x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Deliciul legumelor

0
Autor: Mara Raducanu 29 Mar 2006 - 00:00
Deliciul legumelor

Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise.

GURMANDUL IN BUCATE
Dintre cele patru anotimpuri, primavara imi merge la suflet. Un soare caldut ce te imbie la visare. O alta natura, alte haine, alte zambete si priviri. Dar mai ales Sfanta Sarbatoare a Pastilor, pe care noi, crestinii, o asteptam cu inimile deschise. Cu alte cuvinte, acest anotimp inseamna schimbare. Binevenita, de altfel. Caci o "curatenie de primavara" nu strica nimanui.

SCHIMBARE. Primul pas: trecerea la o alta alimentatie. Fireste, gustoasa, dar in acelasi timp usoara, bazata pe mai multe fructe si legume. La gura sobei, iarna ne-a imbiat si ne-a delectat papilele gustative cu carnaciori si costita afumata. Mai vivace, "zana ghioceilor si a zambilelor" ne indeamna la plimbari si jocuri buclucase.

Ca tot vorbeam de mancaruri usoare, astazi vom pregati ceva deosebit: praz umplut cu ciuperci si ardei rosii. Si, pentru ca mancarea pare mai gustoasa atunci cand stim mai multe lucruri despre ingredientele cu care "operam", am incercat sa aflu pentru dumneavoastra cateva informatii.

Prima leguma "vedeta" din preparatul nostru este prazul, numit de multi "ruda saraca a sparanghelului". Asa o fi, nu contrazicem pe nimeni! Cu toate acestea, in sudul Europei se consuma foarte mult praz. Se mananca pur si simplu cu paine. Diuretic, bogat in saruri minerale, fier, magneziu, calciu, sodiu, potasiu si putin caloric (40 Kcal pentru 100 g), prazul este benefic pentru sanatate. In medicina populara, este folosit in tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului obtinut din coacerea lui. Zeama de praz, rezultata de la fierbere, si sucul - simple sau amestecate cu lapte - reprezinta un remediu eficient in cazul tenurilor iritate si rosii.

DIVERSITATE. Crema de praz, rulouri de praz umplute cu carne sau cu legume, supa de praz, praz cu orez si masline, salata de praz, chiftele de praz - sunt doar cateva dintre preparatele culinare carora acest aliment le da un gust aparte.

VITAMINE. Despre ardeiul gras stim ca se mananca adeseori crud. Popoarele meridionale, in special portughezii si spaniolii, il folosesc, asezonandu-l la aproape toate mancarurile. Bogat in vitamina A si vitamina C, se recomanda consumarea lui mai ales in salatele de cruditati, dar si in sosuri, tocanite si omlete, copt sau sub forma de suc. Totodata, ardeiul gras ramane un strasnic "luptator" impotriva cancerului.

Ultimul ingredient vedeta din preparatul nostru, ciuperca, nu mai are, cu siguranta, nevoie de nici o prezentare. Numita in mod pitoresc "carne vegetala" sau "vanat fara picioare", trebuie sa stii s-o pregatesti corespunzator. Mancarurile cu ciuperci sunt adevarate delicatese. Fripte, pane, cu usturoi, sub forma de chiftele, tocanite, paste cu ciuperci, salata de ciuperci, ciuperci umplute - oricum le-am prepara, gustul lor ramane inconfundabil. Ca doar nu degeaba Brillant-Savarin le-a numit "diamantul bucatariei!"

Praz, ardei gras, ciuperci si alte ingrediente (ceapa, ulei, condimente), iata combinatia ideala pentru o zi de primavara. Reusita nu consta in cantitate, ci in calitate. Este principiul de baza care ar trebui sa ne ghideze cand alegem un anumit fel de mancare.

SOS ALB
Preparatul pe care vi l-am oferit astazi - rulouri de praz umplute cu ciuperci - se poate servi cu diverse sosuri. Noi va recomandam, bineinteles si in functie de gusturile dumneavoastra, reteta unui sos alb. Iata ingredientele de care aveti nevoie: 50 g de unt, o lingura cu faina, un pahar cu apa, sare, piper, un ou. Se pune intr-o craticioara bucata de unt, se adauga faina si se lasa la foc mic, amestecand continuu. Apoi se pune apa calda, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand sosul s-a ingrosat, se ia de pe foc si se adauga un galbenus, diluat mai inainte cu putin otet.

RETETE GEMENE

1 PRAZ CU ARDEI SI CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 3 fire de praz, 200 g ciuperci, 4 ardei copti, o ceapa, ulei de masline, sare, piper, o lamaie, 50 g unt.
  • PREPARARE: Prazul se taie in bucati potrivite si se fierbe doar cateva minute. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei. Ciupercile se spala, se taie feliute subtiri si se adauga peste ceapa. Ardeii copti se taie fasii subtiri si se pun in compozitia pentru umplutura. Se mai lasa putin la calit, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust si se stropeste totul cu zeama de lamaie. Bucatilor de praz li se scot foile din mijloc si in locul lor se pune umplutura. Se asaza intr-un vas, se stropesc cu unt si se dau pentru 10 minute la cuptor. Se pot servi, dupa preferinta, si cu un sos de rosii sau un sos alb.

    2 PRAZ CU OREZ SI MASLINE

  • INGREDIENTE: 5 fire de praz, 5 cesti cu orez, 3 cepe, 250 g masline, ulei, rosii sau bulion, otet.
  • PREPARARE: Prazul se curata, se spala si se taie in bucati. Se prajeste in ulei. Intre timp se prepara un sos de rosii sau bulion. Se toarna peste praz si se lasa sa fiarba, dupa care se adauga putin otet. Ceapa se curata si se taie solzisori, apoi se caleste in putin ulei. Se adauga orezul si se stinge totul cu apa. Se pun prazul si maslinele. Se da la cuptor, la foc moderat.
  • Citeşte mai multe despre:   praz,   ciuperci

     



    Mai multe titluri din categorie

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

    X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
    Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

    Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
    Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

    Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
    Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

    Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
    Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

    Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

    Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
    Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

    Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

    Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
    Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

    Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

    Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
    Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
    Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
    Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
    Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

    Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

    Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
    Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

    Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

    Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
    Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

    Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
    Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

    Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

    Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
    Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

    Focurile vii de la Dealu Frumos

    Focurile vii de la Dealu Frumos
    Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...
    Serviciul de email marketing furnizat de