BARUL CASEI
Povestea bauturii dublu distilate a inceput pe mare. Se spune ca danezii cumparau vin din Franta si il transportau in corabii, pentru a-l vinde in Olanda. Un comerciant mai ingenios a distilat vinul, pentru a-i reduce din volum, cu scopul de a-l dilua la destinatie. Intamplarea a facut ca cineva sa guste bautura concentrata inainte de a i se turna apa si sa remarce ca este foarte buna. Astfel, a aparut o noua bautura, care a capatat denumirea de "bradwjin" (vinars). In timp, numele i s-a schimbat in Brandy. Aceasta intamplare a avut loc in secolul al XVI-lea. De atunci, pana in zilele noastre aceasta metoda de "concentrare" a vinului s-a dezvoltat atat de mult, incat aproape fiecare tara are cate o bautura dublu distilata. Cel mai interesant este faptul ca aceste tarii se prepara si din fructe, grane, trestie de zahar, struguri. Sub palaria "brandy" intra o gama larga de produse: palinca romaneasca, grappa italiana, framboise frantuzesc, pisco peruan, metaxa greceasca. Toate acestea sunt bauturi dublu distilate care se prepara dupa aceeasi metoda ca si brandy-ul. Cel mai nobil produs din aceasta categorie diversa ca un camp inflorit ramane Cognacul frantuzesc.
Putem spune astfel ca orice coniac este un brandy, dar nu orice brandy este coniac. Totusi, doar americanii au pastrat denumirea de Brandy pentru bautura tare si aromata. Astfel, Brandy, in tara tuturor posiblitatilor, este o licoare distilata din vin si invechita in butoaie de stejar.
Brandy-ul se serveste la temperatura camerei, se recomanda chiar ca paharul sa fie un pic incalzit in maini, pentru ca licoarea sa degaje intregul buchet. Desi este o bautura tare, se recomanda a fi servita cu ciocolata.
Brandy Julep
Ingrediente: 75 ml Brandy, o lingurita cu zahar tos, 4 frunzulite de menta, cuburi de gheata. Preparare: Intr-un pahar inalt se pun doua cuburi de gheata, deasupra se toarna Brandy si zaharul. Se amesteca bine cu o lingurita. Bautura se orneaza cu frunzulite de menta.Citește pe Antena3.ro
Brandy sour
Ingrediente: 75 ml Brandy, 30 ml suc de lamaie, jumatate de lingurita cu zahar tos, o felie de portocala. Preparare: Toate ingredientele se amesteca intr-un shaker in care se adauga si putina gheata pisata. Rezultatul se toarna intr-un pahar de Martini. Se orneaza cu felia de portocala.Lalea
Ingrediente: 35 ml Brandy de caise, 15 ml Brandy de mere, 15 ml suc de lamaie, 15 ml vermut dulce. Preparare: Ingredientele se amesteca intr-un shaker cu cuburi de gheata. Amestecul se toarna intr-un pahar de cocteil cu picior inalt. Se serveste imediat.