x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Brozbute ca la Harnicesti

Brozbute ca la Harnicesti

de Anna Borca    |    01 Noi 2006   •   00:00
Brozbute ca la Harnicesti

Casa-pensiune din Harnicesti are 214 ani si a fost declarata monument UNESCO. Aici Ioan Iurca isi asteapta oaspetii cu brozbute si cu traditionala horinca de prune.

ROMANIA CULINARA - MARAMURES
Casa-pensiune din Harnicesti are 214 ani si a fost declarata monument UNESCO. Aici Ioan Iurca isi asteapta oaspetii cu brozbute si cu traditionala horinca de prune.

La iesirea din localitatea maramureseana Harnicesti ne-a atras atentia o casa construita in stil traditional. Am intrat pe poarta si am urcat cararea strajuita de o multime de flori viu colorate: craite, daliute, sapca turcului…

Nobila casa

In tarnatul casei, inconjurat de muscate impresionant de mari si de vita-de-vie, ne intampina un barbat si ne pofteste sa luam loc. Este Ioan Iurca, proprietarul acestei nobile case-pensiune, care ne spune, de cum ne vede: "Haideti sa gustati intai niste brozbute cu smantana si apoi stam de vorba". Intrebam: "Ce sunt brozbutele?". "Sarmalute. Asa le spune pe la noi", ne raspunde surazand. "Am copilarit in aceasta casa", isi incepe firul nararii gazda noastra. "Eram cinci copii la parinti, eu fiind singurul baiat si cel mai mic. Am fost un rasfatat. Atat mama, cat si surorile mele imi faceau toate poftele. Imi amintesc ce ambianta placuta era, mai ales de Sarbatori, cand mama pregatea tot felul de bunatati. Nu pot sa uit pita care o punea pe foi de varza si o cocea in cuptor. Ma leaga foarte multe amintiri de acest loc. De aceea, de multe ori, le spun copiilor mei: «Casa parinteasca nu se vinde niciodata!»".

Oaspeti din toata lumea

A inceput sa primeasca oaspeti acum vreo noua ani. Primii care i-au trecut pragul au venit din Italia. Si, slava Domnului, de atunci multa lume a trecut pe aici: japonezi, englezi, nemti, francezi, austrieci. "Indiferent cine vine, pe toti ii tratez la fel. Le pun pe masa, cu mare drag, tot ce am. Pentru mine, tot ce conteaza e ca oaspetele sa se simta bine si sa iasa din curtea mea cu zambetul pe buze."

Dar cine gateste? "Cum cine? Eu! Cand eram mai tanar, acum am vreo 70 de ani, nu prea le aveam cu bucataria. Sotia le facea pe toate. Este un om minunat, pe care Dumnezeu mi l-a harazit sa-mi fie alaturi si la bine, si la rau. Cu timpul, am invatat si eu, deoarece gatitul nu este numai atributia femeii." Supa de vita cu taitei, ciorba de fasole cu smantana, pulpe de pui la cuptor cu cartofi natur, balmos, gulas de miel - specialitatea sa, de altfel, - peste in sos de usturoi sunt doar cateva dintre preparatele cu care isi rasfata oaspetii "domnul Ioan", pentru ca gazda noastra, in tot ceea ce face, are noblete.

"Suntem multumiti cu ceea ce avem, dar mai ales pentru faptul ca familia noastra este unita atat la bine, cat si la greu. Eu ma ghidez dupa spusa stramoseasca: «A fi mare nu-i mirare, a fi om e lucru mare!»."
Duminica, femeile se imbraca in costum popular si merg la biserica
Bucataria este locul unde Iurca Ioan petrece ore in sir
Cuptorul pentru copt paine si prajituri se afla in casa

Traditie

Duminica este sfanta pentru familia domnului Ioan Iurca din Harnicesti. De dimineata, toti se imbraca in haine de sarbatoare si merg la bisericuta din lemn din deal ca sa asculte Sf. Liturghie. Si numai dupa aceea se asaza la masa. "Parca mancarea cade mai bine dupa ce te inchini Celui de Sus", ne spune gazda casei.

Sarmalute cu sos de smantana

Se ia o capatana de varza murata, se desfac frunzele si se potrivesc pentru sarmalute. Se face umplutura din carne tocata de porc, doua cesti cu orez lunguiet, o ceapa calita intr-o lingura cu untura, o legatura de marar. Se amesteca, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se fac sarmalute potrivite si se pun la fiert. Apoi se face un sos de rosii cu smantana si se toarna peste sarmale. Se lasa la fiert in continuare la foc domol. Se servesc cu smantana si cu mamaliguta calda.

Carne cu sos si usturoi

Se ia o bucata de carne de porc, se spala si se taie bucati. Intr-o oala se pune o lingura cu untura si se caleste o ceapa mare, taiata marunt. Se adauga putina boia de ardei dulce si carnea. Se amesteca si se lasa la inabusit, adugandu-se o ceasca de apa. Cand carnea este aproape gata, se pun doi-trei catei de usturoi, taiati maruntel si se presara piper.
×