x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Clatite cu orice

Clatite cu orice

de Monica Stefania Velicu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Clatite cu orice
OCHIUL SOACREI
Tare frumoasa mai e perioada asta din an! In casa e cald, se apropie Sarbatorile, stai in fotoliu si citesti un roman de dragoste, mai bei un ceai parfumat, mai vine o vecina pe la tine ca sa stati la taclale, iti amintesti de tinerete. Daca n-ar fi Postul Craciunului ai putea sa mai bei si-un paharel de visinata... Iar daca te plictisesti de atata liniste si pace nu trebuie decat sa-ti chemi nora si sa o inveti sa gateasca ceva de post. Si in felul asta impusti vreo trei iepuri... Te alegi cu ceva bun gatit de nora... sub directa ta supraveghere, ii faci ei un mare serviciu dezvaluindu-i marile tale secrete de gospodina (pe care ar fi trebuit sa le stie de la mama-sa, dar nu le stie) si, mai ales, iesi din monotonie. Nora e cel mai bun medicament cand vine vorba de plictiseala. Puteti s-o luati ca pe-o reclama. Fac "promo" pentru nurori...

Si acuma sa va spun cum am aplicat eu reteta impotriva plictiselii. Aveam pofta de ceva dulce. Pun mana pe telefon si ii zic nora-mii sa treaca pe la mine cand are timp. Cumparasem, fiindca erau la oferta, cateva fructe de kiwi. Cand am ajuns acasa si am gustat dintr-unul era acru de ti se strepezeau dintii. De aruncat, nu m-am indurat. Si mi-a venit o idee mai buna. Ii dau nora-mii un test. Ce bunatate de post poate ea sa faca din patru kiwi? Sa inventeze o reteta, ca tot se da mare specialista in asa ceva si imi spune tot timpul ca eu am doar retete invechite. Ca ea are imaginatie, iar eu experienta.

Cand a venit nora-mea si i-am expus problema pe larg mi-a zis ca am luat-o pe nepregatite. Dar ca se descurca ea oricum... S-o vad si pe-asta, mi-am spus. Si n-o sa va vina sa credeti, dar am vazut-o. Mi-a spus ca o sa pregateasca niste clatite de post cu kiwi fiert in sos de miere si cu cacao. Suna bine. Dar sa vedeti ce bune sunt. A facut ea niste clatite ceva mai grosute ca sa nu se rupa fiindca n-a pus ou in ele, a caramelizat putin niste zahar, a turnat si o lingura cu miere, a fiert acolo feliile de kiwi, a umplut clatitele si le-a dat la cuptor cu un sos de cacao deasupra.

Ca sa nu raman mai prejos, am luat si eu niste ciuperci, ca tot aveam o cutie neinceputa in camara, am calit doi-trei catei de usturoi, cu o lingura cu bulion si niste marar uscat si am umplut clatitele care mai ramasesera si le-am dat si eu putintel la cuptor. Mi-a parut rau ca n-am avut si o mana de masline ca ar fi iesit si mai gustoase.

Ce sa va mai spun, au iesit asa de bune ca ne-am pus amandoua pe mancat si-am uitat sa-l chemam si pe domnul Socru la masa. Dar a venit el dupa miros.

CLATITELE SOACREI
Din clatitele facute de nora, pregatiti un aperitiv minune. Caliti cativa catei de usturoi cu doua linguri cu bulion, adaugati ciupercile taiate, un praf de marar uscat, un pumn cu masline fara samburi si, cand va lasa gura apa, luati-le de pe foc si umpleti cu ele clatitele. Impaturiti-le frumos si dati-le la cuptor cu doua linguri cu ketchup deasupra. Daca nu e post puteti sa radeti putin cascaval ca sa se topeasca in gura. Vor face fata cu succes oricarei nurori.

CLATITELE NURORII
Folositi-va imaginatia! Caramelizati cateva linguri cu zahar, adaugati o lingura cu miere, amestecati bine si puneti feliile de kiwi. Lasati cateva minute sa fiarba, iar dupa aceea umpleti clatitele cu ele, impaturiti-le, puneti-le intr-un vas de Jena pe fundul caruia ati mai presarat niste zahar si lasati-le la cuptor. Intr-un ibric amestecati vreo 3 linguri de cacao cu apa, fara zahar, lasati sa fiarba ca sa se ingroase, iar apoi turnati sosul peste clatitele din cuptor. Orice soacra o sa moara de invidie.

×
Subiecte în articol: clatitele