x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomia in jurul lumii

0
Autor: Florina Grigorie 31 Iul 2008 - 00:00
Gastronomia in jurul lumii

Arta culinara reprezinta o parte importanta in cultura Orientului, bucataria asiatica fiind una dintre cele mai elaborate si sofisticate din lume.



Arta culinară reprezintă o parte importantă în cultura Orientului, bucătăria asiatică fiind una dintre cele mai elaborate şi sofisticate din lume.
Varietatea mîncărurilor constă în folosirea diferenţiată a mirodeniilor şi în combinarea minunatelor produse ale plantaţiei locale.
În Orient, natura a căutat parcă să înlocuiască lipsa de apă cu fructe acrişoare, zemoase, cum sînt lămîile, portocalele, strugurii. Este tipic faptul că fructele nu lipsesc de la nici o masă, iar uleiul de susan (tajin; tahini) predomină.
Aici, căldura din lunile de vară este potolită cu ceai cald foarte concentrat sau cu renumita cafea turcească parfumată şi aburindă, cu caimac. Totuşi, cea mai apreciată băutură rece este apa. Băuturile alcoolice sînt mai puţin folosite, deoarece sînt interzise de Coran, însă berea este consumată cu plăcere. Se spune că vechii egipteni ar fi preparat-o pentru prima oară.
Vă prezentăm în continuare reţete specifice cîtorva ţări orientale, pentru a vă provoca să le încercaţi în bucătăria dumneavoastră.


Turcia  - Imamul a leşinat (de mult ce a putut mînca)
Ingrediente: 800 grame de carne de vită, 375 ml de lapte, 150 ml de ulei de măsline, 4 vinete, 6 ouă, 3 roşii, o ceapă, două linguri de făină, pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Vinetele se spală, apoi se şterg şi se zvîntă bine. Se pun întregi în cuptor, la foc potrivit, pînă ce coaja se poate curăţa uşor. Se taie de-a lungul în felii, se sărează şi se lasă deoparte. Ceapa şi roşiile se taie mărunt şi se prăjesc în ulei, apoi se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi piperul.
Vinetele se presează puţin între palme şi fiecare felie se trece prin făină şi un ou. Apoi se pun la prăjit în ulei încins. Carnea se toacă şi se înăbuşă în ulei.
Într-o formă rezistentă la foc, se aşază straturi de vinete şi carne, ultimul strat fiind de vinete.
Celelalte 5 ouă se bat cu laptele şi se toarnă deasupra.
Se coace la cuptor timp de o oră, pînă cînd deasupra se formează o crustă galbenă.
Se serveşte cu salată verde.


Egipt - Salată Munkatschina
Ingrediente: 150 grame de măsline verzi, 4 portocale, 3 cepe mici, sare şi piper.
Preparare: Se curăţă de coajă şi se taie feliuţe portocalele. Ceapa se taie felii subţiri. Se scot sîmburii de la măsline. Se amestecă ceapa, măslinele şi portocalele. Se adaugă sare şi piper după gust.


Siria - Supă de linte cu spanac
Ingrediente: 600 grame de linte, 100 grame de spanac, un litru şi 800 grame de apă, o lingură de susan, două cepe, o linguriţă de zeamă de lămîie şi o linguriţă de sare.
Preparare: Lintea se alege şi se spală. Ceapa se taie felii şi se rumeneşte în ulei încins. Apoi se adaugă lintea şi sarea, se amestecă şi se lasă să fiarbă jumătate de oră. După care spanacul se spală bine, se toacă şi se adaugă, lăsînd să mai fiarbă încă 15 minute.
Se potriveşte gustul cu zeamă de lămîie.


Iran  - Cotlet de berbec
Ingrediente: 4 cotlete groase de berbec, 4 jumătăţi de sardele, 4 frunze de mentă, 3 căţei de usturoi pisaţi, o roşie.
Preparare: Cotletele se curăţă de grăsime, care se taie cubuleţe şi se topeşte. Se taie cotletele de-a lungul, pînă la os şi se umplu cu cîte o bucată de sardea, o frunză de mentă şi cu cîte un sfert de roşie puţin călită. Se freacă cotletele cu usturoi pisat şi se prind cu o scobitoare. Se prăjesc pe ambele părţi, în grăsimea lor topită.
Se servesc cu sote de fasole verde.


Liban  - Tabbul
Ingrediente: 400 grame de grîu, 750 ml de apă, 100 ml de ulei de susan, 3 cepe, 3 roşii, o lingură de frunze de mentă, sare şi piper.
Preparare: Grîul se curăţă, se sfărîmă şi se ţine timp de o oră în apă rece, apoi se pune la fiert împreună cu menta, ceapa şi roşiile tăiate mărunt. Se adaugă uleiul, sarea şi piperul şi se fierbe pînă ce se înmoaie grîul.
Se serveşte rece.


Israel  - Kigl
Ingrediente: 300 grame de fidea, 250 grame de nuci măcinate, 40 grame de zahăr, 30 grame de unt, 3 ouă, 5 linguri de dulceaţă de trandafiri şi o linguriţă de scorţişoară pisată.
Preparare: Se fierb tăieţeii în apă şi se scurg bine, apoi se amestecă uşor cu ouăle, nucile, dulceaţa de trandafiri, scorţişoara şi zahărul. Se ia o formă rotundă, se unge cu unt şi se presară cu pesmet fin. Se pune compoziţia în formă şi se pune în cuptor la foc potrivit. Se coace pînă ce prinde crustă. Se scoate din formă şi se taie.
Se serveşte caldă.


Afganistan  - Ragu de vînat
Ingrediente: 800 grame de carne de vînat la alegere (căprioară, mistreţ, iepure, fazan), 40 grame de unt, 4 caise uscate, 8 prune uscate, 250 ml de lapte acru, o ceapă mare, un ardei gras, un vîrf de cuţit de scorţişoară, un praf de zahăr, un vîrf de cuţit de piper, un vîrf de cuţit de ghimbir măcinat.
Preparare: Se taie carnea cubuleţe. Ceapa se taie mai mare şi se prăjeşte în unt, apoi se adaugă carnea şi după cîteva minute ardeiul tăiat rondele, caisele tăiate în jumătăţi, prunele fără sîmburi şi mirodeniile. Se prăjeşte totul cîteva minute, apoi se toarnă laptele acru cît să acopere carnea. Cratiţa se acoperă şi se pune în cuptor, la foc potrivit, pînă ce carnea devine moale, iar laptele este absorbit.


Irak - Baclava cu smîntînă
Ingrediente: 500 grame de foi de plăcintă, 150 grame de nuci pisate, 150 grame de migdale pisate, margarină, smîntînă, sirop de zahăr.
Preparare sirop de zahăr: Se fierb 400 grame de zahăr vanilinat în 400 ml de apă.
Preparare: Se pun 5 foi de plăcintă într-o tavă şi se ung cu margarină şi smîntînă. Se pun deasupra încă 5 foi şi se procedează la fel, apoi se presară nucile şi migadalele. Aceste straturi se repetă, terminîndu-se deasupra cu foi. Cu un cuţit fierbinte înmuiat în margarină se taie în pătrăţele baclavaua şi se introduce tava la cuptor. După ce s-a copt, se lasă să se răcească, apoi se toarnă deasupra siropul de zahăr, fierbinte.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   grame,   ingrediente,   taie,   preparare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de