x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dineul de învestitură

0
Autor: Tudor Cires 21 Ian 2009 - 00:00

America. O tradiţie a început acum 111 ani! La 20 ianuarie, după ce noul preşedinte ales depune jurământul, este însoţit la Capitoliu, pentru tradiţionalul dineu oficial de învestitură, găzduit de Comitetul pentru Ceremonii Inaugurale. În 1897, Comitetul Senatorial îl onora pe preşedintele McKinley, oferind un dineu oficial pentru el şi alţi oaspeţi prezenţi la Capitoliu.



Timp de o jumătate de secol, înainte de aceasta, preşedintele nou ales obişnuia să părăsească Capitoliul, după ceremonia inaugurării, îndreptându-se spre Casa Albă, pentru a participa la o cină oferită de fostul preşedinte şi de prima sa doamnă, înainte ca aceştia să părăsească, definitiv, reşedinţa prezidenţială. Tot pe atunci, din faţa Casei Albe, pe Pennsylvania Avenue, începea parada (al cărei traseu, cu timpul, a devenit tot mai lung).

Pagini de istorie
După ce în 1901 preşedintele şi-a ţinut discursul la Capitoliu şi a luat masa, parada... a întârziat! Cum poporul nu putea fi privat de "spectacol", în 1905 dineul "s-a reîntors" la Casa Albă, în speranţa că parada va putea începe mai devreme. Organizatorii şi-au îndreptat atenţia mai mult către reducerea duratei paradei, decât a dineului inaugural. Astfel că, în secolul al XX-lea, arta organizării acestui eveniment a progresat, iar dineurile de la Casa Albă au devenit din ce în ce mai elaborate.

În 1945, preşedintele Roosvelt a avut peste 2000 de invitaţi la ultimul dineu post-inaugural ţinut la Casa Albă. Patru ani mai târziu lucrurile aveau să se schimbe din nou. Secretarul Senatului, Leslie Biffle, a oferit atunci un mic prânz pentru preşedintele Truman, în sala de recepţii de la Capitoliu. Ei au mâncat curcan de Carolina de Sud, jambon de Smithfield, salată de cartofi şi plăcintă de dovleac. Abia în 1953, Comitetul pentru Ceremonii a reînnoit tradiţia găzduirii, la Capitoliu, a dineului inaugural pentru preşedinte, vicepreşedinte şi soţiile lor, pentru liderii Senatului, membrii Comitetului şi pentru alţi invitaţi. În 1953, preşedintele Dwight Eisenhower, dna Eisenhower şi cei 50 de musafiri ai Comitetului pentru Ceremonii au mâncat, printre altele, supă-cremă de pui şi şunculiţă la cuptor cu piure de cartofi.

De atunci şi până azi, Comitetul a organizat dineul inaugural pentru nouă preşedinţi. În termeni tehnici, bucătăria dineului reflectă caracterul de gală al ceremoniei de inaugurare a noului preşedinte, iar masa propriu-zisă este, de regulă, întreruptă de spiciuri, de oferirea unor cadouri simbolice din partea Comitetului şi de toasturi pentru noua administraţie.

Balul inaugural
Acest dineu oficial nu este singurul eveniment prilejuit de învestitura în funcţie a unui preşedinte american. Acum 220 de ani, în ziua de 7 mai 1789, la o săptămână de la învestirea lui George Washington, în New York City, susţinătorii acestuia au organizat un bal în onoarea lui. Cu tot acest promiţător început, abia în 1809, după învestirea preşedintelui James Madison, la Capitoliu, această tradiţie a prins viaţă. În acea noapte, Prima Doamnă, Lady Dolley Madison, a făcut oficiile de gazdă a galei desfăşurată la Long's Hotel. Patru sute de invitaţii au fost vândute, cu câte 4 dolari fiecare. În 1833, două baluri au fost organizate pentru preşedintele Andrew Jackson: unul, la Carusi's Assembly Rooms şi celălalt la Central Masonic Hall.

Din arhivele Comitetului pentru Ceremonii Inaugurale aflăm că balul s-a transformat, repede, într-un tablou anticipat al societăţii din Washington, iar desfăşurarea lui a devenit un prim topic al discuţiilor de tot felul. Organizatorii au căutat şi o clădire în care să încapă cât mai multă lume. Temporar, în 1849, a fost ridicată o construcţie, în Piaţa Justiţiei. Dar, o dată cu învestirea lui James Buchanan, în 1857, ideea unor baluri multiple a fost abandonată pentru aceea a unui bal unic, grandios, la care să participe mii de invitaţi. A fost construită, aşadar, o altă sală. Mare!

Balul însemna, în linii mari, dans şi mâncare. Potrivit decontului de cheltuieli de la vremea respectivă, s-au consumat 15.000 de litri de vin, stridii de 3.000 de dolari, 500 kg de salată de pui, 1.200 kilograme de îngheţată, 60 de oi, 75 de spate de viţel, 125 de limbi de vacă... În 1865, după a doua învestire a preşedintelui Abraham Lincoln, balul a avut loc în salonul Patent Office. A fost pentru prima dată când s-a folosit o clădire guvernamentală pentru această ceremonie.

Când bal, când ba…
Ce mai aflăm din documentele Comitetului pentru Ceremonii Inaugurale? Următorul bal, cel pentru preşedintele Ulysses S. Grant, a produs  un dezastru. Vremea era deosebit de rece şi a ieşit în evidenţă că structura construcţiei nu avea izolaţie şi nici încălzire. Invitaţii au dansat, transpiraţi, în haine subţiri, mulţi s-au îmbolnăvit, mâncarea a fost şi ea rece, iar canarii au îngheţat în coliviile decorative. Următoarele baluri (1885-1909) au fost ţinute în clădirea Muzeului Naţional şi la Pension Building. În 1913, preşedintele Woodrow Wilson a fost de părere că balurile costă prea mult şi a cerut Comitetului anularea petrecerii. Washingtonul nu mai pierduse un bal inaugural din 1853, când preşedintele Franklin Pierce fusese în doliu după pierderea fiului său. Numeroşi locuitori au fost foarte dezamăgiţi de decizia lui Wilson. Un alt preşedinte căruia nu i-au plăcut balurile a fost Warren G. Harding, care a cerut şi el Comitetului anularea balului şi a paradei, în 1921, vrând să dea, astfel, un exemplu de simplitate şi de spirit de economie. Următoarele inaugurări (pentru Calvin Coolidge, Herbert Hoover şi Franklin Roosevelt) au folosit acest trend, cu baluri de caritate.

Preşedintele Harry Truman a readus americanilor, în 1949, genul de bal la care sperau. Dwight Eisenhower, în 1953, a adăugat un al doilea eveniment de acest gen, din cauza cererii mari de invitaţii, iar patru ani mai târziu tot pentru el s-au organizat patru baluri. Kennedy ajunge la cinci, în 1961. Preşedintele Carter a încercat să facă şi mai populare aceste baluri, numindu-le "petreceri" şi fixând o taxă de intrare nu mai mare de 25 de dolari, iar la al doilea mandat inaugural al preşedintelui Clinton, în 1997, numărul balurilor ajunsese deja la 14. George W. Bush a cerut, la învestirea sa, în 2001, reducerea lor la patru. În 2005, la al doilea mandat al său, au fost, totuşi, cinci baluri oficiale.

Bufet generos
Dineul inaugural al preşedintelui Abraham Lincoln, ce a avut loc la 6 martie 1865,  a rămas în istorie, atât prin preparatele sale, cât mai ales prin numărul mare de persoane care au ţinut cu orice preţ să guste din deliciile pregătite special pentru această ocazie. Organizatorii dineului s-au gândit ca toate mâncărurile să fie aşezate pe mese somptuos decorate, astfel încât prima impresie era cea unui bufet extrem de generos. După mai multe ore de dans, atunci când s-a anunţat că urmează servirea cinei, invitaţii s-au îmbulzit să guste din toate. Îngrămădeală, agitaţie. Care au fost preparatele care "au încins spiritele"? La aperitiv: tocană de stridii, broască ţestoasă, stridii murate. Au urmat: friptură de vacă, file de vacă, friptură de vită englezeasă, sau ŕ la mode, picioare de vită, friptură de vită Malakoff, curcan şi pui la cuptor, fazan, prepeliţă, căprioară, paté de foie gras, paté de raţă cu aspic, salată de homari şi de pui. La desert s-au servit mai multe feluri de tarte (ŕ la Nelson, ŕ l’Orleans, ŕ la Portugaise, ŕ la Vienne), prăjituri, jeleuri, şarlote, îngheţate (de vanilie, lămâie, cafea, ciocolată, migdale, Maraschino), fructe şi ciocolată. (S. Chiriac)

Beef ŕ la mode
Ingrediente: două kilograme pulpă de vită, o lingură de unt, bulion de vită, un sfert de cană de sos de roşii, o linguriţă şi jumătate de sare, o linguriţă de cimbru uscat, piper, un morcov, o ţelină, o ceapă, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două căni de vin roşu sec.

Preparare: Mai întâi se marinează pulpa de vită de pe o zi pe alta. Se şterge cu un şervet absorbant şi se prăjeşte pe ambele părţi. Se pune carnea într-un vas şi se toarnă peste ea marinata. Se sotează legumele şi se pun peste carne. Se îndepărtează grăsimea şi se toarnă sucul de roşii şi bulionul. Se acoperă şi se lasă la foc mic timp de opt ore, sau până când se înmoaie carnea. Se scoate carnea pe un platou, iar sosul se toarnă într-un vas şi se lasă la fiert până când poate fi turnat în două căni.

Citeşte mai multe despre:   preşedintele,   comitetului,   baluri,   meniuri prezidenţiale,   inaugural

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență
Jocurile de tip slot machine sunt dintre cele mai populare la cazinouri, iar istoria lor începe în urmă cu mai bine de 130 de ani.   Primul aparat de sloturi clasic a fost inventat de americanul Charles...

Performax - Cel mai tare produs pentru bărbați

Performax - Cel mai tare produs pentru bărbați
Galerie Foto Cum poți avea o viață sexuală activă indiferent de vârstă?   Știm că sexul, nu mai este de mult un subiect tabu, face parte din viața noastră, este ceva normal și firesc și în plus, aduce...

Iarna aceasta stăm acasă

Iarna aceasta stăm acasă
Galerie Foto Ne pregătim cu toţii pentru o perioadă lungă şi complicată, în care ar fi minunat să ne simţim cât mai bine în casele noastre. Aşa că, până vine frigul, mai avem un pic de timp să ne pregătim vizuinele...

Cum sa alegi un ulei CBD de cea mai buna calitate?

Cum sa alegi un ulei CBD de cea mai buna calitate?
Galerie Foto Anii recenti au vazut o adevarata transformare a industriei canepii, aparand fel si fel de produse pe baza de cannabis, la nivel mondial. Dintre acestea, poate ca cel mai popular este uleiul de canabis, cunsocut si...

Chefi la cuțite - lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite - lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Care este secretul cremelor antirid

Care este secretul cremelor antirid
Observăm în ultimul timp o răspândire din ce în ce mai mare a cremelor care promit tinerețea veșnică și o piele ca de bebeluș, însă care nu se dovedesc a fi decât niște promisiuni deșarte. Cu toate...
Serviciul de email marketing furnizat de