x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cocteil cu palarie

Cocteil cu palarie

de Veronica Guzun    |    08 Mar 2006   •   00:00
Cocteil cu palarie
BARUL CASEI
Daca la bucatarie se pricep atat femeile, cat si barbatii, atunci cand vine vorba despre bauturi, ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca sexul tare e mai "tare".
Despre amestecuri nici nu mai vorbesc. Este taramul unde ei au maxima libertate de creatie. Uneori se mai impotmolesc la ornare si recurg la banala felie de lamaie fixata pe buza paharului, dar cu putina insistenta si aici pot excela. Pentru cei care sunt in pana de idei la alegerea cadoului pentru persoana iubita le oferim cateva secrete de ornamente pentru cocteil, ca bauturile puteti sa le preparati si singuri.

TRUCURI. Pentru ornarea cocteilurilor se folosesc fructe proaspete si sanatoase, nu doar pentru aspectul pe care il au, dar si pentru a nu modifica in rau gustul bauturii. Fructele feliate nu vor avea un aspect frumos mai mult de o zi. De obicei, feliile isi schimba foarte repede culoarea, la contactul cu aerul, de aceea ele trebuie inmuiate in suc de lamaie. Fructele folosite pentru ornare trebuie sa completeze gustul bauturii.

COS CU FRUCTE. Lamaia se foloseste la cocteiluri pe baza de sampanie sau la Manhattan. Limetele orneaza Margarita, Side Car si Salty Dog. Aceste cocteiluri sunt ornate si cu un guleras de sare sau zahar. "Impodobirea" marginii paharului cu zahar sau cu sare se face foarte simplu. Mai intai marginea este umezita cu suc de lamaie, apoi se afunda paharul intr-un bol cu zahar sau sare. Daca ornati paharul cu o felie de portocala, aceasta trebuie sa fie de aproximativ 5-7 mm grosime. Deseori aceasta se foloseste in combinatie cu o cireasa confiata.

PINK LADY


Pentru a prepara cocteilul Pink lady aveti nevoie de 30 ml gin, 15 ml Grenadine si 45 ml frisca. De asemenea, pregatiti cateva cuburi de gheata, pe care le puneti in shaker, apoi adaugati ingredientele si agitati cu putere. Turnati amestecul intr-un pahar cu picior scurt. Raciti paharul in prealabil. Ornati cocteilul cu o orhidee.

LYCHEE LA PLAJA. Pentru a crea unele ornamente aveti nevoie de scobitori care sunt trecute prin fructe. Cel mai cunoscut ornament cu o scobitoare este cel cu masline verzi folosit pentru Martini. Insa exista ornamente mult mai complexe. De exemplu, scobitoarea poate fixa un lychee de pahar. Acelasi lychee este strapuns si de o umbreluta. Pentru ca acest fruct este foarte aromat, dar in acelasi timp este dulce, ornamentul se foloseste la cocteilurile cu gust simplu, pe baza de votca.

ORNAMENTE
SPIRALA DE PORTOCALA. Pentru a face o spirala din coaja de portocala aveti nevoie de un cutit foarte ascutit. Se taie circular, cu mare atentie, astfel incat grosimea spiralei sa fie egala de la un capat la celalalt. Pentru a imbogati cocteilul, combinati spirala de portocala cu o felie de lamaie sau de limeta.

KIWI CU MOT. Pentru acest ornament veti avea nevoie de o felie de kiwi de 8 mm grosime, o cireasa confiata si o scobitoare. Curatati felia de kiwi si treceti-o prin suc de lamaie, infigeti in kiwi pe lungime o scobitoare pe care puneti cireasa confiata. Felia de kiwi se sectioneaza putin si se fixeaza de buza paharului.
×