x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Contracronometru

0
04 Iul 2007 - 00:00
In prezent, peste 500.000 de restaurante de tip fast-food din intreaga lume işi aşteaptă clienţii. Se găsesc la tot pasul, măncarea este servită rapid şi ştii intotdeauna la ce să te aştepţi. Americanii sunt cei mai mari amatori de măncare preparată rapid, savurănd-o intr-un restaurant de cel puţin patru ori pe săptămănă. Copiii americani, in special cei intre 6 şi 14 ani, mănăncă intr-un restaurant de tip fast-food de nu mai puţin de 157 de milioane de ori intr-o lună.

Economie de timp

De ce sunt atăt de populare restaurantele de tip fast-food? Cel mai important: măncarea este pregătită in cantităţi mari şi apoi se incălzeşte sau se prăjeşte intr-o cantitate mare de ulei inainte de a fi servită. In felul acesta, clienţii sunt mereu mulţumiţi datorită timpului rapid in care sunt serviţi. Pe de altă parte, decorul inexpresiv nu incită la o şedere mai lungă, economisindu-se iarăşi timp. Este unanim acceptat anul 1912 ca fiind data de naştere a primului restaurant fast-food. La 7 iulie se deschidea in New York restaurantul "Automat", care pregătea măncare in spatele unor gemuleţe, iar pentru a o cumpăra clienţii foloseau fise. Restaurantul a făcut senzaţie, iar altele asemenea lui au fost deschise in toată America, devenind extrem de populare intre anii 1920 şi 1930. Şi sloganul cu care au intrat pe piaţă a avut un cuvănt important de spus: "Mai puţină muncă pentru mame". In anul 1921 se deschidea "White Castle", un alt restaurant de tip fast-food, care vindea hamburgeri şi cartofi prăjiţi in cantităţi impresionante.

Critici virulente

Deşi sunt la fel de populare şi in prezent, preparatele servite de restaurantele de tip fast-food sunt supuse criticilor din ce in ce mai virulente. Economia de timp se intoarce astfel impotriva producătorilor. Ingredientele sunt pregătite şi apoi transportate in intreaga ţară, la mii de kilometri distanţă, la restaurante unde sunt pur şi simpu "gătite" (in cuptoarele cu microunde sau in baie de ulei). Pentru a da impresia că de-abia au ieşit din măna unui bucătar experimentat şi că astfel au un gust şi o aromă apetisante, ingredientele sunt "imbogăţite" cu uleiuri vegetale hidrogenate, care conţin o cantitate mare de grăsimi saturate. Consumate in mod excesiv (mai mult de două ori pe săptămănă), provoacă obezitatea, copiii nu mai invaţă să mănănce sănătos, fiind atraşi de reclamele la aceste produse şi, nu in ultimul rănd, multe dintre preparatele bucătăriei locale sunt uitate in detrimentul celor aflate la doar căteva străzi distanţă.



Hamburger


Ingrediente: pentru carne: 500 g carne de vacă tocată, o jumătate de ceapă tocată foarte fin, un vărf de cuţit de coriandru măcinat, un vărf de cuţit de paprika, piper, sare, o mănă de pesmet, un ou, un sfert de cană de supă de vită; pentru garnitură: 4 chifle, felii de roşii, feliuţe de ceapă, frunze de salată, castraveţi muraţi, maioneză, ketchup.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru carne şi compoziţia se imparte in patru. Se formează mingiuţe, se aplatizează şi se prăjesc pe grătar sau in tigaie. Chiflele se taie pe jumătate şi se prăjesc uşor pe o singură parte, pe grătar. Se toarnă maioneză şi se presară feliuţe de ceapă, de roşii, de castraveţi şi făşii de salată. Se aşază carnea şi se unge cu maioneză şi ketchup. Se aşază cealaltă jumătate de chiflă şi se serveşte.


Milk shake


Ingrediente: 100 ml lapte rece, 50 ml suc de portocale, două linguriţe de zahăr, o jumătate de banană (sau alte fructe, sos de ciocolată, caramel).

Preparare: Se pun toate ingredientele intr-un blender şi se mixează. Se serveşte in pahare decorate cu frişcă şi bucăţele de fructe.


File de peşte


Ingrediente: 100 ml sos de soia, o linguriţă de zahăr, două linguriţe de ghimber măcinat, un căţel de usturoi, două linguri de vin alb, fileuri de peşte.

Preparare: Intr-un castron se amestecă foarte bine sosul de soia, zahărul, ghimberul, usturoiul pisat şi vinul. In această compoziţie se aşază peştele, se acoperă cu sos şi se lasă in frigider timp de aproximativ două ore. Se prăjeşte pe grătar şi se serveşte cu feliuţe de lămăie.


Gogoşi


Ingrediente: 3 linguri de margarină, 125 g zahăr, un ou, 150 ml lapte, o linguriţă de nucşoară rasă, 300 g făină, 5 linguriţe de praf de copt, un vărf de cuţit de sare, zahăr pudră, ulei.

Preparare: Se mixează margarina impreună cu zahărul, apoi se adaugă oul bătut spumă. Se incorporează laptele, nucşoara, sarea, făina şi praful de copt. Se formează un aluat suficient de moale pentru a fi modelat. Se intinde o foaie de aluat groasă de aproximativ un centimetru. Se taie in formă de cerculeţe şi se prăjesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se pudrează cu zahăr.


Cartofi prăjiţi cu sos


Ingrediente: 5 cartofi, ulei, sare, piper; pentru sos: 80 g maioneză, 3 linguriţe de curry, 40 g smăntănă, o linguriţă de ghimber măcinat, o jumătate de linguriţă de şofran, o jumătate de linguriţă de pudră de chilli, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare.

Preparare: Intr-un castron se amestecă maioneza cu smăntăna. Se presară curry, ghimberul, şofranul, chilli, boiaua dulce şi sarea. Se amestecă şi se lasă in frigider timp de o oră. Cartofii se curăţă de coajă şi apoi se taie beţişoare. Se usucă cu un şervet, apoi se prăjesc in uleiul foarte bine incins. Se lasă pe un şervet să se elimine uleiul in exces, apoi se presară sare şi piper. Se servesc cu sos.



Pizza ca la Chicago


Ingrediente: pentru aluat: 450 ml apă, un cubuleţ de drojdie, un vărf de cuţit de sare, 50 ml ulei, 170 g, mălai, 900 g făină de grău; pentru topping: 450 ml suc de roşii, 250 g brănză mozzarella rasă, 50 g ciuperci feliate, 50 g spanac, 50 g brănză Romano rasă, 50 g felii de pepperoni, 50 g parmezan ras.

Preparare: Se pune apa intr-un vas şi se dizolvă drojdia. Se adaugă restul ingredientelor (in afară de făina de porumb) şi se formează un aluat potrivit de tare. Se pune intr-un vas uns cu ulei şi se lasă intr-un loc cald timp de 4 ore. Intr-o tavă de pizza unsă cu ulei şi presărată cu mălai se aşază aluatul şi se acoperă cu un strat de brănză mozzarella. Se toarnă sucul de roşii şi apoi se presară restul ingredientelor. Se ţine in cuptorul incins timp de 30-40 de minute, pănă cănd devine aurie şi crocantă.


Hot dog


Ingrediente: 75 g ceapă tocată, două linguri de unt, 300 ml suc de roşii, o lingură de melasă, o lingură de oţet, o lingură de muştar, o jumătate de linguriţă de frunze de busuioc măcinate, o jumătate de linguriţă de sare, 12 crenvurşti, 12 păinici alungite.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge untul şi se sotează ceapa. Se adaugă socul de roşii, melasa, oţetul, muştarul, busuiocul şi sarea. Se lasă pe foc să fiarbă, fără să se acopere, incă cinci minute. Se pun in tigaie crenvurştii, se amestecă bine cu sosul şi se mai lasă incă 10 minute. Păinicile se ung cu unt şi se prăjesc un pic pe grătar. Se taie pe jumătate, nu pănă la capăt, şi se introduc inăuntru crenvurştii. Se stropesc cu sos şi se servesc.
Citeşte mai multe despre:   jumătate,   intr-un,   ulei,   ingrediente,   lingurita,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...
Serviciul de email marketing furnizat de