x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Esente tari. Arome de Crăciun

Esente tari. Arome de Crăciun

de Magda Cristina Ursache    |    24 Dec 2013   •   23:17

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători. Este un moment de bucurie în care ne întâlnim cu familia şi ne bucurăm de cadouri. Şi pentru Jamie Oliver Crăciunul este o sărbătoare specială. Dar pentru el, mai mult decât doar mulţumirea de a-şi revedea familia, Crăciunul aduce o altă satisfacţie: aceea de a prepara şi a se bucura de o masă îmbelşugată şi deosebită.



Sărbătoare specială
Anul acesta, Jamie pregăteşte un Crăciun special. Va filma o mini-serie de televiziune ce va fi difuzată în săptămâna de dinaintea sărbătorii unde va încerca să ne înveţe cum să preparăm totul din timp pentru a avea cât mai puţine griji. Şi site-ul lui are o secţie specială de Crăciun în care Jamie merge pe aceeaşi idee de a uşura munca gospodinelor sau... gospodinilor. Veţi găsi acolo sfaturi şi reţete care vă vor transforma Crăciunul într-o sărbătoare minunată. De la reţete tradiţionle pentru Crăciunul britanic, precum curcanul umplut, la diverse alternative care de care mai exotice, precum o reţetă pentru tort de spaghete sau o salată de curcan de inspiraţie asiatică, toate sunt garanţia unui Crăciun special. Jamie nu i-a uitat nici pe cei care plănuiesc să organizeze o petrecere mai fastuoasă - sau mai puţin fastuoasă, aşa că are sfaturi şi despre aşezarea mesei, decorarea casei, pregătirea unor feluri de mâncare pentru un număr mare de oameni şi băutură. Desigur, insistă că sărbătoarea are ca scop principal reunirea cu familia, aşa că, în stilul său caracteristic, propune şi o serie de reţete foarte simple şi uşor de preparat pentru toţi cei care nu au timp sau nu se pricep în bucătărie, dar care vor să aibă parte de aceeaşi magie pe care o aduce în plus mâncarea bună. Şi deoarece Crăciunul este o sărbătoare a surprizelor, Jamie are şi el una: a pregătit un concurs la care pot participa toţi cei care îi accesează site-ul, premiile constând în produse "J.me".

Porc la tigaie
Ingrediente: ulei de măsline, două cepe roşii, curăţate şi tocate, două căţei de usturoi tocaţi, 1,5 kg pulpă de porc, cea mai bună pe care ţi-o poţi permite, dezosată, fără piele, rulată şi legată, sare şi piper măcinat, frunze de cimbru proaspăt, două pachete de unt, 6 stafide tăiate pe jumătate, două pahare de vin de Marsala, 275 ml de supă de pui, opţional, trei linguri de smântână.

Preparare: Încălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius. Ia o tigaie de dimensiune potrivită, toarnă puţin ulei de măsline şi căleşte puţin ceapa şi usturoiul până se înmoaie. Condimentează porcul cu sare, piper şi cimbru. Împinge ceapa într-o parte a tigăii, adaugă un pachet de unt şi prăjeşte puţin porcul în el pe toate părţile. Amestecă stafidele tăiate cu ceapa, toarnă un pahar de vin de Marsala peste porc şi pune şi restul untului. Ia o bucată suficient de mare de folie de aluminiu, ţine-o puţin sub apă rece şi apoi acoperă carnea şi ceapa cu ea. Aceasta va ajuta la păstrarea frăgezimii cărnii. Pune tigaia la cuptor. După 20 de minute dă folia de-oparte, întoarce carnea pe partea cealaltă, având grijă să fie acoperită de sos şi toarnă şi celălalt pahar de vin. Pune o altă folie deasupra şi mai lasă la cuptor 30-40 de minute. Verifică dacă carnea s-a gătit, pune-o pe o farfurie şi aşteaptă 15 minute să se răcească înainte de a o tăia. Cât se răceşte carnea, termină sosul adăugând peste ce a rămas în tigaie, după ce ai înlăturat grăsimea în exces de deasupra, supa de pui şi lasă totul pe foc 10 minute. Verifică dacă mai are nevoie de sare sau piper şi adaugă şi smântâna dacă foloseşti.

×
Subiecte în articol: esenţe tari