Vorbeam de misionarismul lui Jamie Oliver şi de denumirea acestui proiect ambiţios al lui. Ei bine, există o dublă semantică a cuvântului englezesc "ministry". El înseamnă, deopotrivă, "minister", dar şi "preot/călugăr care îşi exercită misiunea în comunitate". Nu ştim dacă el a mizat pe această dublă semnificaţie, dar i se potriveşte foarte bine.
De altfel, pentru a contracara criza mondială a stilului de alimentaţie, Jamie Oliver a întocmit chiar şi un decalog, din care spicuim şi noi câteva idei. Între regulile de bază se află şi aceea de a folosi produse simple, netransformate. Sunt privilegiate ingredientele proaspete, mai ales în cazul cărnii şi a peştelui, şi se recomandă pe cât posibil cumpărarea celor care poartă indicaţia: "bio". Nu sunt prohibite produsele congelate, dar trebuie controlată foarte bine calitatea lor.
Între produsele de bază, Jamie Oliver recomandă amestecurile, de genul: făină integrală cu făină obişnuită, uleiuri combinate de floarea soarelui, de măsline şi susan sau, pentru dressinguri, un amestec de vin cu oţet balsamic şi Xeres. Sosurile, seminţele şi condimentele pot da variaţii infinite reţetelor.
O altă regulă importantă - cea aflată pe locul 3 în decalogul său - este aceasta: "Îngrijeşte-te de micul dejun!". Jamie Oliver consideră că acesta este baza sănătăţii. El nu încurajează preparatele de genul budincilor şi al cremelor uşoare cu fructe congelate. O masă bogată şi echilibrată dimineaţa este cheia sănătăţii: îţi asigură necesarul energetic al zilei şi determină o reducere a cantităţii de alimente la următoarele mese. Alte câteva reguli de ţinut minte? Nu cumpăra utilaje de bucătărie sofisticate; plita, cuptorul şi grătarul sunt suficiente.
Preferă felurile de mâncare uşor de pregătit, dar în acelaşi timp sănătoase. Iar dacă nu reuşeşti să afli singur cum, cere-i ajutorul. Jamie este în stare să înveţe pe oricine să gătească bine, simplu, gustos, în numai 24 de ore, chiar şi pe cei care cred că nu vor fi niciodată în stare. Pune-ţi la lucru imaginaţia: poţi găti multe mâncăruri delicioase pornind numai de la ingredientele care se află în cămară şi în frigider.
Şi nu te feri să "reciclezi" resturi alimentare, de genul pâinii uscate care, spune el, umezită, poate deveni o bază pentru un sos. Nu intra în panică atunci când o reţetă ţi se pare prea complicată. Dacă urmăreşti atent indicaţiile, este imposibil să nu îţi iasă.
Gătitul ar trebui să fie pentru oricine ceva la fel de firesc precum era pentru bunicii şi străbunicii noştri. Iar singura şansă ca acest lucru să se întâmple, aşa cum crede şi Jamie Oliver, este ca noi să învăţăm despre mâncarea sănătoasă, preparată acasă, înainte ca aceste informaţii să se piardă pentru totdeauna: "Mă bucură cel mai mult să întâlnesc oameni care au un interes real pentru mâncare şi cu care pot schimba idei. Mâncarea bună e o noţiune globală şi cred că în acest domeniu există întotdeauna ceva nou şi nostim de învăţat. Îmi place!"