x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dor nebun de vara

Dor nebun de vara

de Veronica Guzun    |    02 Noi 2005   •   00:00
Dor nebun de vara
BARUL CASEI
Atentie! Ne adresam celor mai pretentiosi cititori ai nostri! Celor care, de-i toamna, iarna, daca au pofta de ceva, nu ezita sa-si satisfaca dorinta. Si iata voua, care probabil aveti si oaspeti pe potriva de pofticiosi, va dau o reteta de cocteil din capsune si votca, iar ca sa nu ii supar pe alti doritori, va recomand sa pastrati reteta pentru primavara, fiindca, asa cum stiti, numai maine nu-i pomaine.

ALTERNATIVA. Dar daca nu aveti rabdare pana atunci, nu-i bai, puteti prepara un cocteil asemanator doar inlocuind capsunele cu bobite de struguri. In acest caz, va trebui sa-i alegeti pe cei care nu au coaja groasa, si este de dorit sa taiati in doua bobita pentru a scoate mai usor semintele cu ajutorul unei scobitori.

DE TOAMNA. Iar ca sa ma asigur ca absolut toti isi vor gasi un cocteil pe gustul lor in aceasta pagina, va dau si o reteta de bautura in amestec, nealcoolizata, din fructe de toamna. Pentru a o prepara aveti nevoie de cinci mere ionatane, doua pere bine coapte, trei gutui, jumatate de kilogram de morcov, patru caise sau piersici din compot, zeama de la doua lamai. Procesul de preparare este urmatorul: gutuile si merele se spala, se curata de cotoare si se taie felii. Acestea se fierb pana se inmoaie, apoi se transforma in piure impreuna cu piersicile sau caisele. Perele se zdrobesc (crude) cu mixerul sau cu furculita, iar din morcovi se stoarce zeama (prin radere si presare sau cu ajutorul storcatorului de fructe). Se amesteca bine totul si se adauga zeama de lamaie. Acest amestec este prea gros pentru a fi baut, de aceea se recomanda sa se dilueze cu zeama de compot. Se serveste rece, in pahare inalte, ornate cu felii de lamaie. Aceasta bautura va asigura necesarul zilnic de vitamine de care avem atat de mult nevoie, mai ales acum, cand incepe sezonul rece.

COCTEIL CU CAPSUNE SI VOTCA


  • INGREDIENTE: 400 g capsune, 12 cl de votca, 60 g zahar pudra, un limete, doua crengute de rozmarin.
  • PREPARARE: Intr-o cratita puneti la fiert 25 cl de apa cu zahar si o crenguta de rozmarin. Stingeti focul si lasati sa se infuzeze timp de zece minute. In alt vas spalati, curatati si taiati capsunele in patru. Stoarceti lamaia. Varsati siropul de rozmarin peste capsune si adaugati sucul de limete. Turnati deasupra votca si repartizati continutul in pahare cu picior inalt. Decorati cu rozmarin si serviti rece.
  • ×