GURMANDUL IN BUCATE
GEORGETA MARCU
Cine putea contribui la savoarea mancarurilor, alaturi de ingrediente, daca nu acele mici adaosuri, adica mirodeniile. Sesam, deschide poarta larg tuturor mirodeniilor si plantelor aromate! Le primim pe toate, dulci sau picante, acordandu-se cu tot atatea mancaruri fine, toate pentru gusturile celor care le savureaza.
Cunoscute din cele mai vechi timpuri, mirodeniile si-au transmis miresmele din sacii plini, de la Palmira (Siria) sau Bossora (Mesopotamia) pana azi, cele doua localitati fiind renumite odinioara prin comertul lor. Sofranul, cuisoarele sau chimenul, fisticul, migdalele sau nucile, piperul sau busuiocul si cate altele isi incrucisau drumurile intre aceste doua orase. Se pare ca locuitorii de atunci nu aveau nimic din ascetismul Sfantului Simion Stilitul, care a stat cocotat pe o coloana timp de 42 de ani si s-a hranit doar cu paine si apa. Nu! Ei stiau sa consume mancaruri alese, sa transforme mesele bogate in adevarate sarbatori, asa cum ni se releva din scenele descoperite in mormintele egiptene. Slujnicele ofereu bucate pe flori de lotus, stropite cu esente deosebite, cantaretii acompaniindu-se cu lire, fluiere sau naiuri inveseleau atmosfera, dansatoarele se unduiau in ritmul muzicii, vinul curgea din belsug, toate acestea pentru barbatul tolanit pe o rogojina. Langa el se mai aflau si alte cosuri pline cu fructe, prajituri sau paine coapta.
Citește pe Antena3.ro
Si cum totul pe lumea asta se schimba, totul e intr-o continua miscare si transformare, si mancarurile s-au supus acestei legi. O contributie esentiala la bucataria veche si-au adus-o mai tarziu grecii, turcii si arabii. Au aparut mancaruri noi. Sarmalutele in foi de vita si placinta grecilor, carnea de oaie a arabilor, shaorma din carne de oaie a turcilor si multe, multe dulciuri, pregatite cu miere si nuci. Toate aceste bunatati consumate de meseni pretentiosi erau parfumate cu minunate arome. Fructele - piersici si caise, visine si curmale, smochine - isi lasau dulceata in cataifuri si baclavale, atat de delicioase incat omenirea nu le-a putut lasa in uitare si ne sunt cunoscute astfel si noua, transmise de la o generatie de cofetari sau patiseri la alta.
Asa cum au circulat caravanele cu incarcaturile lor scumpe dintr-un oras in altul, dintr-o tara in alta, se pare ca la fel au circulat si retetele de bucate, cele mai apreciate dintre ele invingand veacurile si fiind adunate in cartile de bucate.
Si daca e sa vorbim despre carti de bucate: stiati ca primele mancaruri⦠condimentate sunt atestate din antichitate, retetele fiind mentionate pe tablitele cu semne cuneiforme descoperite in Mesopotamia (Ebla sau Mari).
|
| ||||
|
|