x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari pleșcavița acasă

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari pleșcavița acasă

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2025   •   15:30
Sfaturi în bucătărie. Cum prepari pleșcavița acasă
Sursa foto: Hepta

Pljeskavica este un preparat tradițional din regiunea sârbească și seamănă cu o chiftea mare.

Este un amestec de carne tocată, condimente și uneori brânză sau alte ingrediente, de formă plată și rotundă, gătită pe grătar. 

Rețeta tradițională de pljeskavica include carne de vită, porc și uneori miel. Carnea se amestecă cu ceapă, usturoi, sare, piper și diverse condimente.

În unele variante se poate adăuga și brânză în mijloc. Aceasta se topește în timpul gătitului. În anumite zone se adaugă bicarbonat de sodiu pentru a face pleșcavița mai moale și mai pufoasă.

Rețetă de pleșcavița

Ingrediente

500 g carne de vită tocată

300 g carne de porc tocată

1 ceapă mare fin tocată

2 căței de usturoi zdrobiți

1 linguriță de piper negru măcinat

1 linguriță de sare

1/2 linguriță de paprika

1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu

50 g cașcaval

1 lingură de ulei

4-6 chifle de lepinja sau pita.

Mod de preparare

Carnea de vită și de porc se amestecă. Se adaugă ceapa tocată fin și usturoiul zdrobit. Se adaugă sare, piper și paprika, după gust. Dacă se dorește o textură mai fragedă, se poate adăuga și bicarbonat de sodiu.

Se frământă amestecul timp de câteva minute pentru a se omogeniza. Dacă se dorește o variantă cu brânză, se adaugă câteva cubulețe de brânză telemea sau cașcaval în mijlocul fiecăreia.

Se împarte amestecul de carne în porții de aproximativ 150-200 g și se formează bile. Se aplatizează fiecare bilă în formă rotundă și plată, dar nu prea subțiri pentru a fi suculente în interior.

Se încălzește grătarul sau o tigaie la foc mediu. Se unge suprafața de gătit cu puțin ulei pentru a se preveni lipirea cărnii. Se pun pe grătar sau în tigaie și se gătesc 4-5 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc și se formează o crustă crocantă. Nu se presează cu spatula pentru a nu se pierde sucul din carne.

Se servesc imediat pe pita. Se poate adăuga, după gust, ceapă crudă, roșii, salată verde și un sos de iaurt sau mujdei de usturoi, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: plescavita