x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dejun regal

Dejun regal

24 Aug 2005   •   00:00

Invitatie la castel


editorial de SIMONA LAZAR
V-ati intrebat vreodata ce mancau regii? Cum mancau? Ce presupuneau eticheta si protocolul in astfel de situatii? Explorand arhive, cautand in paginile cartilor de memorii si intrand in spatii mai putin vizitate ale Muzeului Peles, am incercat sa reconstituim pentru dumneavoastra cateva meniuri de la Castel. Ne-a fost de un real folos o serie de carti de bucate aparute in epoca - "La cuisine de tous les jours - Recueil de 900 recettes de cuisine" de H. Pellaprat ("Le Cordon Bleu", Paris, 1920) si "Calauza bucatariei franceze" de Em. Guichard si C. Waygart (Bucuresti, 1928) - precum si culegerea de retete a ultimului maestru al bucatariei regale de la Peles, Iosif Strasman, ucenic al celui mai mare bucatar al secolului, Auguste Escoffier. Am apelat, de asemenea, la cunoscutul "Larousse gastronomique", al carui coordonator a fost celebrul "chef" parizian de la inceputul veacului trecut.

×