x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Energie - Caisa romantica

Energie - Caisa romantica

de Carmen Dragan    |    20 Aug 2006   •   00:00
Energie - Caisa romantica

Ultimele caise ale verii au poposit in tava, intr-o combinatie calda, pentru a ne reda tineretea.

Iata cum incepea o poezie pe care am citit-o zilele trecute: "Floarea mea de cais inflorise ciudat/ Din matase de gand nepatat/ Si-adunase-n petale/ Mangaierea ei moale/ Luminand a sarut sidefat". Mi-am amintit de prima dragoste si asa m-am intors in timp si am pornit pe drumul caisei...

ISTORIE. Povestea incepe acum mai bine de 3.000 de ani, pe coastele montane din China, unde caisii au inceput sa creasca in stare salbatica. S-au raspandit foarte repede, la inceput in Armenia si apoi au ajuns in toate tinuturile europene. Se spune ca Alexandru cel Mare, intr-o expeditie in Asia, ar fi descoperit parfumul fructelor galbene-portocalii dulci. Si a adus in Europa cativa lastari. In Roma Antica, aceste fructe erau numite "fructe precoce", pentru ca erau primele care se coceau. De altfel si copacul este primul care infloreste si in care ne agatam primavara firele de martisoare. Astazi sunt peste 6.000 de soiuri de caisi in toata lumea.

FRUCTUL MINUNE. Despre primele fructe ale verii se spune ca incetinesc procesul de imbatranire. Ele sunt o sursa dulce de sanatate, pentru ca sunt bogate in vitamine. Sunt recomandate si in cazuri de anemie, fiind un fruct nutritiv si energizant. E bine sa le servim atunci cand vrem sa "indulcim" dispozitia cuiva sau cand vrem sa inspiram romantism si pasiune in cuplu. Fie proaspete, in compot, in dulceata, in tarte sau sub forma de sirop, au acelasi efect. Eu am ales sa fac o tarta. Cu care astept persoanele pe care le iubesc. Am reteta de la mama mea si a avut efect intotdeauna. Ca si versurile: "Mireasma de caisa ma alinta... / Iar gustul e placerea din iubiri."

Tarta cu caise ca la mama acasa

INGREDIENTE: 500 g zarzare, 8 oua, 12 linguri cu zahar, 15 linguri cu faina, 6 linguri cu apa, 4 linguri cu ulei, o lingura cu bicarbonat, zeama de lamaie.

PREPARARE: Galbenusul se amesteca bine cu zaharul. Se adauga faina, apa, apoi bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Separat se bat ouale spuma. Se incorporeaza usor spuma in compozitie. Se pune ulei in tava. Apoi se asaza jumatatile de zarzare, peste care se presara zahar si se toarna compozitia. Se da la cuptor pentru 30 de minute.
×
Subiecte în articol: bucataria de week-end