, la foc mic sa se rumeneasca putin.
  • ×
    Subiecte în articol: măsline