x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum se pune ciușca la murat: Rețeta simplă, de pe vremea bunicii

Cum se pune ciușca la murat: Rețeta simplă, de pe vremea bunicii

de Andreea Tiron    |    02 Aug 2025   •   17:20
Cum se pune ciușca la murat: Rețeta simplă, de pe vremea bunicii
Sursa foto: Jurnalul

Ciușca murată este nelipsită din cămara românilor care iubesc gusturile puternice și picante.

Murarea ciuștilor este un proces simplu, dar care necesită câteva reguli esențiale pentru ca rezultatul să fie gustos, crocant și bine conservat.

Ingrediente necesare

  • Ciuști roșii sau verzi, cât mai proaspete (iuți sau semi-iuți, după preferință)

  • Oțet alb de 9° (sau oțet din vin, de calitate)

  • Apă

  • Sare grunjoasă, neiodată (pentru murături)

  • Zahăr (opțional, pentru echilibrarea acidității)

  • Boabe de muștar

  • Boabe de piper

  • Foi de dafin

  • Hrean (opțional, pentru crocănțeală și conservare)

  • Borcane curate, sterilizate

Mod de preparare pas cu pas

1. Pregătirea ciuștilor

  • Alege ciuști tari, sănătoase, fără pete sau înțepături.

  • Spală-le bine și lasă-le la scurs.

  • Le poți păstra întregi (cu tot cu codiță) sau le poți tăia în bucăți mari. Opțional, le poți înțepa cu o scobitoare ca să nu plutească și să se pătrundă bine.

2. Pregătirea borcanelor

  • Spală și sterilizează borcanele (poți face asta în cuptor, în apă clocotită sau în mașina de spălat vase la temperatură înaltă).

  • Pune pe fundul fiecărui borcan câteva felii de hrean, boabe de muștar, piper și o frunză de dafin.

3. Așezarea ciuștilor

  • Umple borcanele cu ciuști cât mai bine, fără să le zdrobești.

  • Peste ciuști poți adăuga iar câteva condimente și, dacă vrei, o crenguță de cimbru sau frunze de vișin pentru aromă.

4. Prepararea saramurii cu oțet

Fierbe o saramură formată din:

  • 1 parte oțet la 2 părți apă (ex: 500 ml oțet + 1 litru apă)

  • 1 lingură sare grunjoasă/litru de lichid

  • 1 lingură de zahăr/litru (opțional)

  • Lasă saramura să dea în clocot, apoi toarn-o fierbinte peste ciuști, cât să le acopere complet.

5. Închiderea și conservarea

  • Închide borcanele ermetic cu capace.

  • Lasă-le cu gura în jos 5-10 minute.

  • După răcire, mută-le într-un loc răcoros și întunecos (cămară, pivniță etc.).

Când sunt bune de consumat?

Ciuștile murate pot fi consumate după 2-3 săptămâni, dar sunt excelente după o lună. Cu cât stau mai mult, cu atât devin mai bine pătrunse și mai gustoase.

Sfaturi utile

  • Dacă vrei o variantă mai blândă, folosește ardei iuți semi-picanți.

  • Pentru extra-crocănțeală, adaugă bastonașe de hrean în fiecare borcan.

  • Nu folosi sare iodată – poate afecta fermentația.

Ciușca murată este un condiment tradițional, iute și savuros, care adaugă personalitate oricărui fel de mâncare. Cu o rețetă simplă, ingrediente naturale și un pic de răbdare, poți obține un produs gustos, perfect conservat pentru iarnă. Fie că o preferi întreagă sau feliată, cu multă aromă sau simplă, ciușca murată merită locul ei în orice cămară românească.

×
Subiecte în articol: rețetă tradițională