x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

02 Aug 2006   •   00:00

Preparate din carne


FRIGARUI DE PUI

INGREDIENTE:
• 3 piepti de pui • doi ardei grasi • doua vinete • 3 rosii • ulei de masline • sare • piper • nucsoara • cimbru • frunze de busuioc • boia dulce • boia iute
MOD DE PREPARARE
Pieptii de pui se spala, se dezoseaza, se taie in bucati egale apoi se pun intr-un castron. Se presara deasupra sare, piper, cimbru, nucsoara macinata, ulei de masline. Se acopera cu o folie alimentara si se introduce la frigider pentru 15 minute.
Vinetele se curata de coaja, se oparesc 5 minute, se pun la scurs. Se taie in cuburi egale si se pun intr-un castron. Ardeii se taie cuburi si se pun langa vinete. Rosiile se curata de pielita si se paseaza. Se amesteca cu boia dulce, sare, piper si putin ulei de masline. In acest amestec se introduc legumele. Se infig in frigarui, alternandu-se carnea cu legumele si frunze de busuioc. Se pun la fript si se lasa pana ce bucatile de pui sunt gata.
BAUTURA:
Pinot Gris
SFAT
Se poate folosi si boia iute.
TARTE CU KAISER

INGREDIENTE:
• un pachet de foitaj • 300 g kaiser • 3 rosii • doi ardei grasi • o ceapa • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de patrunjel • boia iute
MOD DE PREPARARE
Kaiserul se taie cubulete. Rosiile se curata de pielita, se taie cuburi, ardeii se taie pe jumatate, se curata de seminte si vinisoare, apoi se toaca marunt. Ceapa se curata de foi, se spala, se taie marunt si se pune intr-un castron, alaturi de celelalte legume.
Se incinge ulei intr-o cratita, se pun cubuletele de kaiser si se calesc timp de minute. Se scot din cratita si se pun pe o farfurie. In uleiul incins se pune ceapa, se adauga ardeii si rosiile, sarea, piperul si se fierbe. Se adauga kaiserul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Se taie foitajul in patrate, se stropesc forme de briose cu apa rece, se pun patratele de foitaj si se coc. Se umplu cu kaiser si se servesc cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SFAT
Se poate adauga si boia iute.
TOCANITA DE PUI

INGREDIENTE:
• un piept de pui • un kilogram de rosii • 4 cepe vechi • 4 catei de usturoi • 3 ardei grasi • o legatura de ceapa verde • o foaie de dafin • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • boia dulce • o legatura de patrunjel • busuioc
MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se spala si se taie in cubulete. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ardeii se spala, se taie pe jumatate, se curata de seminte si vinisoare, apoi se taie in cubulete. Se pun pe farfurie alaturi de ceapa.
Rosiile se spala, se curata de pielita si se taie cuburi. Cateii de usturoi se curata de coaja si se piseaza impreuna cu putina sare. Se incinge ulei intr-o cratita si se caleste ceapa timp de cinci minute. Se adauga pieptul de pui, ardeii, rosiile, foaia de dafin, o cana cu apa, sarea si piperul. Se fierbe pana cand tocanita a inceput sa scada. Se adauga usturoiul, boiaua dulce si se mai fierbe timp de 5 minute. Patrunjelul se toaca si se adauga la tocanita impreuna cu rondele de ceapa verde.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu busuioc.
SOTE DE LEGUME CU CARNE

INGREDIENTE:
• 8 pulpe de pui dezosate • 3 morcovi • doua cepe • o jumatate de varza • o cutie cu ciuperci • 100 g branza • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • patrunjel uscat • o legatura de patrunjel verde • marar
MOD DE PREPARARE
Pulpele de pui se spala, se presara cu sare, piper, patrunjel uscat. Banza se taie bastonase subtiri si se pune in mijlocul fiecarei bucati de carne. Se ruleaza, se prinde cu scobitori si se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins.
Morcovii curatati se dau pe razatoare. Ceapa se curata de foi, se spala, se taie marunt. Varza se spala, se toaca fideluta si se pune pe o farfurie, impreuna cu morcovii si ceapa.
Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa, ciupercile si morcovii, se calesc cinci minute, apoi se adauga si varza. Se toarna deasupra putina apa, se adauga sare si piper si se lasa sa se inmoaie cateva minute. Pulpele se servesc calde, alaturi de legumele calite si patrunjel tocat.
BAUTURA:
Feteasca
SFAT
Se poate folosi si marar.

Preparate din peste


COD CU LEGUME

INGREDIENTE:
• 4 bucati de cod • 5 cartofi • un ardei iute • o jumatate de kilogram de rosii • praf de chili • ulei de masline • sare • piper • o legatura de marar • macrou
MOD DE PREPARARE
Pestii se curata de solzi, se eviscereaza apoi se spala. Rosiile se curata de pielita, se taie cubulete si se pun intr-un castron. Ardeiul iute se taie rondele. Se pune ulei intr-o cratita si cand s-a incins se adauga rosiile si feliile de ardei. Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat feliile de ardei.
Cartofii se curata, se taie rondele si se pun intr-o tava unsa cu ulei, o cana de apa, sare si piper. Se introduc la cuptor si se lasa pana cand s-au inmuiat. Se unge o tava cu ulei, se ung pestii cu ulei, se presara cu sare, piper, se asaza in tava si se introduce tava la cuptor. Pestele se serveste cu cartofii si sosul calde, presarate cu marar tocat.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se poate folosi si macrou.
FILE DE PESTE CU ALUNE

INGREDIENTE:
• 4 fileuri de fitofag • 300 ml lapte dulce • un pahar cu vin alb • ulei de masline • 3 lamai • sare • piper • o foaie de dafin • doua cuisoare • un fir de rozmarin • alune • piper boabe • cimbru
MOD DE PREPARARE
Lamaile se dau pe razatoare (se pastreaza una pentru servit) si se pastreaza sucul. Fileurile se spala, se curata de solzi (daca au) si se pun intr-o tava. Se toarna deasupra laptele si se lasa timp de 10 minute. Se scot apoi din lapte, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi se ung cu ulei. Se condimenteaza cu sare, piper si se pun pe o farfurie.
Se unge o tava cu ulei, se asaza fileurile si se toarna vinul. Se adauga cuisoarele intregi sau faramate, foaia de dafin, firul de rozmarin si sucul de la lamai. Se presara deasupra alunele macinate si boabele de piper. Se adauga un pic de apa si se introduce tava la cuptor. Se lasa pana cand pestele poate fi patruns cu furculita.
BAUTURA:
Aligote
SFAT
Rozmarinul se poate inlocui cu cimbru.
PLACINTA CU PESTE

INGREDIENTE:
• un pachet de foitaj • 3 bucati de macrou • doi cartofi • doua cepe • o foaie de dafin • 7 seminte de mustar • 3 oua • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • o lamaie • boia dulce • cimbru
MOD DE PREPARARE
Bucatile de macrou se eviscereaza si se taie pe jumatate. Se curata de oase, se taie in bucati si se pun intr-un castron. Se pune apa la fiert si, cand a inceput sa fiarba, se pun bucatile de peste, putina sare, foaia de dafin si semintele de mustar. Se lasa pana cand pestele este fiert.
Se scoate pestele din apa, se scurge si se farama. Se lasa sa se raceasca, se amesteca cu sarea, piperul, boiaua dulce, ceapa calita timp de 5 minute, cartofii fierti si pasati. Se adauga ouale batute, mararul tocat si se amesteca. Se stropeste o tava de tarta cu apa rece din belsug, se pune foaia de foitaj taiata dupa forma tartei, se inteapa cu furculita din loc in loc, apoi se toarna compozitia. Se serveste rece, cu felii de lamaie.
BAUTURA:
Riesling
SFAT
Mararul se poate inlocui cu cimbru.
CARACATITA CU SOS DE ROSII

INGREDIENTE:
• un kilogram de caracatita • o jumatate de kilogram de rosii • o ceapa • un ardei iute • doi ardei grasi • ulei de masline • sare • piper • menta • o lamaie • busuioc
MOD DE PREPARARE
Caracatita se spala si se curata foarte bine, apoi se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Se fierbe timp de 40 de minute. Se scoate apoi din apa, se taie in bucati mai mici si se pune intr-un castron. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie cubulete. Ardeii grasi se spala, se taie marunt, ardeiul iute se curata de seminte si se taie pe jumatate.
Rosiile se spala, se curata de pielita si se paseaza. Se pune uleiul la incins intr-o cratita, se adauga ceapa, ardeii grasi, sarea si piperul. Se calesc bine cateva minute, se adauga rosiile. Se pun bucatile de caracatita si se fierb. Cu cinci minute inainte de final, se adauga ardeiul iute. Se serveste cu felii de lamaie si menta tocata.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
Se poate folosi si busuioc.

Preparate din legume


SALATA DE LEGUME

INGREDIENTE:
• o salata verde • 3 oua • 3 rosii • doi ardei capia • 100 g cascaval • 100 g masline • o legatura de ridichi • ulei de masline • suc de lamaie • sare • piper • o legatura de marar
MOD DE PREPARARE
Ouale se pun la fiert in apa rece, adaugandu-se putina sare, ca sa nu crape la fiert. Dupa ce au fiert, se pun in apa rece, ca sa se raceasca. Se curata apoi de coaja si se taie rondele sau felii.
Salata se spala si se taie fasii. Rosiile se spala, se taie in felii, ardeii se spala si se taie rondele. Cascavalul se taie cubulete, iar ridichile se taie in rondele subtiri. Se pun toate legumele intr-un castron si se amesteca.
Se face un sos din sare, piper, ulei si suc de lamaie. Se toarna sosul deasupra legumelor, se adauga maslinele, ouale si se amesteca din nou, avand grija sa nu se farame ouale prea tare. Se acopera castronul cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 10 minute.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Se poate adauga si marar.
BARCUTE DE CASTRAVETI

INGREDIENTE:
• 500 g naut • o jumatate de kilogram de castraveti • 300 g branza de vaci • o legatura de ridichi • 3 linguri cu ulei de masline • o lingura cu suc de lamaie • sare • piper • seminte de susan • ardei gras • pasta de humus
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa pe foc si cand fierbe se adauga boabele de naut. Se lasa sa dea un clocot apoi se varsa apa, se umple iar oala cu apa, se adauga putina sare si se pun boabele din nou la fiert. Se lasa sa fiarba pana cand boabele pot fi patrunse cu furculita. Se scurg de apa si se paseaza cu o furculita. Se amesteca bine cu uleiul de masline, cu sarea, piperul si sucul de lamaie. Se adauga din apa in care au fiert boabele pana cand totul devine ca o pasta.
Branza de vaci se amesteca bine cu sare si piper. Se curata castravetii de coaja din loc in loc apoi se taie felii rotunde. Se pune pasta de humus pe ele, se adauga putina branza, o felie de ridiche si se presara cu seminte de susan.
BAUTURA:
Votca
SFAT
Se poate adauga si ardei gras.
RULADA CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• 225 ml apa • 340 g faina • 15 g drojdie • 100 g branza telemea • doi ardei grasi • o jumatate de lingurita cu sare • o legatura de patrunjel • marar • piper
MOD DE PREPARARE
Drojdia se desface in doua linguri de apa, sare si faina si se lasa sa dospeasca. Branza se taie cubulete si se pune pe o farfurie. Ardeii grasi se taie pe jumatate, se curata de seminte, se taie cubulete si se pun langa branza. Patrunjelul se toaca si se pune pe o farfurie.
Faina se cerne si se pune intr-un lighean. Se face o adancitura in mijloc, se pune drojdia dospita, restul de apa si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se lasa la dospit timp de 20 de minute, acoperit cu un servet. Se intinde o foaie din aluat, se presara cu branza, ardeii, mararul si piperul.
Se ruleaza, se presara o tava cu faina, se asaza rulada, se introduce tava la cuptor si se coace.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
Se poate folosi si marar.
OREZ CHINEZESC CU GHIMBER

INGREDIENTE:
• 300 g orez • 100 g alune • doua andive • 3 castraveti verzi • o lingurita cu ghimber ras • ulei de masline • o lamaie • sare • piper • nucsoara • o legatura de marar
MOD DE PREPARARE
Alunele se farama in bucati mai mici sau se lasa intregi. Castravetii se spala, se curata de coaja din loc in loc, apoi se taie felii subtiri. Andivele se spala, se desfac in foi, apoi se stropesc cu suc de lamaie ca sa nu se innegreasca.
Orezul se spala de doua ori in apa rece, ca sa mai piarda din amidon. Se pune apa la fiert intr-o oala, se adauga orezul si putina sare. Cand este fiert pe jumatate, se scoate din oala si se pune intr-un castron. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga orezul, apa, sarea si piperul. Se pune apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Cand orezul este aproape fiert, se adauga ghimberul ras. Se serveste pe felii de andive, cu felii de castraveti, alune si marar tocat.
BAUTURA:
Gin tonic
SFAT
Se poate adauga si nucsoara.

Preparate dulci


CREMa DE STRUGURI ALBI

INGREDIENTE:
• 10 g gelatina • un plic cu praf de budinca de vanilie • 400 ml frisca • 250 ml vin alb • doua lamAi • 120 g zahar tos • doua pliculete de zahar vanilinat • struguri albi • struguri negri
MOD DE PREPARARE
LamAile se spala, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi se dau prin razatoare. Se taie pe jumatate si se stoarce sucul. Gelatina se nmoaie n apa rece. Sucul si coaja de lamAie se pun ntr-o oala, se adauga vinul, zaharul si se fierb. Se dizolva praful de budinca cu trei linguri cu apa, apoi se adauga peste vinul fiert si se fierbe pAna cAnd compozitia ncepe sa se ngroase. Se ia oala de pe foc, se adauga gelatina nmuiata si se amesteca pAna cAnd se raceste. CAnd crema este rece, se adauga frisca batuta, zaharul vanilinat si se amesteca.
Boabele de struguri se spala, apoi li se scot sAmburii. Se adauga la crema, se amesteca, apoi se toarna n pahare. Reci, se servesc cu felii de lamAie si boabe de struguri.
BAUTURA:
Ceai negru
SFAT
Se poate face si cu struguri negri.
BÃ...RCUTE DE PIERSICI CU CREMÃ...

INGREDIENTE:
• o jumatate de kilogram de piersici • 3 oua • 200 g zahar tos • doua lamAi • 50 g unt • 100 g frisca • doua pliculete cu zahar vanilinat • 50 g stafide • un vArf de cutit cu sare • caise
MOD DE PREPARARE
Piersicile se spala, se sterg cu un servet de bucatarie apoi se taie pe jumatate si cu un cutit ascutit se scoate sAmburele, fara sa se rupa fructul. LamAile se spala, se sterg, apoi se dau prin razatoare. Se taie pe jumatate, se stoarce sucul si se pune ntr-un pahar. Ouale se sparg si se mixeaza mpreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea. Se adauga coaja rasa de lamAie, apoi sucul si untul topit, apoi racit.
Se pune compozitia ntr-o cratita pe foc mic si se amesteca mereu, ca sa nu se prinda de cratita. Se tine pe foc pAna cAnd compozitia ncepe sa se ngroasa si nu mai curge usor de pe lingura. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se amesteca bine cu frisca. Se umplu piersicile cu crema, apoi se presara stafidele.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
Se pot folosi si caise.
TORT CU PEPENE GALBEN

INGREDIENTE:
• 150 g faina • 150 g zahar tos • doua linguri cu cacao • 5 oua • praf de copt • un praf de sare • zahar vanilinat • esenta de rom • o cutie cu compot de ananas • ciocolata de menaj • un pepene galben • 300 ml frisca • unt • boabe de cafea • menta
MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se mixeaza mpreuna cu zaharul tos si doua pliculete cu zahar vanilinat. Albusurile se mixeaza mpreuna cu sarea, adaugAndu-se la galbenusuri. Se toarna faina amestecata cu cacao, o jumatate de pliculet cu praf de copt si se amesteca.
Se unge o forma de tort rotunda cu unt si se presara faina sau se tapeteaza cu hArtie pentru copt prajituri. Se toarna compozitia, se introduce n cuptor si se coace. CAnd s-a racit, se taie n doua. Se nsiropeaza cu sucul de ananas. Frisca se amesteca bine cu bucati de ananas, pepene si doua linguri cu ciocolata rasa. Se umple tortul cu crema (se opreste putina), se unge cu crema ramasa, se presara fulgi de ciocolata, se decoreaza cu rondele de pepene, frisca, menta si boabe de cafea.
BAUTURA:
Suc natural
SFAT
In crema se poate adauga menta tocata marunt.
FURSECURI CU GHIMBER

INGREDIENTE:
• 50 g margarina • 165 g zahar tos • 3 linguri cu zahar brun • doua oua • 200 g faina • 125 ml lapte dulce • o jumatate de pliculet cu praf de copt • doua pliculete cu zahar vanilinat • pudra de ghimber • un vArf cutit cu sare • coaja de portocala
MOD DE PREPARARE
Albusurile se mixeaza mpreuna cu sarea pAna cAnd nu mai cad de pe bratele mixerului. Margarina se mixeaza mpreuna cu zaharul tos si galbenusurile pAna cAnd se obtine o compozitie pufoasa. Se adauga faina, pudra de ghimber, zaharul vanilinat, laptele si praful de copt. Se mixeaza n continuare, apoi se adauga albusurile batute. Se opreste mixarea si se amesteca bine cu o lingura din lemn.
Se ung cu ulei forme de hArtie pentru fursecuri, se pun ntr-o tava si se toarna compozitie n ele. Daca nu avem forme, se ia din compozitie cu o lingurita si se pune ntr-o tava tapetata cu hArtie pentru copt prajituri. Se presara cu zahar brun si se introduce tava la cuptor. Se lasa pAna cAnd ncep sa se nchida la culoare pe margini.
BAUTURA:
Cappucino
SFAT
Se poate adauga si coaja de portocala.
×