x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Echipaj alb-rosu

Echipaj alb-rosu

de Vanda Georgia Ionitoiu    |    29 Iun 2005   •   00:00
Echipaj alb-rosu

E prezent in fiecare magazin, nu lipseste de pe mese si e principalul responsabil cu buna-dispozitie de la petreceri. Cu siguranta, ai ghicit la ce ma refer! La vin, bineinteles!
Probabil ca l-ai boscorodit de multe ori, intrebandu-te de ce ti se face rau taman dupa o noapte careia nu ai nimic sa-i reprosezi! Poate doar cele cateva pahare de vin, care, apropo, fac adevarate minuni pentru sanatate. Dar numai daca stii secretul: cumpatarea si… alegerea potrivita.

INTRE CULOARE… De ce alegerea potrivita? Pentru ca nu toti ne putem bucura de placerea gustului fara sa ne gandim la consecinte. Daca ai nivelul colesterolului ceva mai ridicat, apeleaza cu incredere la vinul rosu. Acesta este superior celui alb sau roz... pentru ca strugurii negri, din care se face acest tip de vin, au in compozitia lor substante ce previn formarea trombilor si scad colesterolul. Efectul benefic al acestui vin asupra organismului este insa conditionat de doua elemente esentiale. Primul este consumul moderat al licorii, altfel risti sa fii exemplul viu al zicalei "ce-i prea mult strica". Celalalt tine de modalitatea de productie si de vechimea vinului. Adica, cu cat este mai tanar, cu atat e mai proaspat si actioneaza in mod direct si benefic asupra organismului. O data cu invechirea, compusii sai antioxidanti se deterioreaza, iar degustarea sa este din ce in ce mai delicata pentru organismele cu probleme.

…SI SAVOARE. Daca nu esti un mare "sustinator" al vinului rosu, mai ai doua optiuni: cel alb si roz...-ul. Desi nici unul dintre acestea nu se ridica la standardele celui rosu, aceste vinuri sunt de multe ori preferatele celor care doresc ceva mai slab, sau, in cazul roz...-ului, mai parfumat. Savoarea unui vin alb este mult mai bine apreciata de catre doamne, care sunt tentate sa il considere mai rafinat si cu un parfum mult mai subtil decat al "fratelui" sau. Se stie insa ca cel alb nu are aceleasi efecte terapeutice si nici nu contine multe taninuri, adica substante care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculatura intestinala. Echipajul alb-rosu e un competitor important cand e vorba de sanatatea noastra. Un pahar cu vin contine 100 de calorii, de aceea este recomandat sa nu se consume mai mult de 6-7 pahare de vin pe saptamana, "repartizate" pe mai multe zile.

SANATATE LA PAHAR
Se iau cateva tulpini de patrunjel, se pun intr-un litru de vin natural si se adauga doua linguri cu otet. Se lasa la fiert 10 minute, se adauga 300 de grame de miere si se lasa inca 5 minute. Se filtreaza si se trage in sticle clatite inainte cu putin alcool.
Se astupa bine!

×