Vinul a fost alb, în urmă cu 2.000 de ani, însă acum este roșu-maroniu, ca urmare a reacțiilor chimice care s-au produs în această perioadă. Acesta a fost găsit într-o urnă funerară din sticlă, sigilată, din sudul Spaniei. Totodată, în urna funerară s-au găsit și rămășițele incinerate ale unui bărbat roman, potrivit The Guardian.
Băutura a fost descoperită în 2019 într-un mausoleu roman de lângă Carmona, un oraș din apropierea Sevilliei. Se crede că ar fi fost un mormânt de familie din perioada vechiului oraş roman Carmo.
Situl funerar conţinea 6 urne cu rămăşiţe umane şi mai multe obiecte, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cordoba şi de la Departamentul de arheologie al oraşului. Aceștia spun că descoperirea este „excepţională şi neaşteptată”.
Vin alb într-o urnă funerară romană
Analiza profilului mineral al lichidului şi detectarea anumitor polifenoli care se regăsesc în orice vin, au permis cercetătorilor să stabilească faptul că lichidul este vin alb, arată rezultatele publicate în Journal of Archaeological Science.
Lichidul s-a colorat în timp, probabil din cauza „reziduurilor solide conţinute în urnă”, se arată în studiu.
Cercetătorii au găsit asemănări cu profilul mineral al vinurilor albe din prezent, produse în Montilla-Moriles, o regiune viticolă din estul oraşului Carmona. A fost asemănat și cu vinurile Jerez/Xeres/Sherry din Jerez de la Frontera.
Vinul era consumat de romani în timpul ritualurilor de înmormântare.
Până în prezent au fost descoperite doar vinuri uscate, absorbite în pereții vaselor. Acesta este însă „cel mai vechi vin antic conservat în stare lichidă”.
Anterior, acest titlu i-a revenit unei substanțe dintr-o sticlă din Speyer, Germania, găsită în 1867. Se crede că datează din secolul al IV-lea.
Arheologii cred că în perioada romană, o perioadă lungă de timp, femeilor le-a fost interzis vinul, potrivit useit.ro.