Casa-pensiune din Harnicesti are 214 ani si a fost declarata monument UNESCO. Aici Ioan Iurca isi asteapta oaspetii cu brozbute si cu traditionala horinca de prune.
ROMANIA CULINARA - MARAMURES
Casa-pensiune din Harnicesti are 214 ani si a fost declarata monument UNESCO. Aici Ioan Iurca isi asteapta oaspetii cu brozbute si cu traditionala horinca de prune.
La iesirea din localitatea maramureseana Harnicesti ne-a atras atentia o casa construita in stil traditional. Am intrat pe poarta si am urcat cararea strajuita de o multime de flori viu colorate: craite, daliute, sapca turculuiâ¦
Nobila casa
Oaspeti din toata lumea
A inceput sa primeasca oaspeti acum vreo noua ani. Primii care i-au trecut pragul au venit din Italia. Si, slava Domnului, de atunci multa lume a trecut pe aici: japonezi, englezi, nemti, francezi, austrieci. "Indiferent cine vine, pe toti ii tratez la fel. Le pun pe masa, cu mare drag, tot ce am. Pentru mine, tot ce conteaza e ca oaspetele sa se simta bine si sa iasa din curtea mea cu zambetul pe buze." Dar cine gateste? "Cum cine? Eu! Cand eram mai tanar, acum am vreo 70 de ani, nu prea le aveam cu bucataria. Sotia le facea pe toate. Este un om minunat, pe care Dumnezeu mi l-a harazit sa-mi fie alaturi si la bine, si la rau. Cu timpul, am invatat si eu, deoarece gatitul nu este numai atributia femeii." Supa de vita cu taitei, ciorba de fasole cu smantana, pulpe de pui la cuptor cu cartofi natur, balmos, gulas de miel - specialitatea sa, de altfel, - peste in sos de usturoi sunt doar cateva dintre preparatele cu care isi rasfata oaspetii "domnul Ioan", pentru ca gazda noastra, in tot ceea ce face, are noblete.Duminica, femeile se imbraca in costum popular si merg la biserica |
Bucataria este locul unde Iurca Ioan petrece ore in sir |
Cuptorul pentru copt paine si prajituri se afla in casa |
Citește pe Antena3.ro
|
TraditieDuminica este sfanta pentru familia domnului Ioan Iurca din Harnicesti. De dimineata, toti se imbraca in haine de sarbatoare si merg la bisericuta din lemn din deal ca sa asculte Sf. Liturghie. Si numai dupa aceea se asaza la masa. "Parca mancarea cade mai bine dupa ce te inchini Celui de Sus", ne spune gazda casei. |
| ||
Sarmalute cu sos de smantanaCarne cu sos si usturoiSe ia o bucata de carne de porc, se spala si se taie bucati. Intr-o oala se pune o lingura cu untura si se caleste o ceapa mare, taiata marunt. Se adauga putina boia de ardei dulce si carnea. Se amesteca si se lasa la inabusit, adugandu-se o ceasca de apa. Cand carnea este aproape gata, se pun doi-trei catei de usturoi, taiati maruntel si se presara piper. |