As fi vrut poate sa va istorisesc azi despre un Praslea cu ale sale mere de aur. Dar plamanii mei, umpluti ca niste foale de fierar abia pus pe treaba cu parfumul fructos de poame dulci, ma atrag catre cele o mie si una de nopti. Si-mi gasesc Seherazada sub chipul alb al unei mese ingreunate de bunatati si-al unui Mar. Unul singur, si tot de Aur.
"Imi place sa gatesc si stiu bine sa gatesc", ma face atent de la bun inceput Excelenta Sa, domnul Charbel Maroun, consulul Libanului in Romania. "Am inceput facand gratare la camping. Daca nici acolo nu iti gatesti singur, atunci unde? Imi place enorm de mult, dar din pacate nu am timp sa ma ocup. Dar restaurantul, conceptul pe care l-am creat aici, si am sa-ti explic exact ce vreau sa spun cu asta, nu este un reflex al acestei pasiuni." "Trebuie mentionat inca de la inceput ca bucataria traditionala libaneza este una foarte sanatoasa." Eu trag cu ochiul la masa imbelsugata de alaturi. Ma simt de parca am intrat in pestera comorilor. Prin fumul narghilelei, culorile par inca si mai imbatatoare. Aproape ma satur privind... NATURAL. "Ingredientele sunt toate naturale, legume, verdeturi si seminte, nu se folosesc grasimi animale, iar uleiul de masline este elementul de baza atunci cand vine vorba de prajeli, spre exemplu", ma atrage cu vorbe domnul Maroun spre albul fetei de masa dintre noi. "«Tabule» este, daca e sa o luam in sens literal, o salata. Contine patrunjel, rosii, ceapa, menta, lamaie, ulei de masline, ca o salata oarecare. Dar graul pisat care se adauga la reteta aduce, pe langa vitaminele din legume, si un continut mare de proteine, ceea ce face din «tabule» un fel de mancare in sine."Citește pe Antena3.ro
DESPRE MANCARE SI BAUTURA
|
"Daca ati putea trai din aroma pamantului si asemenea plantelor, sa va indestulati cu lumina!
Dar, daca trebuie sa ucideti pentru a manca si sa furati mieilor si iezilor laptele de la mamele lor pentru a va potoli setea, atunci faceti din acestea un act de sfintenie.
Si fie-va masa un altar pe care cei puri si nevinovati din paduri si campii sunt jertfiti, pentru tot ce este inca pur si nevinovat in om.
Atunci cand ucideti
o vietate soptiti-i in cugetul vostru:
«Aceeasi putere care te da mortii ma va ucide si pe mine; si eu, la randul meu, voi fi devorat; Fiindca legea care te
da mainilor mele ma va da
inapoi unor maini
mai puternice;
Sangele tau, ca si sangele meu, nu este decat vlaga care hraneste arborele cerului!»
Cand, cu gura insetata, muscati dintr-un mar, spuneti-i in cugetul vostru:
«Semintele tale vor trai
in trupul meu si maine
mugurii tai vor inflori in inima mea.
Parfumul tau va fi rasuflarea mea.
Si impreuna ne vom veseli in toate anotimpurile.»
Toamna, cand culegeti viile si stoarceti mustul strugurilor, sa ziceti in sinea voastra:
«Si eu, la fel sunt o vie si rodul meu va fi cules si stors.
Si ca vinul cel nou voi fi depus in vasele vesniciei.»
Iar in iarna, cand veti pritoci vinul, sa tresalte
in inima voastra un cantec pentru fiecare cupa.
Si sa aveti in fiecare melodie cate un gand pentru zilele toamnei, pentru vie si pentru teascuri."
Kahlil Gibran, "Profetul"
|
RESPECTUL DE SINE ESTE LUCRUL BINE FACUT
|
Nu mi-am dorit niciodata cu dinadinsul sa fiu in centrul atentiei. Dar, ca persoana publica, n-ai incotro. Eu, mai curand, in tot ce am facut, am incercat sa creez ceva bun.
Atunci, automat, fie ca esti apreciat sau contestat, ajungi in centrul atentiei.
Dar mai important este, in primul rand, ca acel lucru bun facut de tine sa existe. Restul e poveste. Treaba asta se vede si aici, la restaurant, unde nu exista privilegii.
Directorul mananca aceleasi feluri de mancare ca orice client sau ca orice angajat. E in primul rand vorba de respect de sine. Cum altfel sa pretinzi altora sa te respecte? Dar profesia mea este alta.
Eu stau aici in timpul meu liber.
|
NAMURA | ||
|