x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciul legumelor

0
Autor: Mara Raducanu 29 Mar 2006 - 00:00
Deliciul legumelor

Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise.

GURMANDUL IN BUCATE
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise. Cu alte cuvinte, acest anotimp inseamna schimbare. Binevenita, de altfel. Caci o "curatenie de primavara" nu strica nimanui.

SCHIMBARE. Primul pas: trecerea la o alta alimentatie. Fireste, gustoasa, dar in acelasi timp usoara, bazata pe mai multe fructe si legume. La gura sobei, iarna ne-a imbiat si ne-a delectat papilele gustative cu carnaciori si costita afumata. Mai vivace, "zana ghioceilor si a zambilelor" ne indeamna la plimbari si jocuri buclucase.

Ca tot vorbeam de mancaruri usoare, astazi vom pregati ceva deosebit: praz umplut cu ciuperci si ardei rosii. Si, pentru ca mancarea pare mai gustoasa atunci cand stim mai multe lucruri despre ingredientele cu care "operam", am incercat sa aflu pentru dumneavoastra cateva informatii.

Prima leguma "vedeta" din preparatul nostru este prazul, numit de multi "ruda saraca a sparanghelului". Asa o fi, nu contrazicem pe nimeni! Cu toate acestea, in sudul Europei se consuma foarte mult praz. Se mananca pur si simplu cu paine. Diuretic, bogat in saruri minerale, fier, magneziu, calciu, sodiu, potasiu si putin caloric (40 Kcal pentru 100 g), prazul este benefic pentru sanatate. In medicina populara, este folosit in tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului obtinut din coacerea lui. Zeama de praz, rezultata de la fierbere, si sucul - simple sau amestecate cu lapte - reprezinta un remediu eficient in cazul tenurilor iritate si rosii.

DIVERSITATE. Crema de praz, rulouri de praz umplute cu carne sau cu legume, supa de praz, praz cu orez si masline, salata de praz, chiftele de praz - sunt doar cateva dintre preparatele culinare carora acest aliment le da un gust aparte.

VITAMINE. Despre ardeiul gras stim ca se mananca adeseori crud. Popoarele meridionale, in special portughezii si spaniolii, il folosesc, asezonandu-l la aproape toate mancarurile. Bogat in vitamina A si vitamina C, se recomanda consumarea lui mai ales in salatele de cruditati, dar si in sosuri, tocanite si omlete, copt sau sub forma de suc. Totodata, ardeiul gras ramane un strasnic "luptator" impotriva cancerului.

Ultimul ingredient vedeta din preparatul nostru, ciuperca, nu mai are, cu siguranta, nevoie de nici o prezentare. Numita in mod pitoresc "carne vegetala" sau "vanat fara picioare", trebuie sa stii s-o pregatesti corespunzator. Mancarurile cu ciuperci sunt adevarate delicatese. Fripte, pane, cu usturoi, sub forma de chiftele, tocanite, paste cu ciuperci, salata de ciuperci, ciuperci umplute - oricum le-am prepara, gustul lor ramane inconfundabil. Ca doar nu degeaba Brillant-Savarin le-a numit "diamantul bucatariei!"

Praz, ardei gras, ciuperci si alte ingrediente (ceapa, ulei, condimente), iata combinatia ideala pentru o zi de primavara. Reusita nu consta in cantitate, ci in calitate. Este principiul de baza care ar trebui sa ne ghideze cand alegem un anumit fel de mancare.

SOS ALB
Preparatul pe care vi l-am oferit astazi - rulouri de praz umplute cu ciuperci - se poate servi cu diverse sosuri. Noi va recomandam, bineinteles si in functie de gusturile dumneavoastra, reteta unui sos alb. Iata ingredientele de care aveti nevoie: 50 g de unt, o lingura cu faina, un pahar cu apa, sare, piper, un ou. Se pune intr-o craticioara bucata de unt, se adauga faina si se lasa la foc mic, amestecand continuu. Apoi se pune apa calda, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand sosul s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga un galbenus, diluat mai inainte cu putin otet.

RETETE GEMENE

1 PRAZ CU ARDEI SI CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 3 fire de praz, 200 g ciuperci, 4 ardei copti, o ceapa, ulei de masline, sare, piper, o lamaie, 50 g unt.
  • PREPARARE: Prazul se taie in bucati potrivite si se fierbe doar cateva minute. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei. Ciupercile se spala, se taie feliute subtiri si se adauga peste ceapa. Ardeii copti se taie fasii subtiri si se pun in compozitia pentru umplutura. Se mai lasa putin la calit, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust si se stropeste totul cu zeama de lamaie. Bucatilor de praz li se scot foile din mijloc si in locul lor se pune umplutura. Se asaza intr-un vas, se stropesc cu unt si se dau pentru 10 minute la cuptor. Se pot servi, dupa preferinta, si cu un sos de rosii sau un sos alb.

    2 PRAZ CU OREZ SI MASLINE

  • INGREDIENTE: 5 fire de praz, 5 cesti cu orez, 3 cepe, 250 g masline, ulei, rosii sau bulion, otet.
  • PREPARARE: Prazul se curata, se spala si se taie in bucati. Se prajeste in ulei. Intre timp se prepara un sos de rosii sau bulion. Se toarna peste praz si se lasa sa fiarba, dupa care se adauga putin otet. Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se caleste in putin ulei. Se adauga orezul si se stinge totul cu apa. Se pun prazul si maslinele. Se da la cuptor, la foc moderat.
  • Citeşte mai multe despre:   praz,   ciuperci

     



    Mai multe titluri din categorie

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
     Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...
    Serviciul de email marketing furnizat de