x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cronică de restaurant - Grădina mea…

Cronică de restaurant - Grădina mea…

09 Mai 2007   •   00:00

O casă trainică, in stil neoclasic, construită in anii interbelici, pe lăngă monumentala Primărie a Sectorului 1, a fost transformată intr-un local de lux, cu numele "Mon Jardin". Nu ştim dacă proprietarii imobilului au luat masa, inainte de război, la celălalt restaurant "Mon Jardin" din Bucureşti (situat in perimetrul Piaţa Romană-Lahovary) şi pe care l-aş numi "originalul"

O casă trainică, in stil neoclasic, construită in anii interbelici, pe lăngă monumentala Primărie a Sectorului 1, a fost transformată intr-un local de lux, cu numele "Mon Jardin". Nu ştim dacă proprietarii imobilului au luat masa, inainte de război, la celălalt restaurant "Mon Jardin" din Bucureşti (situat in perimetrul Piaţa Romană-Lahovary) şi pe care l-aş numi "originalul". Cert este că intre ele nu există decăt o potrivire de nume, primul fiind un restaurant romănesc, al doilea - cumva franţuzesc. Primul a impus gastronomia tradiţională şi romanţele lui Gică Petrescu, al doilea a adus bucătăria pariziană pe Dămboviţa. Ceea ce deosebeşte insă acest nou "Mon Jardin" bucureştean de altele cu aceeaşi denumire (există unul şi in Delta Dunării !) este, fără indoială, calitatea felurilor de măncare, asigurată, ne spun reclamele, de bucătari din Hexagon.

À LA FRANÇAISE O seară aici trebuie să inceapă cu rezervarea mesei. Apoi, cu studierea amănunţită a meniului bilingv. Ţi se aduce o supă de ceapă (Soupe gratinée a l’ognon) cu crutoane mari şi caşcaval gratinat. Ceapa bine prăjită in unt şi abundentă dă corpolenţă şi subtilitate acestei reţete de tradiţie atăt de simplă, incăt ar fi păcat să nu fie perfectă. Ar trebui să deschizi masa cu ficat de găscă, după obiceiul franţuzesc, dar iţi propui un final apoteotic şi continui cu melci din Normandia (Escargots à la Normandie).

Pe lista de recomandări ai mai putea adăuga un şalău file. La "Mon Jardin" se prepară cu sabayon (Sandre gratiné au sauce sabayon), sos celebru pentru că are in compoziţie şampanie şi e cănd picant (la peşte şi crustacee), cănd dulce (cu fructe şi delicatese). Incheie seara triumfal cu ficatul de găscă la cuptor (Foie gras poelé), aşa cum le place mai mult americanilor decăt francezilor, care-l servesc rece. Priveşte-l inainte de a-l mănca: ai in faţă un monument de gastronomie făcut celebru de francezi! Ficat fraged, sos caramelizat de fructe de pădure, rondele de măr, boabe de strugure... Mai mult, nu se poate! Aşadar, la "Mon Jardin" poţi lua o masă-lecţie sau o masă-surpriză. Dacă şi muzica englezească ar fi franţuzească şi dacă butelia de preparare instant ar avea gaz, ca să poţi mănca in locul unei felii de tort mediocre celebrele clătite franţuzeşti (crÃşpes suzette), te poţi socoti un om norocos şi-ai să te-ntorci acolo, evident, după ce mai străngi ceva parale-n portofel.

NOTELE LUI MAX
Restaurantul „Mon Jardin"
Str. Banu Manta nr. 25
  • Mancare: ■■■â–
  • Servire: ■■â–
  • Ambianta: ■■â–
  • Pret: ■■â–
  • De gustibus

    Escargots à la Normandie. In această provincie franceză gasteropodele sunt la mare căutare, iar stilul lor de preparare a ajuns demult la rafinament! Ai in faţă şase melci scoşi din cochilie şi aşezaţi intr-o farfurie de porţelan cu tot atătea orificii, impreună cu verdeţuri şi unt, trecute toate prin căldura cuptorului. Un singur pericol te paşte: gustul desăvărşit ar putea să-ţi taie respiraţia!...
  • PREŢ: 28 RON
  • maxgourmet@k.ro
  • ×
    Subiecte în articol: mon jardin cronica de restaurant