x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Călin Goia – vacanţele unui "geamăn” îndrăgostit de Asia de sud-est

Călin Goia – vacanţele unui "geamăn” îndrăgostit de Asia de sud-est

31 Mai 2010   •   00:00

Prins între mai multe proiecte marca "Voltaj” şi o scurtă vacanţă la Sankt Petersburg, Călin ne povesteşte despre destinaţia sa preferată, Asia de Sud-Est, şi despre prima sa vacanţă "afară” din care s-a întors cu un vinil Michael Jackson pe care n-a reuşit să-l asculte niciodată.



● Ce-ţi place să faci, în general, în vacanţă?
● Ştii, din punctul meu de vedere sunt două tipuri de vacanţe: city break-urile, când îmi place să mă trezesc devreme şi să văd cât mai multe lucruri, străzi, muzee, magazine - dacă este cazul - şi vacanţele efective, de odihnă, gen pe plajă, în care mă trezesc când mă trezesc, citesc mult, înot...


● Ştim că ai văzut multe locuri din lumea asta. Care sunt destinaţiile tale preferate?
● Asia de Sud-Est: Thailanda, Cambodgia, Vietnam... Am foarte multe amintiri de acolo: în primul rând oamenii sunt primitori, cu zâmbetul pe buze, foarte drăguţi - bine, ei sunt conştienţi că turismul le aduce prosperitate economică - pe urmă au nişte locuri superbe. În ce priveşte insulele, sunt foarte ok din punctul de vedere al resorturilor, au plaje cu nisip alb şi fin, cu o mare albastră, aşa cum vezi doar în ilustrate poştale. În Vietnam am văzut - pe lângă foarte multă istorie, în special legată de războiul dintre Nord şi Sud - multe parcuri naţionale şi sute de kilometri de plaje frumoase şi tot felul de locuri încântătoare. În plus bucătăria vietnameză este senzaţională, închipuiţi-vă peste 500 de feluri de mâncare tradiţională, toate delicioase.


● Dacă ai avea viitorul financiar asigurat, există un loc special în care te-ai retrage cu familia?
● Probabil că tot Asia ar fi preferata mea, doar că aş fi foarte departe de restul familiei. Oricum, să ştii că nu-mi propun să mă retrag, îmi place foarte mult ce fac plus că nu sunt genul de persoană sedentară.


● Ce planuri de vacanţă ai pentru 2010?
● Fix peste o săptămână plec la Sankt Petersburg, pentru 6 zile, apoi o să plec şi în Grecia, prin septembrie şi nu ştiu sigur unde o să mergem în iarnă. La noi vacanţa mai mare este în iarnă. O să mergem în Indonezia şi Malaysia sau în Statele Unite.


● Vorbeşte-ne puţin despre proiectele trupei Voltaj. Unde vă vor vedea fanii în vara asta?
● Săptămâna viitoare lansăm un DVD, se numeşte "V8" şi conţine înregistrarea concertului de lansare a albumului V8 de la Polivalentă, din 25 iunie 2009. Am avut şi o campanie pe internet: timp de 24 de zile, din 2 în 2 zile, am lansat câte o piesă, deci 12 piese din totalul de 21 conţinute în DVD. La sfârşitul campaniei online lansăm produsul pe piaţă, deci şi restul pieselor, pentru cei ce vor să cumpere DVD-ul. În paralel cu proiectul acesta am lansat un nou single, "Mi-e dor de", lunea viitoare facem şi videoclip, este deja în difuzare pe Pro FM şi Kiss FM. În vara asta o să fim prin Costineşti şi prin oraşele ţării, încă nu ştim exact pe unde, în general se concretizează cu 2-3 săptămâni înainte, iar concertele sunt anunţate pe site-ul nostru www.voltaj.ro


● Cum a fost prima ta vacanţa pe cont propriu?

● Nu cred că-mi mai amintesc prima pe cont propriu, dar prima mea vacanţă, pe care n-am să o uit niciodată, este cea făcută pe timpul lui Ceauşescu - aveam 10 ani atunci - împreună cu părinţii, prin patru ţări socialiste: Cehoslovacia, RDG, Polonia şi Ungaria. A fost absolut impresionant pentru mine, mai ales că eram şi copil, de la drumurile care arătau altfel de la ieşirea din ţară şi până la magazinele care aveau de toate şi mai ales Pepsi - mă uitam la Pepsi ca la felul treişpe' într-o perioadă în care în ţară nu se găsea nimic - sunt foarte multe lucruri pe care încă le mai reţin, să ştii... Am văzut lagărul de concentrare de la Auschwitz, castelul Wawel din Cracovia, oraşele Dresda, Postdam, Brno, Bratislava - toată excursia asta am făcut-o cu o Dacie şi cu cortul...


● Apropo de muzică şi vacanţe, ce discuri ţi-ai luat atunci?

● Mi-am luat un disc cu Michael Jackson, "Thriller"... l-am ţinut la lunetă în Dacie şi când am ajuns acasă era vălurit şi-am fost foarte supărat o vreme (râde).


● Un lucru mai "nebunesc" din călătoriile tale? O amintire mai haioasă dintr-o vacanţă?
● Pot să-ţi zic din cea mai recentă vacanţă, pe care nu mi-am programat-o foarte clar la plecare pentru că neştiind cum vor arăta locurile şi cum vor fi oamenii am zis că cel mai bine este să ne facem prima rezervare în Phnom Penh, capitala Cambodgiei, după care vom vedea cât stăm în fiecare oraş. Am călătorit cu autobuzul, cu avionul şi, ce-i amuzant şi-o să-mi aduc mult timp aminte, am trecut graniţa dintre Cambodgia şi Vietnam - eu şi soţia mea - ea în spatele unui motociclist, eu în spatele altui motociclist şi valiza noastră imensă în spatele celui de-al treilea motociclist. Era un punct de trecere prin sudul Cambodgiei care efectiv nu avea drum asfaltat şi singura modalitate de trecere era cu aceste motociclete. Am trecut, dincolo ne-au aşteptat nişte vietnamezi, deci e o întreagă afacere să treci oamenii din Cambodgia în Vietnam, şi-am fost preluaţi tot de trei motociclişti până în cel mai apropiat oraş, la 7 kilometri de graniţă.


● Zilele trecute, o prietenă care are o pasiune comună cu a ta - motoarele - îmi povestea că visul ei este să străbată India pe motocicletă. Tu ai un vis în genul ăsta?
● Nu, nu, mie mi se pare foarte extenuant să mergi cu motorul pe distanţe lungi. Nu sunt genul care merge la cinci stele, am fost şi cu cortul, am fost şi în pensiuni de două stele - chiar nu am o problemă, dar cu motocicleta este destul de obositor.


● Cum ţi-ai promova locurile natale în faţa unui turist străin?

● În primul rând ar trebui să ştie că avem o ţară extrem de frumoasă. Dacă vrei să-ţi petreci vacanţa aici ai Marea Neagră, Delta - cu fauna şi flora absolut fantastice - ai staţiuni de schi, trasee montane, plus că în Ardeal sunt foarte multe peşteri foarte frumoase. Moldova e deosebită, zona Bicazului este superbă... eu am străbătut ţara asta şi consider că are un super potenţial, dar că este prost administrată de către cei care trebuie să o facă. Marele minus este infrastructura, lucru care frâneaza dezvoltarea turismului românesc.
articol preluat de pe site-ul www.zodiac-travel.ro

×
Subiecte în articol: travel news