PREPARATE DIN CARNE
TAITEI CU SUNCA
|
|
INGREDIENTE:
400 g taitei
mici plati
,200 g sunca
presata
,5 linguri cu ulei
de masline
,sare
,piper
,lamaie
,verdeata
MOD DE PREPARARE
Se fierb taiteii in apa cu sare. Se scurg cu grija, se pun pe un platou si se amesteca cu sunca presata, taiata feliute, si uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se amesteca bine totul.
|
BAUTURA:
Pinot Noir
|
SFAT
Se asezoneaza cu lamaie si verdeata.
|
|
PUI CU ROZMARIN
|
|
INGREDIENTE:
un pui mijlociu
,o lingura cu ulei
de masline
,o ceapa
,4-5 rosii
,rozmarin
,sare
,piper
,gogosari
,maioneza
,zeama de la
o jumatate
de lamaie
MOD DE PREPARARE
Se foloseste un pui de marime potrivita. Se spala, i se scot maruntaiele si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. Se da la cuptor sa se rumeneasca, adaugandu-se cateva linguri cu apa, ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, rosiile taiate feliute, piperul si rozmarinul.
|
BAUTURA:
Feteasca Neagra
|
SFAT
Se serveste cu gogosari sau maioneza
|
|
OREZ CU PUI SI BAMBUS
|
|
INGREDIENTE:
un piept de pui dezosat
,ulei
,un pahar cu orez
,o cana cu apa
,doua cepe
,100 g bambus
,un morcov
,un ardei
,100 g mazare
,sare
,piper
,gogosari acri
MOD DE PREPARARE
Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se caleste carnea de pui pana se rumeneste. Ceapa se taie solzisori, iar morcovul, ardeiul si bambusul se taie bucati, dupa care se calesc impreuna cu carnea si cu mazarea. Se adauga apa si se lasa sa se inabuse putin. Intre timp, orezul se pune la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba, amestecandu-se din cand in cand. Dupa ce este gata, se ia de pe foc si se amesteca cu puiul si cu legumele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Chardonnay
|
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
|
|
FRIGARUI INDONEZIENE
|
|
INGREDIENTE:
400 g carne de porc
,60 g crevete
congelate
,o lamaie
,doua capatani
de usturoi
,ghimbir
,coriandru
,ulei
,80 g arahide
nesarate
,doua linguri
cu sos de soia
,4 linguri cu iaurt
,zahar
,piper, sare
MOD DE PREPARARE
Lamaia se rade si i se stoarce sucul. Coriandrul se toaca marunt. Se amesteca apoi cu carnea tocata si coaja de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Crevetele se toaca si se stropeste cu sucul de lamaie. Se adauga usturoiul pisat, ghimbirul tocat marunt, carnea tocata si apoi se amesteca foarte bine.
Amestecul obtinut se face rulouri, care se prajesc in ulei incins. Se scot, se lasa putin sa se raceasca si se infig in betigase speciale pentru frigarui. Arahidele se prajesc putin, se toaca marunt si se amesteca impreuna cu sosul de soia si iaurtul. Se adauga zahar, sare si piper dupa gust.
|
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
SFAT
Se servesc cu sosul de arahide.
|
|
PREPARATE DIN PESTE
OUA UMPLUTE CU PESTE
|
|
INGREDIENTE:
4 oua
,o cutie cu ton
,o lingurita
cu mustar
,o lingura cu unt
,zeama de lamaie
,o ceapa mica
,boia de ardei
,castraveti acri
,sare
,piper
MOD DE PREPARARE
Ouale se pun la fiert. Ouale fierte tari se curata si se taie pe jumatate. Uleiul se scurge din conserva, iar pestele se amesteca bine cu ceapa tocata marunt, mustarul, boiaua, untul, zeama de lamaie si cu galbenusurile de la oua, pana cand devine totul o pasta. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de ou.
|
BAUTURA:
Zghihara
|
SFAT
Se serveste cu castraveti acri.
|
|
SALATA DE PESTE CU CIUPERCI
|
|
INGREDIENTE:
100 g peste fiert
,doua linguri cu ulei
,o lingurita cu zeama de lamaie
,o cutie cu ciuperci
,sare
,piper
,patrunjel
,maioneza
,castraveti acri
MOD DE PREPARARE
Pestele fiert se separa de oase si se toaca. Se amesteca impreuna cu uleiul, zeama de lamaie, sarea, verdeata si maioneza. Ciupercile se spala si se toaca marunt, dupa care se adauga peste peste. Se amesteca bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
|
SFAT
Se serveste cu castraveti acri
|
|
FILEURI DE ANSOA CU LAMAIE
|
|
INGREDIENTE:
6-7 fileuri de ansoa
,doi-trei ardei copti
,50 g unt
,patrunjel verde
,doua lamai
,maioneza
,sare
,o lingurita cu zahar
MOD DE PREPARARE
Se iau fileurile de ansoa marinate, se taie si se asaza intr-un bol. Se taie ardeii copti si se adauga peste peste. Separat, se prepara un sos dintr-o lamaie taiata felii si calita in unt, zeama de la cealalta lamaie, o lingurita cu zahar si un praf de sare. Sosul se rastoarna peste fileurile de ansoa amestecate cu ardeii copti.
|
BAUTURA:
Pinot Gris
|
SFAT
Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde tocat.
|
|
RULOURI DE MACROU CU PIURE
|
|
INGREDIENTE:
doi pesti (macrou)
,mustar
,cativa cartofi
,maioneza
,50 ml suc
de portocale
,unt
,sare
,piper
,salata verde
MOD DE PREPARARE
Se prepara un sos din mustar, sare si piper si putina maioneza. Macroul se stropeste cu putin suc de portocale, se sareaza, se pune la mijloc sosul de mustar si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori.
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot si se piseaza, amestecandu-se cu putin unt topit. Se potriveste de sare. Se serveste alaturi de rulourile de macrou.
|
BAUTURA:
Traminer
|
SFAT
Se serveste cu salata verde.
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE FASOLE BICOLORA
|
|
INGREDIENTE:
150 g fasole
verde congelata
,150 g fasole
galbena congelata
,doi catei
de usturoi
,marar uscat
,maioneza
,sare
,piper
,o foaie de dafin
MOD DE PREPARARE
Se fierb cele doua tipuri de fasole cu sare, piper si foaia de dafin, numai cat sa se inmoaie, iar usturoiul se piseaza bine si se amesteca in maioneza. Cand fasolea s-a racit, se adauga sosul de maioneza, mararul uscat si putin piper si se amesteca toate.
|
BAUTURA:
Palinca
|
SFAT
Se serveste rece.
|
|
LEGUME GRATINATE
|
|
INGREDIENTE:
o legatura de ceapa verde
,250 g fasole verde congelata
,250 g fasole
galbena congelata
,250 g mazare
congelata
,250 g morcov
congelat
,o rosie mare
,un ardei gras
,100 g fasole
rosie boabe
,100 g unt
,sare, piper, cimbru
MOD DE PREPARARE
Se taie capatanile de ceapa verde si se calesc in unt cu putina sare si piper. Fasolea, mazarea si morcovul se calesc si ele separat, in unt, cu putina apa, iar rosia se taie rondele mari si se perpeleste si ea in putin unt impreuna cu ardeiul taiat felii mari. Se asaza pe un platou si se mai stropesc cu putin unt topit. Pe deasupra se presara crengute de cimbru.
|
BAUTURA:
Chardonnay
|
SFAT
Se pot servi cu smantana sau maioneza.
|
|
SALATA DE CEAPA
|
|
INGREDIENTE:
o ceapa mare
alba
,o ceapa mare
galbena
,o ceapa mare rosie
,o legatura
de ceapa verde
,marar uscat
,ulei de masline
,otet de mere
,sare
,piper
MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa alba, galbena si rosie solzisori, iar cea verde rondele. Se desfac solzisorii si se presara mararul uscat. Separat, se pregateste un sos din uleiul de masline, amestecat cu otet de mere, sare si piper si se toarna tot peste ceapa taiata. Se amesteca bine.
|
BAUTURA:
Gin
|
SFAT
Se serveste drept garnitura.
|
|
SUPA DE ROSII
|
|
INGREDIENTE:
4 linguri cu ulei
,o ceapa
,un morcov
,un litru suc de rosii
,5 rosii mici
,o lingurita cu boia dulce
,o telina
,o lingurita cu zahar
,sare
,marar verde
MOD DE PREPARARE
Ceapa tocata se caleste in putin ulei incins impreuna cu morcovul dat pe razatoare si cu telina taiata cubulete, pana se auresc. Se adauga sosul de rosii, boiaua, zaharul, un praf de sare si apa. Rosiile se descojesc si se pun in supa. Se lasa la fiert pana cand zarzavatul este fiert. La sfarsit, se presara marar verde tocat.
|
BAUTURA:
Tuica
|
SFAT
Se serveste calda sau rece, cu paine prajita.
|
|
PREPARATE DULCI
DULCEATA DE VISINE
|
|
INGREDIENTE:
un kg de visine
,un kg de zahar
,apa
,zeama de lamaie
,un baton de vanilie
MOD DE PREPARARE
Fructele se spala, se curata de codite si de samburi, dupa care se pun intr-o cratita, ca sa nu-si piarda sucul. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamaie, un baton de vanilie si se amesteca usor. Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama, dupa care se pune pe foc si se lasa sa fiarba. Cand fructele plutesc in sirop, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma si se acopera. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane
|
BAUTURA:
Visinata
|
SFAT
Se serveste rece.
|
|
COCTEIL DE ANANAS
|
|
INGREDIENTE:
un borcan compot de ananas
,un fruct de ananas
,esenta de vanilie
,esenta de rom
,100 ml votca
MOD DE PREPARARE
Se scot fructele de ananas din compot. Separat, se prepara un sirop din zeama de la compot, in care se adauga votca, esenta de vanilie si esenta de rom. Amestecul obtinut se toarna peste fructele de ananas si se lasa la frigider.
|
BAUTURA:
-
|
SFAT
Se serveste cu ananas proaspat.
|
|
PRAJITURA CU COCOS
|
|
INGREDIENTE:
6 albusuri
,12 linguri cu zahar
,5 linguri cu faina
,un praf de copt
,200 ml lapte
,200 g nuca de cocos
,doua linguri
cu cacao
CREMA
doua plicuri
cu budinca
,200 g unt
,6 galbenusuri
,6 linguri cu zahar
,500 ml lapte rece
MOD DE PREPARARE
Pentru blat se bat albusurile spuma tare cu zaharul, cu doua linguri cu faina, cacaua, nuca de cocos si praful de copt. Tava se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina. Aluatul se pune in tava si se coace la foc potrivit.
Pentru crema, cele doua budinci se fierb pe aburi cu 3 linguri cu faina, cu zaharul, cu galbenusurile si laptele rece. Dupa ce se omogenizeaza, se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Blatul se scoate, se taie pe jumatate, se insiropeaza cu 200 ml lapte neindulcit si se umple cu crema obtinuta.
|
BAUTURA:
Ciocolata calda
|
SFAT
Deasupra se presara fulgi de cocos.
|
|
PATEURI CU DULCEATA
|
|
INGREDIENTE:
500 g foi
de placinta
,faina
CremA
,4 oua
,dulceata de visine
,o cana cu zahar
,rom
,vanilie
,200 g unt
,ciocolata
,caramel
MOD DE PREPARARE
Se presara faina pe suprafata de lucru. Se pun foi de placinta pana se obtine o grosime de 1-1,5 cm. Se taie in patratele. Pentru umplutura, se freaca la bain-marie 3 oua cu zaharul pana se omogenizeaza. Se ia cratita de pe foc si se adauga untul, dulceata, vanilia si romul, amestecandu-se continuu. Se da din nou la foc, pana cand crema este legata. Se lasa sa se racoreasca.
Se pune in mijlocul fiecarui patrat umplutura si se impacheteaza apoi in forma de triunghi. Se asaza pateurile pe o tava, se ung cu un ou batut si se dau la cuptorul incins. Se rumenesc la foc mediu aproximativ 20 de minute. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
|
BAUTURA:
Visinata
|
SFAT
Se orneaza cu ciocolata sau caramel.
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-