Pacifica - O alta tacere / La Karlsbad, ieri... / Orasul de Aur - Praga, cristal de Bohemia / Gurmandul poliglot / Postul ca la jieni / Primavara orezului
Sub ploaia de aur
Editorial
de Simona Lazar
Praga, sub soarele
primaverii... Sute de acoperisuri poleite scanteind si, din fuioarele luminii, nascandu-se povestea. Calatori prin Orasul de Aur am cautat imaginile vechi care, suprapuse orasului nou, care construiesc o lume fastuoasa in toate reperele ei, inclusiv cele gastronomice. Am plecat apoi mai departe, la Karlovy Vary (vechiul Karlsbad), la Plsen - orase-cheie ale Cehiei moderne si contemporane. Si nu am uitat nici o clipa ca scopul nostru era acela de a trage inca o tusa de culoare la tabloul Europei gurmande... Iata doar cateva mostre din "caietul de retete" pe care vi-l propunem de asta-data si care contine cateva mancaruri specifice, dulci-picante, asa cum este toata bucataria ceheasca: "boruvkovy knedliky" (galuste cu fructe de padure), "houby s vejci" (ciuperci cu oua), "peceny kapr s kyselou omackou" (crap cu sos acru), "teleci kyta s vinnou omackou" (pulpa de vita in sos de vin)... Cu un pahar de bere alaturi, veti constata ca este o experienta culinara ce merita incercata!