x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fericirea din mâncare. Condimentele și alimentele care ne schimbă starea de spirit

Fericirea din mâncare. Condimentele și alimentele care ne schimbă starea de spirit

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2024   •   14:00
Fericirea din mâncare. Condimentele și alimentele care ne schimbă starea de spirit
Sursa foto: Jag_cz/Shutterstock / Jag_cz

Mâncarea este foarte importantă pentru sănătatea organismului însă anumite condimente și alimente ne induc și o stare de fericire.

Acecastă teorie aparține medicului Bernard Fontanille si jurnalistei Laurence Grezaud, care o dezvoltă în cartea “Alimentele care aduc fericire”, potrivit Le Parisien.

Printre fructele care induc starea de bine se află bananele, datorită conținutului de magneziu și triptofan. Și avocado are efecte benefice asupra hipertensiunii, colesterolului și diabetului, dar contribuie și la menținerea moralului ridicat datorită tirozinei.

Totodată, ficatul și morunul ne ajută să fim mai bucuroși. 

Un alt aliment este ciocolata neagră care stimulează capacitățile cerebrale, dar are și un efect euforizant. 

“Ciocolata ne dinamizeaza datorita prezentei unor substante stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (in cantitate mai mica decat in cafea si ceai) si mai ales teobromina, stimulent mai usor decat cafeina, dar care actioneaza mai mult timp”, arata autorii cartii.

În privința condimentelor, șofranul are puternice calități antidepresive. 

“Utilizarea terapeutica a sofranului are cateva mii de ani, el fiind considerat de multa vreme condimentul fericirii in medicina traditionala orientala”, se mai spune în carte, conform exquiz.ro.

Șofranul în bucătărie

Poți împacheta firele în folie de aluminiu și le poți trece prin o sursă de căldură pentru a amplifica gustul, mai apoi adaugă legătura în mâncarea dorită și scoate-o la finalul rețetei. Înainte de a-l consuma este de preferat să-l prăjești sau să-l zdrobești într-un mojar pentru a-i lua aroma. Ce poți prepara cu el: orez cu piure, ciuperci cu șofran și mămăligă, tigaie picantă, pui cu legume, risotto cu șofran, biscuiți sărați cu șofran, orez cu șofran și cardamon, somon cu sos de portocale, spaghetti cu creveți, dovlecei și șofran, potrivit ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: fericire mancare alimente condimente