x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GARUM - condimentul fabulos al Antichității. Ce știm azi despre „potențiatorii de gust” ai anticilor

GARUM - condimentul fabulos al Antichității. Ce știm azi despre „potențiatorii de gust” ai anticilor

18 Oct 2015   •   11:35
GARUM - condimentul fabulos al Antichității. Ce știm azi despre „potențiatorii de gust” ai anticilor

 Chiar dacă ți se pare greu de crezut, și Antichitatea a avut... potențiatori de gust. Ingrediente super-concentrate, care erau folosite pentru a da gustul dorit mâncărurilor. Scrierile antice le amintesc, iar arheologii au reușit chiar să le identifice, să le clasifice, să le... expună în muzee.

Delicate şi deloc efemere, amforele îşi dezvăluie astăzi secretele. Scoase din pântecele corăbiilor, de pe fundul mării unde au stat ascunse mii de ani sau de sub pământ, de sub ziduri de cetăţi trecute prin lupte, ele sunt martorele deloc tăcute ale altor vremuri.

Poveştile sunt scrijelite în lut, uneori în modelele ce le dau personalitate. Înăuntru se găseau cele mai importante mărfuri de schimb: ulei de măsline, cereale, vin, măsline culese din Grecia însorită sau garum din Imperiul Roman. Marile drumuri comerciale au unit Europa în Antichitate, iar amforele au găzduit tot ce avea fiecare popor mai de preţ. O întreagă lume prinde astăzi contur datorită siluetei graţioase a unei... amfore.

La Pompei, de sub cenuşa vulcanului care a nimicit o întreagă ci­vilizaţie au fost scoase la iveală amfore în care se păstra garum - condimentul fabulos al lumii romane.

Era obţinut din
................................................................................

Citește mai departe rețeta pe ANTENA SATELOR

×