x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Contracronometru

0
04 Iul 2007 - 00:00
In prezent, peste 500.000 de restaurante de tip fast-food din intreaga lume işi aşteaptă clienţii. Se găsesc la tot pasul, măncarea este servită rapid şi ştii intotdeauna la ce să te aştepţi. Americanii sunt cei mai mari amatori de măncare preparată rapid, savurănd-o intr-un restaurant de cel puţin patru ori pe săptămănă. Copiii americani, in special cei intre 6 şi 14 ani, mănăncă intr-un restaurant de tip fast-food de nu mai puţin de 157 de milioane de ori intr-o lună.

Economie de timp

De ce sunt atăt de populare restaurantele de tip fast-food? Cel mai important: măncarea este pregătită in cantităţi mari şi apoi se incălzeşte sau se prăjeşte intr-o cantitate mare de ulei inainte de a fi servită. In felul acesta, clienţii sunt mereu mulţumiţi datorită timpului rapid in care sunt serviţi. Pe de altă parte, decorul inexpresiv nu incită la o şedere mai lungă, economisindu-se iarăşi timp. Este unanim acceptat anul 1912 ca fiind data de naştere a primului restaurant fast-food. La 7 iulie se deschidea in New York restaurantul "Automat", care pregătea măncare in spatele unor gemuleţe, iar pentru a o cumpăra clienţii foloseau fise. Restaurantul a făcut senzaţie, iar altele asemenea lui au fost deschise in toată America, devenind extrem de populare intre anii 1920 şi 1930. Şi sloganul cu care au intrat pe piaţă a avut un cuvănt important de spus: "Mai puţină muncă pentru mame". In anul 1921 se deschidea "White Castle", un alt restaurant de tip fast-food, care vindea hamburgeri şi cartofi prăjiţi in cantităţi impresionante.

Critici virulente

Deşi sunt la fel de populare şi in prezent, preparatele servite de restaurantele de tip fast-food sunt supuse criticilor din ce in ce mai virulente. Economia de timp se intoarce astfel impotriva producătorilor. Ingredientele sunt pregătite şi apoi transportate in intreaga ţară, la mii de kilometri distanţă, la restaurante unde sunt pur şi simpu "gătite" (in cuptoarele cu microunde sau in baie de ulei). Pentru a da impresia că de-abia au ieşit din măna unui bucătar experimentat şi că astfel au un gust şi o aromă apetisante, ingredientele sunt "imbogăţite" cu uleiuri vegetale hidrogenate, care conţin o cantitate mare de grăsimi saturate. Consumate in mod excesiv (mai mult de două ori pe săptămănă), provoacă obezitatea, copiii nu mai invaţă să mănănce sănătos, fiind atraşi de reclamele la aceste produse şi, nu in ultimul rănd, multe dintre preparatele bucătăriei locale sunt uitate in detrimentul celor aflate la doar căteva străzi distanţă.



Hamburger


Ingrediente: pentru carne: 500 g carne de vacă tocată, o jumătate de ceapă tocată foarte fin, un vărf de cuţit de coriandru măcinat, un vărf de cuţit de paprika, piper, sare, o mănă de pesmet, un ou, un sfert de cană de supă de vită; pentru garnitură: 4 chifle, felii de roşii, feliuţe de ceapă, frunze de salată, castraveţi muraţi, maioneză, ketchup.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru carne şi compoziţia se imparte in patru. Se formează mingiuţe, se aplatizează şi se prăjesc pe grătar sau in tigaie. Chiflele se taie pe jumătate şi se prăjesc uşor pe o singură parte, pe grătar. Se toarnă maioneză şi se presară feliuţe de ceapă, de roşii, de castraveţi şi făşii de salată. Se aşază carnea şi se unge cu maioneză şi ketchup. Se aşază cealaltă jumătate de chiflă şi se serveşte.


Milk shake


Ingrediente: 100 ml lapte rece, 50 ml suc de portocale, două linguriţe de zahăr, o jumătate de banană (sau alte fructe, sos de ciocolată, caramel).

Preparare: Se pun toate ingredientele intr-un blender şi se mixează. Se serveşte in pahare decorate cu frişcă şi bucăţele de fructe.


File de peşte


Ingrediente: 100 ml sos de soia, o linguriţă de zahăr, două linguriţe de ghimber măcinat, un căţel de usturoi, două linguri de vin alb, fileuri de peşte.

Preparare: Intr-un castron se amestecă foarte bine sosul de soia, zahărul, ghimberul, usturoiul pisat şi vinul. In această compoziţie se aşază peştele, se acoperă cu sos şi se lasă in frigider timp de aproximativ două ore. Se prăjeşte pe grătar şi se serveşte cu feliuţe de lămăie.


Gogoşi


Ingrediente: 3 linguri de margarină, 125 g zahăr, un ou, 150 ml lapte, o linguriţă de nucşoară rasă, 300 g făină, 5 linguriţe de praf de copt, un vărf de cuţit de sare, zahăr pudră, ulei.

Preparare: Se mixează margarina impreună cu zahărul, apoi se adaugă oul bătut spumă. Se incorporează laptele, nucşoara, sarea, făina şi praful de copt. Se formează un aluat suficient de moale pentru a fi modelat. Se intinde o foaie de aluat groasă de aproximativ un centimetru. Se taie in formă de cerculeţe şi se prăjesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se pudrează cu zahăr.


Cartofi prăjiţi cu sos


Ingrediente: 5 cartofi, ulei, sare, piper; pentru sos: 80 g maioneză, 3 linguriţe de curry, 40 g smăntănă, o linguriţă de ghimber măcinat, o jumătate de linguriţă de şofran, o jumătate de linguriţă de pudră de chilli, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare.

Preparare: Intr-un castron se amestecă maioneza cu smăntăna. Se presară curry, ghimberul, şofranul, chilli, boiaua dulce şi sarea. Se amestecă şi se lasă in frigider timp de o oră. Cartofii se curăţă de coajă şi apoi se taie beţişoare. Se usucă cu un şervet, apoi se prăjesc in uleiul foarte bine incins. Se lasă pe un şervet să se elimine uleiul in exces, apoi se presară sare şi piper. Se servesc cu sos.



Pizza ca la Chicago


Ingrediente: pentru aluat: 450 ml apă, un cubuleţ de drojdie, un vărf de cuţit de sare, 50 ml ulei, 170 g, mălai, 900 g făină de grău; pentru topping: 450 ml suc de roşii, 250 g brănză mozzarella rasă, 50 g ciuperci feliate, 50 g spanac, 50 g brănză Romano rasă, 50 g felii de pepperoni, 50 g parmezan ras.

Preparare: Se pune apa intr-un vas şi se dizolvă drojdia. Se adaugă restul ingredientelor (in afară de făina de porumb) şi se formează un aluat potrivit de tare. Se pune intr-un vas uns cu ulei şi se lasă intr-un loc cald timp de 4 ore. Intr-o tavă de pizza unsă cu ulei şi presărată cu mălai se aşază aluatul şi se acoperă cu un strat de brănză mozzarella. Se toarnă sucul de roşii şi apoi se presară restul ingredientelor. Se ţine in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pănă cănd devine aurie şi crocantă.


Hot dog


Ingrediente: 75 g ceapă tocată, două linguri de unt, 300 ml suc de roşii, o lingură de melasă, o lingură de oţet, o lingură de muştar, o jumătate de linguriţă de frunze de busuioc măcinate, o jumătate de linguriţă de sare, 12 crenvurşti, 12 păinici alungite.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge untul şi se sotează ceapa. Se adaugă socul de roşii, melasa, oţetul, muştarul, busuiocul şi sarea. Se lasă pe foc să fiarbă, fără să se acopere, incă cinci minute. Se pun in tigaie crenvurştii, se amestecă bine cu sosul şi se mai lasă incă 10 minute. Păinicile se ung cu unt şi se prăjesc un pic pe grătar. Se taie pe jumătate, nu pănă la capăt, şi se introduc inăuntru crenvurştii. Se stropesc cu sos şi se servesc.
Citeşte mai multe despre:   jumătate,   intr-un,   ulei,   ingrediente,   lingurita,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de