x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Departe de nora

Departe de nora

de Monica Stefania Velicu    |    07 Iun 2006   •   00:00
Departe de nora
OCHIUL SOACREI
N-o sa va vina sa credeti daca o sa va spun pe unde-am umblat in ultimele saptamani. M-am voiajat... L-am urcat pe domnul Socru in masinuta noastra, am umplut portbagajul cu juma’ de sifonier si juma’ de camara si am pornit in vizita pe la rude. I-am lasat pe cei doi porumbei singurei, sa se descurce cu toate cele. Chiar daca, date fiind ultimele evenimente, ar fi trebuit sa-i dau o mana de ajutor nora-mii. Dar n-a vrut. A insistat sa plec "sa ma odihnesc si eu putin", zicea ea. Dar eu stiu mai bine de ce a tinut mortis sa ma vada dusa de-acasa. Ca se apuca de curatenia de primavara-vara si nu voia sa vad ca face totul in pripa si mai ales ca-l exploateaza pe fiu-meu. Ca acum are tot dreptul, nu... Bebele nu-i da voie sa se osteneasca prea tare. Asa ca am plecat. Cum v-am spus mai devreme, cu socrul si cu portbagajul plin. Si-am batut tara-n lung si-n lat, pe alocuri am mai impins si la masina, la batranica noastra pe care n-am mai pus-o de mult sa faca atata treaba si ne-am oprit pe la toate rudele care ne asteptau (sau nu) cu masa pusa...

Sa va spun cum a fost cand ne-am apropiat de Chiojdeni, un satuc prin Muntii Vrancei, pe unde si-a adus aminte domnul socru ca are nu stiu ce matusa pe care n-a mai vazut-o de vreo sapte ani. Pai, cum sa fie? Ni s-a oprit masina, a cazut planetara si-am legat-o cu sarma... Si sa ma fi vazut atunci cum impingeam cu putere, de mi se stricase coafura si m-am ales si c-o pata de ulei pe taior. Cand in sfarsit am ajuns, tanti Anisoara n-a prea inteles ce e cu noi. Dar ne-a pus fara prea multa vorba la masa si uite-asa, de foame, am mancat cu pofta o portie zdravana de placinta cu branza, bunicica, dar cam prea sarata. Ca pe domnul socru nici nu l-am lasat sa guste, ca e cu tensiunea... S-a uitat biata femeie la noi, ne-a pus vreo doua sticle cu tuica de pruna si ne-a zis sa ne ducem ca se lasa inserarea. Si tot asa. De am ajuns pana la Iasi, la alte rude, mai pricopsite, dar de astea va povestesc alta data. Am umblat asa prin tara cam cat am socotit eu ca-i ia nora-mii sa termine curatenia.

Cand am ajuns inapoi acasa, nora-mea mai avea doar "de finisat" cate ceva, spunea ea, mie, in schimb, mi se parea ca de-abia ar fi trebuit sa se apuce de treaba, dar ma rog, asta e o problema de perceptie... Si nici nu se simtea prea bine, ca nu mai mancase ca lumea de cand plecasem eu de-acasa. I-am facut la repezeala cate ceva pe baza de branza de vaci, ca la starea ei e numai buna. O crema de branza cu ardei si ceapa verde, o alta crema de branza cu vanilie si capsuni si niste pateuri umplute cu branza dulce si masline. Si am terminat si "de finisat" casa... Ca, de, asa-s copiii. Dar sa vedeti ce-o sa m-astepte de-acum incolo...

CREMA DE BRANZA CU CAPSUNI
Se iau 250 de grame de branza de vaci dietetica si se adauga trei linguri cu frisca si trei pliculete cu zahar vanilinat. Apoi se adauga putina coaja rasa de la o lamaie si putina zeama. Se amesteca bine si apoi se pun 50 de grame de stafide. Capsunile, daca sunt mai tari, le puteti adauga in compozitie, daca nu, le serviti alaturi de crema de branza. Cu acest amestec puteti umple si clatite.

CREMA DE BRANZA CU ARDEI
Se iau 250 de grame de branza de vaci dietetica si se amesteca bine cu cinci linguri cu smantana si una cu iaurt, se adauga putina branza sarata rasa si putin cascaval si se omogenizeaza amestecul. Se spala cateva fire de ceapa verde si se taie rondele, putin marar verde si un ardei rosu gras taiat cubulete. Puteti adauga si cateva rondele de masline verzi umplute cu gogosari. Cu amestecul acesta puteti umple si pateuri.
×
Subiecte în articol: brănză