x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caiet de retete

0
27 Iul 2005 - 00:00

PREPARATE DIN CARNE


TAITEI CU SUNCA
INGREDIENTE:
400 g taitei mici plati ,200 g sunca presata ,5 linguri cu ulei de masline ,sare ,piper ,lamaie ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Se fierb taiteii in apa cu sare. Se scurg cu grija, se pun pe un platou si se amesteca cu sunca presata, taiata feliute, si uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se amesteca bine totul.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se asezoneaza cu lamaie si verdeata.
PUI CU ROZMARIN
INGREDIENTE:
un pui mijlociu ,o lingura cu ulei de masline ,o ceapa ,4-5 rosii ,rozmarin ,sare ,piper ,gogosari ,maioneza ,zeama de la o jumatate de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se foloseste un pui de marime potrivita. Se spala, i se scot maruntaiele si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. Se da la cuptor sa se rumeneasca, adaugandu-se cateva linguri cu apa, ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, rosiile taiate feliute, piperul si rozmarinul.

BAUTURA:
Feteasca Neagra

SFAT
Se serveste cu gogosari sau maioneza
OREZ CU PUI SI BAMBUS
INGREDIENTE:
un piept de pui dezosat ,ulei ,un pahar cu orez ,o cana cu apa ,doua cepe ,100 g bambus ,un morcov ,un ardei ,100 g mazare ,sare ,piper ,gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se caleste carnea de pui pana se rumeneste. Ceapa se taie solzisori, iar morcovul, ardeiul si bambusul se taie bucati, dupa care se calesc impreuna cu carnea si cu mazarea. Se adauga apa si se lasa sa se inabuse putin. Intre timp, orezul se pune la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba, amestecandu-se din cand in cand. Dupa ce este gata, se ia de pe foc si se amesteca cu puiul si cu legumele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
FRIGARUI INDONEZIENE
INGREDIENTE:
400 g carne de porc ,60 g crevete congelate ,o lamaie ,doua capatani de usturoi ,ghimbir ,coriandru ,ulei ,80 g arahide nesarate ,doua linguri cu sos de soia ,4 linguri cu iaurt ,zahar ,piper, sare

MOD DE PREPARARE
Lamaia se rade si i se stoarce sucul. Coriandrul se toaca marunt. Se amesteca apoi cu carnea tocata si coaja de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Crevetele se toaca si se stropeste cu sucul de lamaie. Se adauga usturoiul pisat, ghimbirul tocat marunt, carnea tocata si apoi se amesteca foarte bine. Amestecul obtinut se face rulouri, care se prajesc in ulei incins. Se scot, se lasa putin sa se raceasca si se infig in betigase speciale pentru frigarui. Arahidele se prajesc putin, se toaca marunt si se amesteca impreuna cu sosul de soia si iaurtul. Se adauga zahar, sare si piper dupa gust.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se servesc cu sosul de arahide.

PREPARATE DIN PESTE


OUA UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
4 oua ,o cutie cu ton ,o lingurita cu mustar ,o lingura cu unt ,zeama de lamaie ,o ceapa mica ,boia de ardei ,castraveti acri ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Ouale se pun la fiert. Ouale fierte tari se curata si se taie pe jumatate. Uleiul se scurge din conserva, iar pestele se amesteca bine cu ceapa tocata marunt, mustarul, boiaua, untul, zeama de lamaie si cu galbenusurile de la oua, pana cand devine totul o pasta. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de ou.

BAUTURA:
Zghihara

SFAT
Se serveste cu castraveti acri.
SALATA DE PESTE CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
100 g peste fiert ,doua linguri cu ulei ,o lingurita cu zeama de lamaie ,o cutie cu ciuperci ,sare ,piper ,patrunjel ,maioneza ,castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Pestele fiert se separa de oase si se toaca. Se amesteca impreuna cu uleiul, zeama de lamaie, sarea, verdeata si maioneza. Ciupercile se spala si se toaca marunt, dupa care se adauga peste peste. Se amesteca bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se serveste cu castraveti acri
FILEURI DE ANSOA CU LAMAIE
INGREDIENTE:
6-7 fileuri de ansoa ,doi-trei ardei copti ,50 g unt ,patrunjel verde ,doua lamai ,maioneza ,sare ,o lingurita cu zahar

MOD DE PREPARARE
Se iau fileurile de ansoa marinate, se taie si se asaza intr-un bol. Se taie ardeii copti si se adauga peste peste. Separat, se prepara un sos dintr-o lamaie taiata felii si calita in unt, zeama de la cealalta lamaie, o lingurita cu zahar si un praf de sare. Sosul se rastoarna peste fileurile de ansoa amestecate cu ardeii copti.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde tocat.
RULOURI DE MACROU CU PIURE
INGREDIENTE:
doi pesti (macrou) ,mustar ,cativa cartofi ,maioneza ,50 ml suc de portocale ,unt ,sare ,piper ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Se prepara un sos din mustar, sare si piper si putina maioneza. Macroul se stropeste cu putin suc de portocale, se sareaza, se pune la mijloc sosul de mustar si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori. Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot si se piseaza, amestecandu-se cu putin unt topit. Se potriveste de sare. Se serveste alaturi de rulourile de macrou.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se serveste cu salata verde.

PREPARATE DIN LEGUME


SALATA DE FASOLE BICOLORA
INGREDIENTE:
150 g fasole verde congelata ,150 g fasole galbena congelata ,doi catei de usturoi ,marar uscat ,maioneza ,sare ,piper ,o foaie de dafin

MOD DE PREPARARE
Se fierb cele doua tipuri de fasole cu sare, piper si foaia de dafin, numai cat sa se inmoaie, iar usturoiul se piseaza bine si se amesteca in maioneza. Cand fasolea s-a racit, se adauga sosul de maioneza, mararul uscat si putin piper si se amesteca toate.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Se serveste rece.
LEGUME GRATINATE
INGREDIENTE:
o legatura de ceapa verde ,250 g fasole verde congelata ,250 g fasole galbena congelata ,250 g mazare congelata ,250 g morcov congelat ,o rosie mare ,un ardei gras ,100 g fasole rosie boabe ,100 g unt ,sare, piper, cimbru

MOD DE PREPARARE
Se taie capatanile de ceapa verde si se calesc in unt cu putina sare si piper. Fasolea, mazarea si morcovul se calesc si ele separat, in unt, cu putina apa, iar rosia se taie rondele mari si se perpeleste si ea in putin unt impreuna cu ardeiul taiat felii mari. Se asaza pe un platou si se mai stropesc cu putin unt topit. Pe deasupra se presara crengute de cimbru.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se pot servi cu smantana sau maioneza.
SALATA DE CEAPA
INGREDIENTE:
o ceapa mare alba ,o ceapa mare galbena ,o ceapa mare rosie ,o legatura de ceapa verde ,marar uscat ,ulei de masline ,otet de mere ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa alba, galbena si rosie solzisori, iar cea verde rondele. Se desfac solzisorii si se presara mararul uscat. Separat, se pregateste un sos din uleiul de masline, amestecat cu otet de mere, sare si piper si se toarna tot peste ceapa taiata. Se amesteca bine.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se serveste drept garnitura.
SUPA DE ROSII
INGREDIENTE:
4 linguri cu ulei ,o ceapa ,un morcov ,un litru suc de rosii ,5 rosii mici ,o lingurita cu boia dulce ,o telina ,o lingurita cu zahar ,sare ,marar verde

MOD DE PREPARARE
Ceapa tocata se caleste in putin ulei incins impreuna cu morcovul dat pe razatoare si cu telina taiata cubulete, pana se auresc. Se adauga sosul de rosii, boiaua, zaharul, un praf de sare si apa. Rosiile se descojesc si se pun in supa. Se lasa la fiert pana cand zarzavatul este fiert. La sfarsit, se presara marar verde tocat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste calda sau rece, cu paine prajita.

PREPARATE DULCI


DULCEATA DE VISINE
INGREDIENTE:
un kg de visine ,un kg de zahar ,apa ,zeama de lamaie ,un baton de vanilie

MOD DE PREPARARE
Fructele se spala, se curata de codite si de samburi, dupa care se pun intr-o cratita, ca sa nu-si piarda sucul. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamaie, un baton de vanilie si se amesteca usor. Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama, dupa care se pune pe foc si se lasa sa fiarba. Cand fructele plutesc in sirop, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma si se acopera. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane

BAUTURA:
Visinata

SFAT
Se serveste rece.
COCTEIL DE ANANAS
INGREDIENTE:
un borcan compot de ananas ,un fruct de ananas ,esenta de vanilie ,esenta de rom ,100 ml votca

MOD DE PREPARARE
Se scot fructele de ananas din compot. Separat, se prepara un sirop din zeama de la compot, in care se adauga votca, esenta de vanilie si esenta de rom. Amestecul obtinut se toarna peste fructele de ananas si se lasa la frigider.

BAUTURA:
-

SFAT
Se serveste cu ananas proaspat.
PRAJITURA CU COCOS
INGREDIENTE:
6 albusuri ,12 linguri cu zahar ,5 linguri cu faina ,un praf de copt ,200 ml lapte ,200 g nuca de cocos ,doua linguri cu cacao
CREMA
doua plicuri cu budinca ,200 g unt ,6 galbenusuri ,6 linguri cu zahar ,500 ml lapte rece

MOD DE PREPARARE
Pentru blat se bat albusurile spuma tare cu zaharul, cu doua linguri cu faina, cacaua, nuca de cocos si praful de copt. Tava se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina. Aluatul se pune in tava si se coace la foc potrivit.
Pentru crema, cele doua budinci se fierb pe aburi cu 3 linguri cu faina, cu zaharul, cu galbenusurile si laptele rece. Dupa ce se omogenizeaza, se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Blatul se scoate, se taie pe jumatate, se insiropeaza cu 200 ml lapte neindulcit si se umple cu crema obtinuta.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Deasupra se presara fulgi de cocos.
PATEURI CU DULCEATA
INGREDIENTE:
500 g foi de placinta ,faina CremA ,4 oua ,dulceata de visine ,o cana cu zahar ,rom ,vanilie ,200 g unt ,ciocolata ,caramel

MOD DE PREPARARE
Se presara faina pe suprafata de lucru. Se pun foi de placinta pana se obtine o grosime de 1-1,5 cm. Se taie in patratele. Pentru umplutura, se freaca la bain-marie 3 oua cu zaharul pana se omogenizeaza. Se ia cratita de pe foc si se adauga untul, dulceata, vanilia si romul, amestecandu-se continuu. Se da din nou la foc, pana cand crema este legata. Se lasa sa se racoreasca.
Se pune in mijlocul fiecarui patrat umplutura si se impacheteaza apoi in forma de triunghi. Se asaza pateurile pe o tava, se ung cu un ou batut si se dau la cuptorul incins. Se rumenesc la foc mediu aproximativ 20 de minute. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

BAUTURA:
Visinata

SFAT
Se orneaza cu ciocolata sau caramel.
Citeşte mai multe despre:   sare,   bautura,   lămăie,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   fasole,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   serveste,   zeama,   fiert,   amesteca,   maioneza,   preparare,   adauga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de