x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomia in jurul lumii

0
Autor: Florina Grigorie 31 Iul 2008 - 00:00
Gastronomia in jurul lumii

Arta culinara reprezinta o parte importanta in cultura Orientului, bucataria asiatica fiind una dintre cele mai elaborate si sofisticate din lume.



Arta culinară reprezintă o parte importantă în cultura Orientului, bucătăria asiatică fiind una dintre cele mai elaborate şi sofisticate din lume.
Varietatea mîncărurilor constă în folosirea diferenţiată a mirodeniilor şi în combinarea minunatelor produse ale plantaţiei locale.
În Orient, natura a căutat parcă să înlocuiască lipsa de apă cu fructe acrişoare, zemoase, cum sînt lămîile, portocalele, strugurii. Este tipic faptul că fructele nu lipsesc de la nici o masă, iar uleiul de susan (tajin; tahini) predomină.
Aici, căldura din lunile de vară este potolită cu ceai cald foarte concentrat sau cu renumita cafea turcească parfumată şi aburindă, cu caimac. Totuşi, cea mai apreciată băutură rece este apa. Băuturile alcoolice sînt mai puţin folosite, deoarece sînt interzise de Coran, însă berea este consumată cu plăcere. Se spune că vechii egipteni ar fi preparat-o pentru prima oară.
Vă prezentăm în continuare reţete specifice cîtorva ţări orientale, pentru a vă provoca să le încercaţi în bucătăria dumneavoastră.


Turcia  - Imamul a leşinat (de mult ce a putut mînca)
Ingrediente: 800 grame de carne de vită, 375 ml de lapte, 150 ml de ulei de măsline, 4 vinete, 6 ouă, 3 roşii, o ceapă, două linguri de făină, pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Vinetele se spală, apoi se şterg şi se zvîntă bine. Se pun întregi în cuptor, la foc potrivit, pînă ce coaja se poate curăţa uşor. Se taie de-a lungul în felii, se sărează şi se lasă deoparte. Ceapa şi roşiile se taie mărunt şi se prăjesc în ulei, apoi se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi piperul.
Vinetele se presează puţin între palme şi fiecare felie se trece prin făină şi un ou. Apoi se pun la prăjit în ulei încins. Carnea se toacă şi se înăbuşă în ulei.
Într-o formă rezistentă la foc, se aşază straturi de vinete şi carne, ultimul strat fiind de vinete.
Celelalte 5 ouă se bat cu laptele şi se toarnă deasupra.
Se coace la cuptor timp de o oră, pînă cînd deasupra se formează o crustă galbenă.
Se serveşte cu salată verde.


Egipt - Salată Munkatschina
Ingrediente: 150 grame de măsline verzi, 4 portocale, 3 cepe mici, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă de coajă şi se taie feliuţe portocalele. Ceapa se taie felii subţiri. Se scot sîmburii de la măsline. Se amestecă ceapa, măslinele şi portocalele. Se adaugă sare şi piper după gust.


Siria - Supă de linte cu spanac
Ingrediente: 600 grame de linte, 100 grame de spanac, un litru şi 800 grame de apă, o lingură de susan, două cepe, o linguriţă de zeamă de lămîie şi o linguriţă de sare.
Preparare: Lintea se alege şi se spală. Ceapa se taie felii şi se rumeneşte în ulei încins. Apoi se adaugă lintea şi sarea, se amestecă şi se lasă să fiarbă jumătate de oră. După care spanacul se spală bine, se toacă şi se adaugă, lăsînd să mai fiarbă încă 15 minute.
Se potriveşte gustul cu zeamă de lămîie.


Iran  - Cotlet de berbec
Ingrediente: 4 cotlete groase de berbec, 4 jumătăţi de sardele, 4 frunze de mentă, 3 căţei de usturoi pisaţi, o roşie.
Preparare: Cotletele se curăţă de grăsime, care se taie cubuleţe şi se topeşte. Se taie cotletele de-a lungul, pînă la os şi se umplu cu cîte o bucată de sardea, o frunză de mentă şi cu cîte un sfert de roşie puţin călită. Se freacă cotletele cu usturoi pisat şi se prind cu o scobitoare. Se prăjesc pe ambele părţi, în grăsimea lor topită.
Se servesc cu sote de fasole verde.


Liban  - Tabbul
Ingrediente: 400 grame de grîu, 750 ml de apă, 100 ml de ulei de susan, 3 cepe, 3 roşii, o lingură de frunze de mentă, sare şi piper.
Preparare: Grîul se curăţă, se sfărîmă şi se ţine timp de o oră în apă rece, apoi se pune la fiert împreună cu menta, ceapa şi roşiile tăiate mărunt. Se adaugă uleiul, sarea şi piperul şi se fierbe pînă ce se înmoaie grîul.
Se serveşte rece.


Israel  - Kigl
Ingrediente: 300 grame de fidea, 250 grame de nuci măcinate, 40 grame de zahăr, 30 grame de unt, 3 ouă, 5 linguri de dulceaţă de trandafiri şi o linguriţă de scorţişoară pisată.
Preparare: Se fierb tăieţeii în apă şi se scurg bine, apoi se amestecă uşor cu ouăle, nucile, dulceaţa de trandafiri, scorţişoara şi zahărul. Se ia o formă rotundă, se unge cu unt şi se presară cu pesmet fin. Se pune compoziţia în formă şi se pune în cuptor la foc potrivit. Se coace pînă ce prinde crustă. Se scoate din formă şi se taie.
Se serveşte caldă.


Afganistan  - Ragu de vînat
Ingrediente: 800 grame de carne de vînat la alegere (căprioară, mistreţ, iepure, fazan), 40 grame de unt, 4 caise uscate, 8 prune uscate, 250 ml de lapte acru, o ceapă mare, un ardei gras, un vîrf de cuţit de scorţişoară, un praf de zahăr, un vîrf de cuţit de piper, un vîrf de cuţit de ghimbir măcinat.
Preparare: Se taie carnea cubuleţe. Ceapa se taie mai mare şi se prăjeşte în unt, apoi se adaugă carnea şi după cîteva minute ardeiul tăiat rondele, caisele tăiate în jumătăţi, prunele fără sîmburi şi mirodeniile. Se prăjeşte totul cîteva minute, apoi se toarnă laptele acru cît să acopere carnea. Cratiţa se acoperă şi se pune în cuptor, la foc potrivit, pînă ce carnea devine moale, iar laptele este absorbit.


Irak - Baclava cu smîntînă
Ingrediente: 500 grame de foi de plăcintă, 150 grame de nuci pisate, 150 grame de migdale pisate, margarină, smîntînă, sirop de zahăr.
Preparare sirop de zahăr: Se fierb 400 grame de zahăr vanilinat în 400 ml de apă.
Preparare: Se pun 5 foi de plăcintă într-o tavă şi se ung cu margarină şi smîntînă. Se pun deasupra încă 5 foi şi se procedează la fel, apoi se presară nucile şi migadalele. Aceste straturi se repetă, terminîndu-se deasupra cu foi. Cu un cuţit fierbinte înmuiat în margarină se taie în pătrăţele baclavaua şi se introduce tava la cuptor. După ce s-a copt, se lasă să se răcească, apoi se toarnă deasupra siropul de zahăr, fierbinte.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   grame,   ingrediente,   taie,   preparare

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de