x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Divers, echilibrat, aromat

0
Autor: Simona Chiriac 01 Oct 2008 - 00:00

Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere.



Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere. Bucătăria rămâne o parte esenţială din specificul fiecărei ţări, regiuni sau culturi. Aşadar, dacă ar trebui să descriu mâncarea thailandeză, aş putea să vorbesc şi despre bucuria şi împăcarea cu care thailandezii îşi trăiesc viaţa. Despre culorile care nicăieri nu sunt mai vii sau despre aromele care niciunde nu sunt mai puternice. Cum este mâncarea thailandeză? Extraordinar de diversă. O bogăţie de ingrediente, ale căror nume îţi ia ceva timp să le înveţi, dar al căror gust îl deprinzi deîndată. Bucătăria e atât de echilibrată, încât ai impresia că a găti thailandez presupune să fii nu numai bucătar, ci şi om de ştiinţă. Fiecare ingredient este pus în evidenţă sau i se estompează proprietăţile, prin adăugarea altora într-o anumită cantitate. Foarte aromată, încât se transformă de fiecare dată într-o experienţă nouă. Este o bucătărie care trebuie încercată cu toate simţurile…

Mingiuţe din nucă de cocos

Ingrediente: 300 ml apă, 300 g zahăr, 275 g nucă de cocos rasă.

Preparare:
Într-o tigaie se pun apa şi zahărul. Se lasă la fiert până când se formează un sirop mai gros. Se adaugă miezul de nucă de cocos şi se mai lasă să fiarbă până când siropul aproape s-a evaporat. Se pun 12 linguri pline de compoziţie pe o tavă de metal, apoi se modelează în formă de mingiuţe. Se lasă să se răcească timp de o oră şi jumătate şi se servesc la temperatura camerei. Se poate adăuga colorant alimentar.

Salată de peşte şi mango

Ingrediente: două fructe de mango mici, doi castraveţi mici, un ardei gras (copt, descojit şi tăiat fâşii), 50 g fire de mentă verde, 50 g fire de coriandru, 80 ml suc de limetă, 5 g ghimbir ras, 30 ml sos de peşte, 30 ml sos de chili dulce, 15 g zahăr de palmier sau brun, 4 fileuri de peşte (260 g fiecare), 5 ml ulei de alune, 30 g alune nesărate şi tocate mare.

Preparare: Se descojesc fructele de mango şi se taie miezul în fâşii. Castraveţii se taie şi ei în fâşii, pe lungime, şi se pun apoi într-un vas alături de ardeiul gras, menta şi coriandrul. Se amestecă şi se lasă salata în frigider. Într-un borcan cu capac etanş se pun sucul de limetă, ghimbirul, sosul de peşte şi cel dulce de chili, zahărul de palmier şi se omogenizează foarte bine. Se încinge pe foc o tigaie, apoi se aşază fileurile de peşte ce au fost date mai întâi prin ulei de alune. Se lasă 3-4 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. Se împarte salata în patru porţii, se aşază pe farfurii, iar deasupra se pune câte un file de peşte. Se toarnă sosul de salată şi se decorează cu alune sfărâmate.

Supă de banane

Ingrediente: o lingură de ulei de alune, 50 g ceapă verde feliată, 25 g usturoi feliat, 200 ml lapte de cocos, 400 ml supă vegetală, un sfert de linguriţă de piper alb măcinat, 3 linguriţe de sos de soia, un sfert de linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de zahăr, o banană mare curaţată şi tăiată oblic, un ardei mare chili tăiat oblic, frunze de coriandru, două limete tăiate în jumătate, o ceapă verde tăiată în fâşii.

Preparare: Se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc ceapa verde şi usturoiul la foc iute. Se adaugă celelalte ingrediente şi se mai ţine pe foc încă 5 minute. Această supă poate fi servită aşa sau pasată. Pentru a o pasa, se păstrează un sfert din banană şi ardei chili, apoi restul de supă se mixează într-un blender. Se pune din nou amestecul în oală, se adaugă restul de banană şi de ardei chli şi se încălzeşte timp de 3 minute. Se serveşte fierbinte, decorată cu frunze de coriandru, limete şi ceapă verde.

Orez lipicios cu mango

Ingrediente: 600 g orez glutinos, pus la înmuiat timp de cel puţin 6 ore, 150 g zahăr, 300 ml lapte de cocos, două fructe de mango.

Preparare:
Se scurge foarte bine orezul. Se fierbe la aburi timp de 30 de minute, amestecând din când în când ca să fie bine făcut. Între timp se omogenizează zahărul şi laptele de cocos. Se amestecă orezul şi compoziţia de cocos, se pune pe foc şi se lasă până când devin cremoase. Se acoperă cu un capac şi se ţine vasul la temperatura camerei timp de o jumătate de oră. Se face o movilă de orez pe farfurie şi se aşază lângă ea feliile de mango.

Creveţi cu usturoi

Ingrediente: 5 căţei de usturoi tăiaţi mare, 15 rădăcini de coriandru, 10 boabe de piper negru, o lingură şi jumătate de ulei de florea soarelui, 500 g creveţi fierţi, două linguri de supă de peşte sau apă, o lingură de sos de stridii, o lingură de sos de soia, frunze de coriandru.

Preparare:
Cu ajutorul unui mojar şi a unui pistil se pisează rădăcinile de coriandru şi usturoiul până când se obţine o pastă. Se adaugă boabe de piper şi se pisează în continuare. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se căleşte pasta de usturoi, la foc mediu, timp de 1-2 minute, până când se simte aroma foarte bine. Se adaugă creveţii, supa, sosul de stridii şi cel de soia, se amestecă timp de 2-3 minute sau până când creveteţii încep să se desfacă şi devin roz. Se decorează cu câteva frunze de coriandru şi se serveşte imediat.
Citeşte mai multe despre:   pană,   peste,   ingrediente,   cocos,   caiet de retete,   coriandru

 



Mai multe titluri din categorie

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...
Serviciul de email marketing furnizat de